توافق با عراق برای کاهش گرد و غبار
معصومه ابتکار معاون رییس جمهور در مراسم امضای توافق گفته است؛ امضای این توافقنامه در ادامه همکاریهای خوب در زمینه محیط زیستی است و این نخستین گام جدی بین المللی ما برای مبارزه و کاهش گرد و غبار است. براساس این توافق اجرایی، ایجاد مزرعه مرکز آموزشی و پژوهشی به مساحت 200 هکتار در جوار کربلای معلی برای دوره 20 تا 25ساله و ترویج چگونگی مقابله با پدیده ریزگردها انجام خواهد شد.
ابتکار گفته است در طی سه سال گذشته مذاکرات مفصلی با عراقیها داشتهایم، که شامل مذاکرات اسفند 92 در بغداد در زمینه گرد وغبار با نخست وزیر عراق و سپس مذاکره با رییس جمهور در جریان اجلاس تغییرات اقلیمی مراکش با عراق بوده است.
معاون رییس جمهور در باره این مزرعه گفته است:« این مزرعه مجموعهای خواهد بود که با همکاری ستاد مقابله با گردوغبار ایران برنامههایی را اجرا خواهد کرد. تلاش میکنیم رویکرد جامع حاکم بر ستاد ملی مقابله با گرد و غبار در این مجموعه آموزشی مقابله با گردوغبار در عراق نیز ایجاد شود».
معاون رئیسجمهور همچنین در توضیح ابعاد بینالمللی گرد و غبار گفته است؛ توجه جهانی با موضوع گرد و غبار نخستین بار با قطعنامههای مجمع عمومی سازمان ملل رخ داد که تلاش ایران در تصویب این قطعنامه ها بسیار زیاد بود. او همچنین از اولین اجلاس بینالمللی گردوغبار که دوازدهم تا چهاردهم تیرماه در تهران برگزار خواهد شد هم به عنوان یک نمونه دیگر از تلاشهای دیپلماتیک و علمی برای کاهش گرد و غبار نام برد.
ابتکار در مودر این اجلاس گفت:«در اجلاس بینالمللی مقابله با گردوغبار که در ماه آینده برگزار میشود بحث و بررسی درمورد نحوه اجرایی شدن قطعنامههای بینالمللی مقابله با گردوغبار، همکاریهای منطقهای، سازوکارهای فنی و حقوقی و هم افزایی کشورهای مختلف در زمینه مقابله با گردوغبار مورد توجه قرار میگیرد. افتخار میکنیم که این نشست مهم بینالمللی برگزار میشود».
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست همچنین از ابلاغ مصوبهای در مودر کاهش گرد و غبار توسط دولت عراق خبر داده است. ابتکار در باره جزئیات این توافق هم گفته است:«سنجش کیفیت هوا، تثبیت خاک، احیای تالابها، روشهای عملی برای مقابله با کانونهای گردوغبار، بررسی آثار تغییر اقلیم بر وقوع پدیده گردوغبار، نحوه مدیریت کانونهای گردوغبار و مقابله با تشکیل کانونهای جدید از جمله مواردی است که در این توافقنامه اجرایی بین کشورهای ایران و عراق اشاره شده است». بنا به گفتههای معاون رییس جمهوری عملیات اجرایی این توافقنامه ظرف دو ماه آینده آغاز خواهد شد.
او همچنین گفته تعهدات مالی اجرای این توافقنامه بر عهده طرفین است. دکتر جاسم معاون وزیر بهداشت و محیط زیست عراق هم درباره پروژه گاپ و سدسازیهای ترکیه در شمال دجله وفرات گفته است؛ خشکسالی اخیر در جنوب عراق با ساخت سدهایی در بالا دست دجله و فرات بی ارتباط نیست که کانون گرد و غبار زیادی خواهد بود و نابودی اکوسیستم های طبیعی عراق را در پی خواهد داشت و مردم عراق از بسیاری روستاها آواره خواهند شد. به این منظور رایزنی با همسایه شمالی عراق، صورت خواهد گرفت. ازطرفی بخش هایی از هورالعظیم به عنوان ذخیره گاه زیست کره در یونسکو ثبت شد که می تواند کمک زیادی به بهبود شرایط داشته باشد. تلاش های ایران برای احیای تالاب هورالعظیم، منتهی به خاک عراق هم شده است و برای پایداری آن در عراق باید ادامه پیدا کند.
غزال غضنفری
No tags for this post.