کنترل تب دنگو با ایجاد تغییر ژنتیکی در پشه ها

بر اساس اعلام گزارش عملکرد گروهی از دانشمندان و پژوهشگرانی که در پروژه ای تحقیقاتی در موسسه  بهداشت و سلامت یادبود گورگاس  Gorgas Memorial Institute for Health در کشور پاناما و در حوزه مطالعه و یافتن راهکاری برای پیشگیری و درمان تب دنگو حال انجام است ، مشخص شد که با ایجاد تغییرات زنتیکی در برخی گونه های پشه ، می توان با این بیماری مبارزه کرد . نتایج آزمایش های انجام شده  حاکی از موفقیت زیاد و درصد بالای تاثیر گذاری این روش است .

در این روش پژوهشگران ایجاد تغییرات ژنتیکی در پشه های نر ، امکان انتقال بیماری تب دنگو توسط این گونه از پشه ها را از بین برده و به این ترتیب پشه های موسوم به Aedes aegypti قادر به آلوده کردن انسان ها به تب دنگو نخواهند بود .

در همین رابطه لورنزو کاسرس Lorenzo Caceres مدیر این پروژه تحقیقاتی و از پژوهشگران موسسه  بهداشت و سلامت یادبود گورگاس اعلام کرد : " در یک بازه زمانی شش ماهه ، در حدود 4 میلیون و 200 هزار پشه نر که از نظر ژنتیکی تغییراتی در آن ها ایجاد شده بود در مناطق مجاور پایتخت رها شدند و در نتیجه شاهد کاهش 93 درصدی موارد ابتلا به بیماری تب دنگو در این مناطق  بودیم . "

تب دنگو ناشی از فعالیت نوعی ویروس در بدن انسان است که  نشانه های آن بدون پیش زمینه قبلی و به طور ناگهانی بروز می کنند . این نشانه ها عبارتند از : سردرد های شدید ، درد در ناحیه چشم ها ، دردهای استخوانی و مفاصل ، درد عمومی در بدن و التهاب پوستی . در برخی موارد این التهاب پوستی به حدی زیاد است که نشانه هائی مشابه با بیماری سرخک در بدن بیمار دیده می شود . لازم به توضیح است که این التهابات پوستی به دلیل حساسیت یا موارد این چنینی ظاهر نشده و دلیل اصلی این تغیر رنگ پوست ، پارگی مویرگ های فراوانی در سطح بدن است .

به گفته پزشکان این بیماری به طور کلی سه مرحله را بدن بیماران طی می کند که شامل شروع تب و درد ، اوج گرفتن بیماری و بهبودی است . در مرحله نخست ، فرد بیمار دچار تب شدیدی شده و این مرحله می تواند از دو روز تا یک هفته به طول انجامد . مرحله شدت گرفتن بیماری در برخی از بیماران مشاهده شده و این مرحله می تواند مرگبار بوده و منجر به خونریزی داخلی و جمع شدن مایعات در محفظه شکمی شود . در این مرحله عملکرد برخی اندام های داخلی بدن با اختلال رو به رو شده و دلیل این موضوع اختلال در عملیات خون رسانی و پارگی وسیع مویرگ ها محسوب می شود . این مرحله که یک تا دوز به طول می انجامد خطرناک ترین مرحله بیماری بوده و پس از آن مرحله بهبودی شروع می شود .

این بیماری در کودکان و زنان بیشتر از مردان دیده شده و در برخی موارد می تواند زمینه ساز ابتلای افراد به بیماری هائی مانند دیابت یا آسم شود .

پشه عامل انتقال این بیماری  ( Aedes aegypti ) ،  بیشتر در مناطق استوائی زندگی کرده و این بیماری در بیش از 110 کشور دنیا شیوع دارد . بر اساس گزارش های رسمی ، سالانه 50 تا 100 میلیون نفر در سراسر دنیا به این بیماری مبتلا می شوند .

منبع

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا