گزارش تصویری و تحلیل فنی کاروانسرای عین الرشید
بنای کاروان سرا از آجر و دارای پی ساخته شده از لاشه سنگ است . پلان کلی مجموعه ، حالت چهار ایوانی داشته و ورودی آن از جهت شرق است . سر در ورودی بنا دارای تزئینات و گره های آجری است و بر اساس بقایای اندک کاشی که بر روی آن باقی مانده است باید گفت که در گذشته دارای تزئینات آجر و کاشی بود . بر اساس نظر کارشناسان و با توجه به تزئینات بنا می توان نتیجه گرفت که قدمت اولیه این کاروان سرا به قرون 7 و هشت اسلامی باز گشته و در دوره های بعد در این محل تصرفاتی انجام شده است .
پس از ایوان ورودی به یک فضای هشتی مانند می رسیم که از طرفین آن شبستان هایی ادامه دارد و کل بنا را دور زده و به عنوان حد فاصل میان حیاط مرکزی و حجره های آن با دیواره ها عمل می کند .
در داخل این شبستان مسقف ، فرورفتگی های حجره مانندی وجود دارد که در داخل آن ها طاقچه ها و طاق نماهایی تعبیه شده است . از طریق این شبستان ها می توان به فضای مدور و توخالی میان برج ها دسترسی پیدا کرد که دارای گنبد های کم خیز و عرقچین مانندی هستند .
ایوان های شرقی و غربی به طور کامل مرمت شده اند و از ایوان های شمالی و جنوبی بخش های مخروبه و مرمت نشده باقی مانده است . دورتا دور حیاط مرکزی را حجره هایی جهت اقامت مسافران ساخته اند .
به دلیل موقعیت خاص بنا در میان بیابان ساختمان و معماری آن بی شباهت به قلعه نیست . دیواره های بنا شامل شش برج و باروهای میان آن بوده و از این شش برج ، دو برج در ضلع غربی مرمت نشده و به همان شکل اولیه دیده می شوند .
در طرفین ایوان شرقی از حیاط مرکزی ، دو راه پله به سمت بام بنا وجود دارد که از این طریق می توان به سقف رسید . در سقف دالان و در فواصل دو الی سه متری نورگیر هایی بر فراز گنبدی کم ارتفاع تعبیه شده است .
در ضلع جنوبی کاروانسرا بقایای پی بنایی مشهود است که از لاشه سنگ ساخته شده و به وسیله پله هایی به عمق زمین می رود . این بنا آب انبار مجموعه بوده و در حال حاضر فاقد سقف بوده و به شدت تخریب شده است .
آب این آب انبار از طریق چشمه ای تامین می شد که در فاصله کمی از آن در غرب کاروان سرا قرار داشت و آب به وسیله لوله های سفالین و تنبوشه های مربوطه به آب انبار هدایت می شد .
بنای کاروانسرای عین الرشید در دامنه تپه ای واقع شده که کشیدگی آن در جهت شمالی جنوبی است .
جهانگرد و سفرنامه نویسی به نام گابریل که در عصر قاجار از کویر مرکزی به سوی خراسان مسافرتی داشته است در کتابی که تحت عنوان " عبور از صحاری ایران " تالیف نموده بنای عین الرشید را بسیار ارزشمند معرفی نموده و از اطراق کاروان ها در آن یاد می کند .
تمامی بنای عین الرشی از آجر ساخته شده در نتیجه با بنای قصربهرام از نظر مصالح به کار گرفته شده دارای تفاوت اساسی است .
لازم به توضیح است که در جریان عملیات مرمتی ، تمامی حیاط کاروانسرا به عمق یک متر خاکبرداری شده و کف تمامی حجره ها و ایوان ورودی شناسایی شده است . در ادامه کار های گمانه زنی و پی گردی اطراف بنا آب انبار بزرگی با دیواره آجری شناسایی شد که بخشی از پله های ورودی آن سالم باقی مانده است . همانطور که توضیح داده شد ، آب مورد نیاز این کاروانسرا چون در مسیر چشمه شاه قرار ندارد از چشمه ای که در جنوب آن قرار دارد با تنبوشه های سفالی تامین و بخشی از این تنبوشه ها در ضلع جنوبی آن کشف شده است .
این بنا به شماره 404 و در تاریخ 11 / 11 / 1334 به ثبت رسیده است .
گزارش تصویری و تحلیل فنی : احسان محمدحسینی
No tags for this post.