تأثیر منفی چاقی بر یادگیری و حافظه

براساس گزارش مراکز کنترل و پیشگیری بیماری (CDC) آمریکا، 39.8 درصد بزرگسالان این کشور – حدود 93.9 میلیون نفر – دچار چاقی هستند و این آمار در سراسر جهان، بیش از 600،000 میلیون نفر است. چاقی با بروز مشکلاتی مانند سکته مغزی، دیابت نوع 2، بیماری‌های قلبی- عروقی و برخی از سرطان‌ها در ارتباط است.

در مطالعه‌ای که اوایل سال 2018 انجام شد، محققان دریافتند که چاقی احتمالا با بروز بیماری آلزایمر در ارتباط است. براین اساس، پیشگیری از چاقی و کاهش وزن می‌تواند به پیشگیری از بیماری آلزایمر کمک کند.

پژوهشگران موسسه عصب‌شناسی دانشگاه پرینستون مطالعه‌ای را با هدف بررسی تأثیر چاقی بر توانایی مغزی انجام دادند. برای این مطالعه، دانشمندان دو گروه از موش‌های نر را مورد بررسی قرار دادند: یک گروه از موش‌ها با رژیم غذایی پرچرب تغذیه شدند و وزن آنها 40 درصد بیشتر از گروه دوم یعنی موش‌ها با رژیم غذایی استاندارد بود.

نتایج بررسی‌ها نشان داد، موش‌های چاق به راحتی نمی‌توانستند موقعیت مکانی را به خاطر سپرده و از مارپیچ‌های ماز، مانند موش‌های لاغر عبور کنند.

برآمدگی‌های میکروسکوپی موسوم به برآمدگی‌های دندریتیک (dendritic spines) روی سلول‌های عصبی قرار گرفته و سیگنال‌ها را دریافت می‌کنند. بررسی‌ها نشان داد، موش‌های چاق دارای برآمدگی‌های دندریتیک کمتری در بخشی از مغز موسوم به هیپوکامپ بودند که برای یادگیری و حافظه ضروری هستند.

به گفته محققان، برآمدگی‌های دندریتیک به این دلیل که تعداد سلول‌های موسوم به میکروگلیا (microglia) در اطراف اتصالات سلول‌های عصبی در موش‌های چاق افزایش پیدا می‌کند، از بین می‌روند.

این نتایج به دانشمندان برای توسعه روشی برای متوقف کردن روند آسیب زدن میکروگلیا به برآمدگی‌های دندریتیک کمک می‌کند. درصورت موفقیت این روش، می توان به درمان بیماری‌هایی مانند آلزایمر امیدوار بود.

نتایج این مطالعه در Journal of Neuroscience منتشر شد.

 

مترجم: معصومه سوهانی

منبع: newsweek

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا