از نانو فناوری تا مدال یونسکو
سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) از جمله سازمانهایی است که با اعطای جوایز و نشانهایی به محققان منتخب، ازاین افراد قدردانی میکند. یکی از جوایزی که همه ساله از سوی سازمان یونسکو به محققان اعطا میشود، مدال یونسکو برای «مشارکت موثر در ترویج علم و فناوری نانو» است.
امسال این جایزه در مراسم رسمی که اواخر فروردین در مقر یونسکو در شهر پاریس برگزار شد به دکتر سودابه داوران، محقق ایرانی برجسته و منتخب در حوزه علوم و فناوری نانو اعطا شد. دکتر داوران از استادان گروه شیمی دارویی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تبریز است که به پاس دستاوردهای ارزشمند علمی در زمینه نانوفناوری پزشکی از سوی یونسکو به عنوان یکی از برندگان این مدال انتخاب شد.
وی در گفت وگو با جام جم می گوید از وجود چنین جایزه ای خبر نداشته و پیش از اعلام یونسکو مبنی بر انتخاب ایشان به عنوان یکی از برندگان این مدال، هیچ اقدامی برای حضور در این رقابت علمی انجام نداده بود. این جایزه از سال 2010 بنیان نهاده شده است و به محققانی تعلق می گیرد که در ترویج علوم و فناوری نانو بیشترین و در حقیقت اثرگذارترین خدمات را به بشر ارائه کرده باشند.
بر این اساس تحقیقات و مطالعاتی که در زمینه بهداشت و درمان، ارتقای سطح زندگی مردم و افزایش طول عمر بیشترین اثرگذاری را داشته است به عنوان یکی از اولویت های اصلی از سوی کمیته داوران مورد توجه قرار می گیرد. به این ترتیب می توان گفت کاربرد نانوفناوری در علوم زیستی از مهم ترین اولویت ها برای انتخاب برگزیدگان این رقابت علمی است. امسال محققانی از کشورهای ایران، آمریکا، روسیه و کنیا به عنوان برگزیدگان این رقابت انتخاب شدند.
موضوع اصلی تحقیقات شما که در نهایت به دریافت این مدال از سوی یونسکو منجر شد، چه بوده است؟
اساسا تحقیقات ما بر توسعه سیستم های دارورسانی ترکیبات ضدسرطان و توسعه سیستم های دارورسانی خوراکی انسولین مبتنی است که از اصلی ترین موضوعات مطرح برای تحقیق در مرکز تحقیقات نانوفناوری دارویی است. اخیرا روی تهیه نانوساختارهایی که در مهندسی بافت و پزشکی ترمیمی مورد استفاده قرار می گیرد کار می کنیم که محور اصلی داوری سازمان یونسکو در اعطای این مدال نیز نتایج این تحقیقات بوده است. نتایج تحقیقات انجام شده در زمینه تهیه نانوساختارهایی با هدف کاربرد در مهندسی بافت و پزشکی ترمیمی در مجلات معتبر علمی در سطح دنیا به چاپ رسیده است.
به عنوان محققی که درحوزه نانوفناوری و بهره گیری از آن در زمینه ارائه خدمات درمان و تشخیصی تحقیقات گسترده ای انجام داده اید، دیدگاه شما درباره کاربرد فناوری نانو در حوزه پزشکی چیست و آینده نانوفناوری پزشکی را چگونه می بینید؟
نانوفناوری یکی از مهم ترین فناوری هایی است که در سطح دنیا مورد توجه قرار گرفته است. در حقیقت می توان گفت نانوفناوری به نوعی توانمندسازی فناوری های مختلف است که از مهم ترین کاربردهای آن می توان به کاربرد نانوفناوری در حوزه علوم زیستی یا پزشکی اشاره کرد که شاخه بسیار مهمی است. زیرا کاربرد نانوفناوری در حوزه علوم زیستی به طور مستقیم با سلامت، درمان و افزایش طول عمر بشر سر و کار دارد. در مجموع این فناوری جوان بوده و حدود20 سال است به طور علمی و شناخته شده در همه علوم رسوخ کرده و این علوم را تحت تاثیر قرار داده است. نانو فناوری نه تنها علوم زیستی بلکه علوم مهندسی، محیط زیست، هوافضا، رایانه و در حقیقت همه علوم را تحت تاثیر خود قرار داده است. اما در حوزه علوم زیستی ورود نانوفناوری با تحولات بزرگی در زمینه تشخیص، درمان، تصویربرداری و دارورسانی همراه بوده است و به نظر می رسد بسیاری از بیماری های صعب العلاج مانند سرطان، ایدز، هپاتیت و بیماری هایی که درمان آنها مشکل است در آینده ای نزدیک با استفاده از علوم و فناوری نانو به طور موثر درمان خواهد شد.
عمده فعالیت های مرکز تحقیقات نانوفناوری دارویی دانشگاه علوم پزشکی تبریز چیست و اساسا این مرکز با چه هدفی راه اندازی شده است؟
این مرکز تقریبا از 10 سال پیش در دانشگاه علوم پزشکی تبریز راه اندازی شده است. همکاران ما از دانشکده داروسازی، دانشکده علوم نوین و دانشکده دندانپزشکی در راه اندازی این مرکز همکاری داشته اند و اکنون دکتر امیدی ریاست این مرکز را به عهده دارد. در این مرکز بیشتر موضوعات مطرح در حوزه نانوبیوتکنولوژی و کاربرد نانوفناوری در حوزه پزشکی یا نانوداروها مورد توجه است.
یکی از موضوعات مطرح در این حوزه سیستم های دارورسانی است. اساس عملکرد و ویژگی منحصر به فرد این سیستم ها چیست؟
برای این که بتوانیم خصوصیات داروهای موجود را اصلاح کنیم بهترین روش تغییر فرمولاسیون یا حامل های این داروهاست. طبق بررسی های آماری، برای کشف یک داروی جدید و عرضه آن به بازار مصرف از 500 میلیون تا 5 میلیارد دلار هزینه صرف می شود. این هزینه تمام مراحل فرآیند تولید دارو از سنتز تا ثابت شدن اثرات دارو و عبور از مراحل مختلف بالینی و در نهایت عرضه این دارو را شامل می شود. عرضه یک داروی جدید به بازار مصرف مستلزم عبور از مراحل متعدد است. یکی از بهترین راه ها برای اصلاح خواص دارو و بهبود اثرات فارموکولوژیک داروها این است که حامل دارویی برای آن دارو انتخاب شود یا این که فرمولاسیون آن دارو تغییر پیدا کند. منظور از سیستم های دارورسانی مجموعه ای از ترکیبات شیمیایی، حامل هایی مانند پلیمرها، پرکننده ها و دیگر موادی است که می تواند به روش خاصی دارو را در خود نگه دارد. در داروسازی به این مجموعه به اصطلاح سیستم دارورسانی گفته می شود. در این سیستم دارورسانی، حامل دارو مانند کالسکه ای عمل می کند که دارو را حمل کرده و به محل مورد نظر رسانده و در نهایت آن را تحویل می دهد. این سیستم ها امروزه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و صنعت داروسازی در این زمینه کارها و تحقیقات گسترده ای انجام می دهد. این سیستم های دارورسانی معمولا طوری طراحی می شود که بتواند مقادیر قابل قبولی از دارو را د رخود نگه داشته و حمل کند. این سیستم باید بتواند از دارو محافظت کند تا مورد حمله آنزیم ها و مواد شیمیایی موجود در بدن قرار نگیرد. علاوه بر این سیستم، دارورسان باید بتواند به طور هدفمند دارو را به ارگان، بافت یا سلول مورد نظر برساند که به این روش هدف درمانی یا Target therapy گفته می شود. این سیستم باید بتواند به طور کنترل شده مقدار مشخصی از دارو را در یک محدوده زمانی مشخص به یک مکان مشخص برساند. در اصل سیستم دارورسانی باید مجموع این ویژگی ها را در خود داشته باشد.
فناوری نانو با چه هدفی در سیستم های دارورسانی مورد توجه قرار گرفته و از چه ویژگی های شاخصی در سیستم های نوین دارورسانی برخوردار است؟
سیستم های دارورسانی انواع مختلفی دارد؛ یکی از جدیدترین و پیشرفته ترین انواع سیستم های دارورسانی، سیستم هایی است که در طراحی آنها از حامل های نانوساختار استفاده شده است. ابعاد حامل های نانوساختار بین یک تا 100 نانومتر است. این حامل های نانوساختار می تواند شامل نانوذرات و دیگر ساختارهایی باشد که ابعاد آنها یک تا 100 نانومتر است. این نانوذرات دارو را در داخل خود محبوس می کند و از آنجا که حجم کوچک و سطح تماس بالایی دارد و اندازه و ابعاد آنها کوچک است، قابلیت عبور از غشای سلولی و سدهای بیولوژیکی را دارد. به این ترتیب این دارو می تواند از مناطقی عبور کند که بدون برخورداری از چنین ویژگی هایی، این امکان را نداشته است. برای مثال، دارورسانی به مغز با محدودیت های بسیاری همراه است. در مغز سدهای خونی ـ مغزی وجود دارد که عبور دارو را مشکل می کند. از آنجا که در این داروها امکان کنترل ابعاد و اندازه و ماهیت شیمیایی ذرات وجود دارد این داروها می تواند بدون برخورد با هرگونه مشکلی براحتی از این سدها عبور کند. داروهای بزرگ مانند پروتئین ها و پپتیدها معمولا به شکل خوراکی تهیه نمی شود و بیشتر این داروها تزریقی است که البته تهیه آنها به شکل تزریقی دلایل مختلفی دارد. یکی از این دلایل این است که ممکن است این داروها تحت تاثیر دستگاه گوارش بدن تجزیه شده و از بین برود. این داروها که ذرات بزرگی دارد، نمی تواند از سلول های دستگاه گوارش عبور کرده و به خون برسد. اگر این داروها را داخل نانوذره خاصی که در سطح آن ویژگی های مشخصی ایجاد شده است، قرار دهیم می توان آن را به شکل یک داروی خوراکی استفاده کرد. در حقیقت با این تغییرات، داروی مورد نظر می تواند از سدهایی مانند سدهای گوارش عبور کرده و وارد خون شود. بنابراین حامل های نانو نقش بسیار مهمی دارد. نانوذرات دارو را در داخل خود محافظت می کند و به این ترتیب سیستم ایمنی بدن این ذرات را به عنوان بیگانه شناسایی نمی کند و این ذرات می تواند مدت زمان طولانی در خون گردش کند. این نانو ذرات می تواند در دستگاه گوارش بدن از دارو محافظت کند تا از سوی آنزیم ها و دیگر مواد شیمیایی مورد حمله قرار نگیرد. در فرصت مناسب وقتی این ذرات به هدف یا محل مورد نظر رسید دارو آزاد می شود. این فرآیند دارورسانی مزیت های زیادی را برای بیمار به همراه دارد. میزان محلول بودن بعضی از داروها در آب بسیار کم است. اگر بخواهیم در بدن از سیستم تزریقی برای داروها استفاده کنیم باید این داروها را بتوان در آب حل کرد. با استفاده از حامل های نانو می توان میزان محلول بودن داروهای نامحلول در آب را افزایش داد. مجموع فرمولاسیون های دارویی و روش های تجویز دارو از قبیل تزریقی، خوراکی، استنشاقی و دیگر روش ها از طریق سیستم های دارورسانی مبتنی بر نانو حامل ها قابل اصلاح شدن است که این به منزله ایجاد تحول بزرگی در دنیای پزشکی است.
حامل های نانوساختار در سیستم های جدید دارورسانی مورد استفاده قرار می گیرد که می توان در تشخیص، تصویربرداری و درمان بیماری های سرطانی از آنها بهره گرفت. ما در طراحی این سیستم های دارورسانی از پلیمرهای هوشمند استفاده کرده ایم. بر این اساس دارو در محل تجمع سلول های سرطانی آزاد می شود و کمتر به سلول های سالم آسیب می رساند.
آیا در نتیجه این تحقیقات، دارویی با چنین ویژگی هایی ساخته شده است؟
در حقیقت جایزه یونسکو به دلیل موفقیت در ساخت دارویی با این ویژگی ها به من اعطا شد. در این مرکز تحقیقاتی با استفاده از پلیمرهایی که در ابعاد نانو تهیه شده بود داروهای ضدسرطانی تولید و آنها را روی سلول های سرطانی مختلف مانند سلول های ریه، تخمدان، رحم و مغز بررسی کرده ایم. نتایج به دست آمده نشان می دهد مصرف این داروها می تواند در کاهش رشد سلول های سرطانی تاثیرگذار باشد و به عنوان یک داروی ضدسرطان عمل کند. در حقیقت اثرات ضدسرطانی این داروها در مقایسه با دیگر روش های متداول شیمی درمانی به مراتب بیشتر است.
اکنون این طرح در چه مرحله ای است و تا تجاری سازی چقدر فاصله دارد؟
اکنون در حال مذاکرات لازم برای رسیدن به مرحله تجاری سازی این دارو هستیم تا مجوزهای لازم برای ورود این دارو به بازار مصرف دریافت شود. بعضی از انواع این داروهای ضدسرطان مراحل آزمایشی طولانی را پشت سر گذاشته است. بخصوص سیستم های دارورسانی که بر مبنای ترکیبات گیاهی تهیه شده است. ما در این طرح روی مجموعه ای از داروهای ضدسرطان کار کرده ایم. علاوه بر این در زمینه تولید انسولین خوراکی نیز تحقیقات و مطالعاتی انجام داده ایم. در این مرکز تحقیقاتی روی سیستم های دارورسانی ترک اعتیاد نیز تحقیقات جامعی صورت گرفته است. علاوه بر این در این مرکز درباره پلیمرهایی که می تواند در مهندسی بافت و پزشکی ترمیمی کاربرد داشته باشد، تحقیقاتی انجام داده ایم که امیدواریم نتایج این تحقیقات بتواند در توسعه روش های نوین درمانی نقش تاثیرگذاری داشته باشد و آغازگر تحولات بزرگی در حوزه تشخیص و درمان بیماری های مختلف باشد.
یکی از دیگر حوزه های تحقیقاتی مطرح در مرکز تحقیقات نانوفناوری دارویی ساخت حسگرهای زیستی است. بهره گیری از نانوفناوری در طراحی و ساخت حسگرهای زیستی چه مزیت هایی را در عملکرد این حسگرها دارد؟
در حقیقت یکی از دیگر زمینه های تحقیقاتی مطرح در مرکز تحقیقات نانوفناوری دارویی که به عنوان یکی از اولویت های اصلی مورد توجه دانشگاه علوم پزشکی تبریز قرار گرفته، استفاده از بیوسنسورها یا حسگرهای زیستی است. نانوبیوسنسورها از شاخه های اختصاصی تر حسگرهای زیستی است. اساسا حسگرها ابزارهای آنالیتیک یا اندازه گیری است که می تواند بعضی از مولکول ها را در داخل بدن در غلظت های پایین به صورت حساس تشخیص دهد. به اصطلاح به این حسگرها Biomarker یا نشانگر زیستی گفته می شود. تشخیص زودهنگام این مولکول ها در بدن موجب می شود شرایطی را که ممکن است در بدن به بیماری منجر شود سریع تشخیص دهیم. برای مثال می توان از این حسگرها برای تشخیص زودهنگام بیماری های سرطانی در بدن استفاده کرد. بیماری های سرطانی تابع ساز و کار خاصی است و در سطح برخی سلول ها میزان بعضی از پروتئین ها افزایش پیدا می کند که اگر بتوان به روشی این نشانه ها را بسرعت تشخیص داد و شناسایی کرد این یافته ها می تواند در تشخیص زودهنگام ابتلا به بیماری های سرطانی تاثیرگذار باشد. در ساختن ابزار اندازه گیری نانوحسگرهای زیستی از سیستم های نانو مانند نانوذرات طلا یا نانو لوله های کربنی استفاده می شود که در سطح آنها مولکول های خاصی تعبیه می شود. این مولکول ها نقش شناساگر را دارد و زمانی که شناساگرها در داخل مایعات بیولوژیک قرار می گیرد نسبت به مولکول های خاصی از خود حساسیت نشان می دهد. برای مثال یک آنتی بادی می تواند آنتی ژن مربوط به خود را شناسایی کند. به این ترتیب مولکولی در سطح این حسگر قرار می گیرد که می تواند مولکول مکمل را تشخیص دهد. اگر این حسگر مولکول مکمل خود را در بدن تشخیص دهد، می توان گفت این شرایط می تواند در آینده به بیماری منجر شود یا این که هیچ پیامدی را برای بدن همراه نخواهد داشت. این اطلاعات در تشخیص بیماری ها از ارزش و اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در حقیقت حسگرهای زیستی شبیه بازرسان زیستی عمل می کند و با تشخیص بعضی مولکول های خاص در غلظت های بسیار پایین در بدن انسان پیش از موعد احتمال سرطانی شدن سلول ها را تشخیص می دهد. اگرچه اکنون نمی توان با قطعیت درباره امکان درمان بیماری های سرطانی به کمک نانوفناوری سخن گفت اما بی شک استفاده از حسگرهای زیستی به کنترل بیماری های سرطانی منجر خواهد شد. در حقیقت تشخیص بیماری در مراحل اولیه کنترل بیماری را امکان پذیر می سازد.
زندگی خانوادگی بانوی محقق
وقتی یک خانم به عنوان یک محقق برتر در سطح دنیا معرفی می شود به نظر می رسد این فرد همه زندگی خودش را وقف مطالعات و تحقیقات کرده و کمتر به زندگی شخصی اش بها داده است. آیا واقعا این طور است؟
خیر، این طور نیست. همسرم پزشک است و پسرم هم دانشجوی سال سوم رشته پزشکی است. با توجه به حجم کاری زیادی که دارم ناچارم بیشتر کار کنم و برنامه ریزی بهتری برای انجام کارهای مختلف داشته باشم تا بتوانم از عهده انجام همه کارها و مسئولیت هایی که دارم، برآیم. به طور کلی در همه این سال ها در زندگی شخصی و کاری سعی کرده ام سه وظیفه اصلی یک خانم را که همسرداری، فرزندداری و خانه داری است در اولویت قرار دهم.
با توجه به این که این وظایف به عنوان اولویت کاری برای من مطرح است به سراغ فعالیت های اجتماعی و علمی رفته ام. بی شک چنین دیدگاهی مستلزم کار بیشتر و اختصاص زمان بیشتر برای انجام کارهای مختلف است. در این شرایط باید از همه فرصت ها استفاده کرد و توان بیشتری به کار گرفت. من همیشه سعی می کنم از ساعت 6 بعدازظهر به بعد بیشتر در اختیار خانواده باشم و زمان بیشتری را کنار فرزندم سپری کنم و تا حد امکان کارها و فعالیت های مربوط به محل کارم را به خانه منتقل نکنم. خانواده به آرامش و حضور من در خانه نیاز دارد، اما بی شک رسیدن به این هدف به آسانی امکان پذیر نیست. همه خانم هایی که شاغل هستند و بخصوص شغل های حساس و پرمشغله ای دارند، می دانند باید نهایت تلاش خود را به کار بندند که در توازن بین محیط کار و خانه اختلالی ایجاد نشود. باید این نکات را رعایت کرد. خانم ها باید به اندازه ای در خارج از محیط خانه فعالیت داشته باشند که در آرامش روحی و جسمی آنها اختلالی ایجاد نشود. اساسا کانون خانواده مقدس است و نخستین وظیفه همه خانم ها حفظ کانون خانواده است. فرسایش جسمی و روحی خانم ها مشکلاتی در زندگی خانوادگی ایجادمی کند که با پیامدهایی در تربیت فرزندان و در نهایت انتقال آن به جامعه همراه است. اما اینها به این معنی نیست که خانم ها نمی توانند در بیرون از خانه فعالیت داشته باشند. این هدف در شرایطی دست یافتنی است که خانم ها از همه توان خود در انجام وظایفی که برعهده دارند بهره گیرند.
به نظر می رسد شما در ایجاد تعادل و توازن بین خانه و محل کارتان موفق بوده اید که فرزندتان رشته پزشکی را برای ادامه تحصیل انتخاب کرده است؟
خوشبختانه فرزندم به رشته پزشکی علاقه مند شده که در حقیقت همان رشته تحصیلی پدرش است. از سوی دیگر به داروسازی و تحقیق در این حوزه نیز علاقه دارد و این نشان می دهد فرزندم از شرایطی که در خانه وجود داشته، دلسرد و ناامید نشده است که علاقه مندی هایی شبیه پدر و مادرش دارد. به نظر من ایجاد تعادل بین محیط خانه و محیط کار مهم ترین نقش را در موفقیت فرزندان دارد.
دکتر سودابه داوران را بیشتر بشناسید
دکتر سودابه داوران که تحصیلات کارشناسی ارشد و دکتری خود را به ترتیب در رشته های شیمی آلی و پلیمر در دانشگاه علوم پزشکی تبریز گذرانده است، اکنون مدیر گروه نانوفناوری پزشکی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تبریز و استاد بیومواد دارویی و نانوتکنولوژی دارویی این دانشگاه است. این محقق 49 ساله ، پس از کسب موفقیت های گوناگون علمی و از جمله کسب مدال یونسکو برای مشارکت موثر در ترویج علم و فناوری نانو، اکنون امیدوار است که در آینده ای نه چندان دور موفق به کسب جایزه نوبل شود.
کسب عنوان زن نمونه نخبه سال ۱۳۸۶، انتخاب به عنوان یکی از ۱۰۰ دانشمند نمونه سال ۲۰۰۸ از سوی دانشگاه کمبریج، انتخاب به عنوان افراد باهوش قرن ۲۱ توسط مرکز بین المللی بیوگرافی، ثبت ۱۵ اختراع و انتشار بیش از ۳۵ مقاله در نشریات علمی بین المللی و ثبت در پایگاه علمی ISI او را در زمره پرآوازه ترین بانوان دانشمند ایرانی قرار داده است.
No tags for this post.