فشارخون بارداری حدود 60 درصد به تولد جنین نارس می انجامد
به گزارش سیناپرس به نقل از خبرگزاری ایرنا، دکتر افسانه محمدزاده روز پنجشنبه در کنفرانس فوریت های مامایی و علل شایع مرگ و میر مادران (فشار خون بارداری و عوارض قلبی عروقی) در سالن همایش پژوهشگاه ابن سینا اظهار کرد: گاهی اوقات بیماری فشارخون بارداری قابل کنترل نیست و پزشکان مجبور به ختم بارداری و خارج کردن جنین نارس می شوند.
وی با اشاره به اینکه این نوزادان در معرض خطر قرار دارند، افزود: برخی از اعضای بدن مانند ریه و سیستم گوارش این نوزادان هنوز کامل نشده و به همین دلیل آنان می توانند در معرض آسیب قرار گیرند و برای کامل شدن اعضای بدن باید در بخش مراقبت های ویژه نوزادان نگهداری شوند.
جراح و متخصص زنان و زایمان گفت: امکانات و تجهیزات این بخش در کشور پیشرفت کرده و در اکثر شهرهای بزرگ شاهد بیمارستان های مجهز بخش مراقبت های ویژه نوزادان هستیم که این موضوع احتمال زنده ماندن جنین های نارس را افزایش داده است.
وی ادامه داد که اقامت این جنین ها در بخش مراقبت های ویژه نوزادان معمولا طولانی مدت است و گاهی اوقات تا 20 روز می رسد که این کار علاوه بر مشکلاتی برای مادر و نوزاد، هزینه زیادی را هم به خانواده ها تحمیل می کند.
فشار خون بارداری می تواند به عروق جفت صدمه بزند
وی با اشاره به اینکه فشارخون بارداری می تواند به عروق جفت صدمه بزند، گفت: صدمه به جفت سبب کاهش خون رسانی و اکسیژن به جنین می شود و رشد آن را کند می کند.
محمدزاده تاکید کرد که اگر این وضعیت طولانی شود، جفت جنین کاملا نارس شده و این شرایط می تواند به مرگ جنین بیانجامد.
وی با طرح این سئوال که افزایش فشارخون بارداری می تواند به جنین هم آسیب برساند، گفت: جنین در این حالت در معرض آسیب است و مادران باید فشارخون خود را کنترل کنند.
عوارض جدی مادر و جنین بر اثر فشارخون بارداری
وی با اشاره به اینکه فشارخون بارداری می تواند عوارض جدی برای مادر و جنین داشته باشد، گفت: اگر این بیماری بموقع تشخیص داده نشود، هم مادر و هم جنین در معرض خطرات جدی قرار خواهند گرفت.
محمدزاد افزود: باتوجه به مراقبت های مناسب دوران بارداری که در حال حاضر توسط خانه های بهداشت، درمانگاه ها، بیمارستان ها و پرشکان انجام می گیرد، این عارضه زودتر تشخیص داده می شود و در نتیجه مادران باردار با مشکلات کلیوی، چشمی، قلب و عروق، خونریزی مغزی و حتی تشنج، کمتری مبتلا می شوند.
وی فشارخون را یک بیماری سیستمیک اعلام کرد و گفت: مادران باردار براثر این بیماری در معرض آسیب جدی مانند قلب و عروق، مغز، کلیه و چشم هستند و باید اقدامات کنترلی قبل از بارداری انجام گیرد.
مسئول کلینیک ناباروری پژوهشگاه ابن سینا گفت: مراقبت های پیش از بارداری باید در این زمینه انجام گیرد تا فشارخون مخفی، کنترل و عوارضی برای مادر و جنین ایجاد نشود.
وی با اشاره به اینکه مادران هم در زمان بارداری و هم قبل از آن می توانند دچار فشار خون شوند، افزود: در صورتی که مادران باردار به دلیل فشارخون دچار دفع پروتئین از طریق ادرار باشند، در معرض خطر جدی قرار دارند.
وی به نحوه مصرف دارو کنترل فشارخون در دوران بارداری اشاره کرد و گفت: در دوران بارداری بسیاری از داروهای برای کنترل و درمان فشارخون قابل استفاده نیست.
وی گفت: هرچند داروهای متنوعی در این زمینه وجود دارد اما برخی از داروها ممکن است برروی جنین عارضه داشته باشد.
محمدزاده ادامه داد که انتخاب دارو در این دوران محدود است و برای درمان یا کنترل بیماری مادر ، نمی توان سلامت جنین را به خطر انداخت.
کنفرانس فوریت های مامایی و علل شایع مرگ و میر مادران( فشار خون بارداری و عوارض قلبی) روز پنجشنبه ( 2 آذر ماه) با حضور متخصصان زنان و زایمان، مامایی، مشاور در مامایی، بهداشت باروری، بهداشت مادر و کودک، بیهوشی و پزشکان عمومی در سالن همایش پژوهشگاه ابن سینا برگزار شد.