پرواز ربات با الهام از حشرات
چگونگی استفاده بال های زنبور در حین پرواز برای چندین دهه به عنوان یک معما مطرح بوده که متخصصان و محققان نتواسته اند برای آن پاسخ قانع کننده ای ارائه دهند . اما در حال حاضر پژوهشگران بیو رباتیک دانشگاه مارسی (Marseille University) فرانسه یک ربات هوایی ساختند که همانند زنبور ، تنها با قدرت دید به برقراری تعادلش می پردازد .
بیشتر هواپیماهای مدرن امروزی برای حفظ تعادل پرواز خود از شتاب سنج استفاده می کنند اما پرندگان و حشرات با به کارگیری حس تعادل دورنی پرواز کرده و در واقع بر مبنای مشاهده زیست محیطی و سیستم های مبتنی بر ارگان های داخلی شان عمل می کنند .
استفان ویولت (Stephane Viollet) از پژوهشگران مرکز ملی پژوهشهای علمی فرانسه (The French National Centre for Scientific Research) در موسسه علوم حرکتی (Institute of Movement Science) و مدیر تیم بیو ربوتیک و هواپیماهای بدون سرنشین (iorobotics Team and Drones) موسسه کارنو (Institute Carnot of Marseille) در مارسی ، راجع به موضوع فوق می گوید : ” ما ایده اصلی کار خود را از حشرات به دست آوردیم که به این ترتیب با حداقل امکانات ، می توان بدون نقشه برداری و جهت یاب ماهواره ای ، رفتاری کاملا مستقل در محیطی ناشناخته را مدیریت کرد . “
این پژوهشگران برای دستیابی به فن اوری مورد نظر خود، از توانایی حشرات برای ارزیابی محیط حین پرواز الگو برداری کردند . این دستگاه که بی روتر (BeeRotor) نامیده می شود ، بدون محاسبه نیروی گرانشی ، سرعت و یا ارتفاع ، می تواند سرعتش را تنظیم کند . این دستگاه با استفاده از نشانه های بصری به حرکت در اطراف می پردازد . در یک آزمایش دستگاه BeeRotor در امتداد یک پلت فرم متحرک به پرواز در آمد حتی با عدم وجود یک سنسور سرعت سیر هوایی ، این دستگاه نشان داد که قادر است سرعت ، شیب اوج گرفتن ، جهت یابی و به زمین نشستن را به طور مستقل تنظیم کند .
فرانک رافیر (Franck Ruffier) از پژوهشگران این پروژه در رابطه با ویژگی های ربات فوق الذکر می گوید : ” روبات بی روتر (BeeRotor) با بهره بردن از فن آوری هوشمند می تواند فاصله را محاسبه و از برخورد با موانع اجتناب کند. “
این دانشمندان معتقد هستند که با مطالعه دقیق تر قادر خواهند بود پروازی مستقل در فضای آزاد را برای این ربات انجام داده و برای تحقق این عمل نیازمند اصلاح بیشتر در برقراری تعادل بوده و برای نیل به این هدف ، آزمایش ها و تحقیقات بیشتری مورد نیاز است .
ترجمه: احسان محمدحسینی – فاطمه کردی
No tags for this post.