آینده ای بدون بیماری در پیش است
علیرغم پیشرفتهای علمی و درمانهای معجزه آسای جدید که به طور مداوم اعلام میشود، پزشکان میدانند که حتی موثرترین داروها، برای بسیاری از افراد مناسب نیستند.
به عنوان مثال داروهایی که معمولا برای درمان اختلالاتی همچون افسردگی، آسم و دیابت تجویز میشوند برای حدود 40-30 درصد از افراد موثر نیستند. با توجه به درمان سخت بیماریهای مثل آرتروز، آلزایمر و سرطان، نسبتی از افراد که با این روشها درمان نمیشوند، به حدود 75-50 درصد افزایش یافته است.
این مسئله میتواند به نحوه تعمیم درمانها مربوط باشد. به طور مرسوم اگر یک دارو برای تعداد مناسبی از افراد با علائم مشابه در معاینات دارویی موثر باشد، این دارو برای استفاده سایر افراد تایید میشود و سوالاتی درباره کسانی که این روش درمانی برای آنها موثر نبوده، مطرح نمیشود. زمانیکه یک دارو پخش و برای یک جمعیت کلی تجویز میشود، تعجب آور نیست که این درمان معجزه آسای جدید برای برخی افراد، مشابه کسانی که در معاینات شرکت کردند، به همان اندازه معجزه آسا و موثر نباشد.
سیستم تعمیم یک روش درمانی برای همه افراد هرچند باعث کشف بسیاری از داروهای مهم در قرن بیستم شد، اما امروزه به طور فزاینده ای غیر موثر، منسوخ و خطرناک به نظر میآید. در این سیستم تولید داروها به نحوی است که یک فرد عادی بتواند آنها مصرف کند در حالیکه در واقع نوع بیماری و واکنش دارویی هر فردی نسبت به دیگران منحصربفرد است. در نتیجه کاربرد چنین سیستمی، نه تنها بسیاری از داروها برای بخشهای بزرگی از جمعیت غیر موثر هستند بلکه باعث عوارض جانبی شدید در آنها می شوند.
خوشبختانه یک رویکرد جدید دارویی در حال شکل گیری است.چرا که هر چه آگاهی بیشتری راجع به تفاوت ژنتیکی افراد وجود داشته باشد، متخصصان پزشکی میتوانند مشاوره سلامتی و درمان پزشکی مناسبتری را در سطح فردی به جای سطح گروهی ارائه دهند.
درمان اختصاصی پاسخگو است
درمان اختصاصی یا اصطلاحا "پزشکی فرد محور" با استفاده از اطلاعات ژنتیکی بیمار و دیگر اطلاعات مربوط به سلامت فرد در سطح مولکولی، بهترین روش درمانی را برای یک فرد و نیز دیگر افراد با مشخصات ژنتیکی مشابه ارائه میدهد.
معمولا ژنها را مسئول تعیین ویژگیهای مانند قد، رنگ چشم یا اختلال ژنتیکی میدانیم. اما ترکیب ژنی که فرد با آن متولد میشود به طرق مختلف بر روی رشد و سلامت ما در طول زندگی تاثیر دارد. کماینکه احتمال ابتلا به یک بیماری با بالا رفتن سن، نحوه متابولیسم غذایی، واکنش بدن نسبت به داروهای خاص همگی تحت تاثیر ژنها است.
با توجه به دانش کنونی درباره ژنها، دلیل انتخاب این رویکرد تا حدی مشخص میشود. فراموش نکنیم که به خاطر پیشرفت باورنکردنی در زمینه تکنولوژی توالی DNA، استفاده از این رویکرد تنها در دهه اخیر ممکن شده است.
کدگذاری ژنوم انسانی برای اولین بار در سال2003 ناشی از حدود یک دهه تلاشهای مشترک بینالمللی بود و 3 میلیارد دلار هزینه در برداشت. درست پس از 15 سال، مدت زمان لازم برای تعیین توالی ژنوم فردی از چند سال به چند ساعت کاهش یافت و هزینه آن نیز به کمتر از 1000 دلار کاهش یافت. در نتیجه نسبت به قبل،اطلاعات ژنتیکی آسانتر در اختیار پزشکان و محققانی قرار میگیرد، که به دنبال بهبود روشهای درمانی هستند.
تاکنون رویکرد جدید دارویی بیشترین تاثیر را در زمینه تومورشناسی یا درمان سرطان داشته است. بویژه درمان سرطان ریه یک موفقیت بزرگ در رویکرد پزشکی فرد محور محسوب میشود.
برای دسترسی به جدیدترین شماره مجله Focus فایل پیوست را ملاحظه فرمائید.
مترجم: افسانه پیرولی
No tags for this post.