پوست حساس هشت پا، عامل استتار جانور

اختاپوس ها از توانایی بالایی در تغییر رنگ بدن و انطباق آن با  محیط اطراف برخوردارند. با این حال سازوکار دقیق این مساله تاکنون به دقت مشخص نشده بود. در واقع بسیاری از پژوهشگران بر این باور بودند که آنها از چشم و مغز خود برای این کار استفاده می کنند.

به هر حال مطالعه ای جدید نشان می دهد که اختاپوس ها یا حداقل نوعی از آنها به نام «اختاپوس دو نقطه کالیفرنیایی» از نوعی پوست حساس به نور برخوردار است که می تواند به سرعت لکه هایی قهوه ای رنگ تولید کرده و به این ترتیب به استتار جانور در محیط بیانجامد.

تغییر رنگ پوست اختاپوس

گروهی از پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیا نمونه هایی از پوست این جانور را در برابر نور قرار دادند و مشاهده کردند که فقط طی 6 ثانیه، لکه هایی قهوه ای رنگ بر روی آن ظاهر می شود. بر اسای اعلام این پژوهشگران، این نخستین باری است که این ویژگی در پوست سرپایان (دسته از جانوران که دربردارنده اختاپوس ها و جوهرماهیان است) مشاهده می شود.

به نظر می رسد که این کار به خاطر کروماتوفور روی می دهد. کروماتوفور در واقع کیسه های رنگدانه موجود در پوست هستند که به وسیله ماهیچه های اطراف کشیده می شوند. کشیده شدن این کسیه ها سبب ایجاد لکه های قهوه ای می شود. همچنین وقتی این ماهیچه ها آزاد می شوند، کروماتوفور کوچک می شود و به اندازه سابق باز می گردد.

این واکنش سریع به وسیله پروتئینی حساس به نور به نام r-opsin روی می دهد. این همان پروتئینی است که در چشم اختاپوس جای دارد.

این پژوهش به تازگی در نشریه The Journal of Experimental Biology

 منتشر شده است. 

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا