پیشگیری و درمان مشکلات کلیوی با گیاهان دارویی
بيماريهاي مزمن كليه یا CKD ها، در حال حاضر به يک معضل و تهديد بهداشت جهاني مبدل شدهاند و باعث بروز آسیب کلی به بدن میشوند. شيوع بالاي 17 درصدي اين بيماري در جهان و همراهي آن با بيماريهاي مهلک قلبي عروقي و درنهایت هزينههاي فوقالعاده بالاي مراقبت و درمان اين بيماران از عوامل مهمی هستند که این تهديد را شکل میدهند.
در ايران نيز بيش از 4000 نفر در سال به ليست بيماران مبتلابه CKD اضافه ميشوند. در طب رايج، روشهاي كنترل اين اختلالات و درمانهاي موجود در بسياري از موارد ناكافي به نظر ميرسند. لذا با توجه به اقبال روزافزون جامعه به استفاده از طبهاي سنتي و مكمل، ميتوان از پتانسيل طب سنتي ايران و گیاهان دارویی معرفیشده در آن برای انجام پژوهشهایی بهمنظور يافتن راهكارهاي درماني مؤثرتر بهره برد.
با توجه به اقبال روزافزون جامعه به استفاده از طبهاي سنتي و مكمل، ميتوان از پتانسيل طب سنتي ايران و گیاهان دارویی معرفیشده در آن برای انجام پژوهشهایی بهمنظور يافتن راهكارهاي درماني مؤثرتر برای پیشگیری یا درمان مشکلات کلیوی بهره برد.
ازاینرو محققین دانشگاه علوم پزشکی بابل به بررسی شش كتاب داروشناسي مرجع طب سنتي از دورههاي مختلف تاريخي و كليدواژههاي مرتبط با «ضعف و هزال كليه» پرداختند. اين كار در ده مرحله يافتن كليدواژه، يافتن مفرده، جستجو در منابع، تهيه ليست واحد، يافتن مترادفات، دستهبندي، بازبيني، خروج مفردات از تركيبات، جمعبندي، نمره دهی و مرتبسازي انجام شد.
در این پژوهش، از مجموع 207 مفرده دارويي يافت شده در شش كتاب مرجع موردبررسی، 14 گیاه دارویی برای درمان ضعف كليه و 15 گیاه دارویی نیز برای پیشگیری و درمان هزال كليه (آتروفي) شناسایی شدند.
بر این اساس خشخاش، كهربا و لك جزو مفردات گياهي پرتكرار در درمان ضعف و انجير، موز و فندق جزو مفردات گياهي پرتكرار براي پيشگيري و درمان آتروفي كليهها هستند.
نتایج مطالعه فوق بهصورت مقالهای علمی پژوهشی در فصلنامه «گیاهان دارویی» وابسته به پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی به چاپ رسیده است.
گزارش: آزاده داودی
منبع: کلنگی، ف و همکاران. 1396. مروري بر گياهان دارويي با اثر تقويت و محافظت كليوي در منابع طب سنتي ايران. فصلنامه گیاهان دارویی، 16(4): 31-21.
No tags for this post.