پول دولت سم تجاری سازی علوم است
سورنا ستاری عصر شنبه در نشست شورای تخصصی تحقیقاتی کهگیلویه و بویراحمد افزود: تاکنون هر چه سرمایه گذاری در این راستا و برای کارهای پژوهشی و یا ارایه مقالات در دانشگاه ها هزینه شده امری نادرست و غیرکارشناسی بوده است.وی بیان کرد: میلیاردها تومان طی سال های گذشته برای امر پژوهش و تحقیقات در سطح دانشگاه ها هزینه شد ولی خروجی و اثرگذاری لازم را در بخش های مختلف بویژه اقتصاد نداشته است.
ستاری اظهار کرد: کل کارایی یک پژوهش و تحقیقات علمی در دانشگاه های کشور به حدود پنج سال هم نکشیده و این شرایط ایجاب می کند که رویکرد و جهت گیری ها در این زمینه عوض شود.
وی از وضعیت آموزشی و عدم کارایی لازم در پژوهش های دانشگاهی در کشور انتقاد کرد.ستاری تاکید کرد: به جای آنکه دانشجو را کارآفرین و نوآور بار بیاوریم تنها گرفتن مدرک و ارایه یک مقاله بی اثر آی اس آی را به آن تحمیل کرده و نتیجه اش همین شده که امروز در حوزه های مختلف بویژه اقتصاد کشور شاهد هستیم.
وی ابراز داشت: افتخار دانشجو و دانش آموخته دانشگاه های کشور این شده که تنها با در دست داشتن مدرکی در پشت درب های بسته مسوولان اجرایی به دنبال یافتن اشتغال در بدنه دولت باشند.وی افزود: این در حالی است که دانشجو و فارغ التحصیل ما هیچ گونه خلاقیت و ارزش افزوده ای برای خود و جامعه به همراه نداشته و از طرفی نیز دانشگاه هیچ گونه مسوولیتی در قبال وی ندارد.
ستاری بیان کرد: البته بی مسوولیتی دانشگاه در قبال دانش آموختگان خود که بشدت در کشور رواج دارد نیز امری غیرمنطقی و غیرکارشناسی است.
معاون علمی رییس جمهوری گفت: به جای آنکه دانش آموخته دانشگاهی با تولید علم و فناوری ایجاد ثروت کند و پس از گذراندن تحصیل زمینه اشتغال را در کشور فراهم کنند امروزه وضعیت به گونه ای برعکس شده و باید برای آنها شغل پیدا کرد.وی یادآور شد: بیشتر مقالاتی که از سوی دانشجویان و دانشگاه ها ارایه می شوند دارای ظاهری زیبا با رنگ جلد آبی نفتی و طلاکوب بوده که تنها برای جلب نظر در آرشیو کتابخانه ها، دانشگاه ها و دستگاه ها در حال نگهداری هستند.
ستاری تکیه کردن بر روی نفت و منابع زیرزمینی را بزرگترین آسیب در اقتصاد و توسعه نیافتگی کشور دانست و افزود: امروزه این رویکرد نادرست که دیگر با گوشت و پوست و خون ملت و حتی نخبگان و دانشگاهیان عجین شده، باید تغییر کند.وی بیان کرد: ممهترین راهبرد برای خروج از این وضعیت حرکت به سمت تحقق اقتصاد دانش بنیان است.
وی گفت: دانشگاه ها از این طریق ضمن تولید علم و فناوری و تجاری سازی علوم بخشی از فروش تکنولوژی ها را می توانند به خود اختصاص دهند و از این طریق درآمدزایی داشته باشند.ستاری با تاکید بر اینکه اکنون ارتباط معنادار و عمیق بین دانش و حوزه پژوهش در دانشگاه صورت نمی گیرد، افزود: هنوز مکانیسم کار تجاری سازی و تشکیل شرکت های دانش بنیان در سطح دانشگاه ها تعریف نشده و ناآگاهی در این زمینه بالا است.
ستاری انجام پژوهش های دانشگاهی در کشور را شبیه دو همگانی دانست و گفت: هر کسی امروزه و به طرق مختلف اقدام به ارایه پژوهش و مقاله آی اس آی می کند.
وی ابراز داشت: در حالی که حتی هیچ کدام از آنها منجر به تولید ایده و تجاری سازی نمی شود.معاون علمی و فناوری رییس جمهوری گفت: تنها از میان این همه مقالات علمی و پژوهشی ارایه شده پنج نفر محقق در 'نیچر' و 11 نفر نیز در 'ساینس' مقاله ارایه کرده اند که از میان آنها دو نفر نویسنده اول هستند.
وی با بیان اینکه برخی دانشگاه ها پژوهش را محدود و محصور به ایجاد چند آزمایشگاه می دانند، افزود: هدف اصلی از انجام یک کار تحقیقاتی و فناوری استفاده از فکر و ایده است.
ستاری گفت: ماهیت کار معاونت علمی و فناوری نیز ساخت آزمایشگاه و یا برخی زیرساخت های کار تحقیقاتی نیست بلکه حمایت از ایده ها و فکرها است.
وی ابراز داشت: ضمن اینکه معاونت علمی رییس جمهوری خود دارای یک شبکه گسترده آزمایشگاهی است و اکنون بیش از هشت هزار دستگاه عضو این شبکه شده اند.برخی از روسای مراکز علمی و تحقیقاتی و نخبگان کهگیلویه و بویراحمد نیز در این نشست به بیان نقطه نظرات، دغدغه ها و موانع موجود در زمینه کاربردی شدن پژوهش های علمی و تجاری سازی اختراعات خود پرداختند.
راه اندازی آزمایشگاه تحقیقاتی، افزایش اعتبارات پژوهشی استان، ایجاد آزمایشگاه مرجع گیاهان دارویی و ایجاد پارک علم و فناوری و مراکز رشد از جمله دغدغه ها و مطالبات نخبگان و محققان این استان در این نشست بود.
No tags for this post.