نانوذرات سرامیکی ضدباکتری گزینه ای مناسب برای ساخت تجهیزات پزشکی

 باریم تیتانات از جمله سرامیک های پرکاربرد در صنعت است که از خواص الکتریکی آن به طور گسترده در صنایع الکترونیک استفاده می شود. از دیگر خواص این سرامیک، مقاومت حرارتی بالای آن است که در ساخت عایق های حرارتی اهمیت می یابد.از دیگر کاربردهای این مواد ساخت مواد دارویی و یا تجهیزات پزشکی است.

به گفته عادل قرآنی اعظم، مجری این طرح، یکی از نکاتی که امروزه در ساخت تجهیزات پزشکی مورد توجه قرار گرفته، استفاده از موادی است که علاوه بر استحکام مکانیکی و حرارتی بالا، خواص آنتی باکتریایی خوبی نیز داشته باشند.در این پژوهش تلاش شده که خواص آنتی باکتریایی نانوذرات سرامیکی باریم تیتانات مورد بررسی قرار گیرد.
این محقق در ادامه افزود: از آنجا که اغلب ترکیبات سرامیکی، سازگاری زیستی بالایی در محیط های سلولی دارند، انتظار می رود که چنانچه این نانو سرامیک ها سمیت سلولی نداشته باشد، بتوان از آن ها در افزایش کارایی داروها و انتقال هدفمند دارو به بافت نیز استفاده کرد.

آزمایش های صورت گرفته نشان داده نانوذرات باریم تیتانات که مقدار مشخصی زیرکونیوم به آن افزوده شده، خواص آنتی باکتریایی قابل توجهی از خود نشان می دهند.بنابراین به نظر می رسد این نانوذرات سرامیکی گزینه ی مناسبی جهت کاربرد در صنعت ساخت تجهیزات پزشکی باشند.
این نتایج گامی مؤثر در تولید آزمایشگاهی و خودکفایی کشور در ساخت نانو سرامیک هایی با مقاومت حرارتی و استحکام مکانیکی بالا و استفاده از آن ها در حوزه ی پزشکی، داروسازی و انتقال هوشمند داروها خواهد بود.

به گفته قرآنی اعظم، این نانوذرات توسط تیم تحقیقاتی گروه فیزیک دانشگاه فردوسی مشهد و به روش سل- ژل تهیه شده است. ساختار و مشخصات این نانوذرات به کمک دستگاه XRD به تأیید رسیده است.در این کار، خاصیت آنتی باکتریایی این نانوذرات به روش سنجش رشد میکروبی در محیط کشت جامد و مایع بر روی باکتری های گرم مثبت و گرم منفی نظیر اشرشیا کولی (عامل مسمویت غذایی و اسهال)، کلبسیلا پنومونیا (یکی از عوامل عفونت ادراری) و باکتری های گونه استافیلوکوکوس (یکی از عوامل عفونت های پوستی) بررسی شده است.
نتایج حاکی از این است که این نانوذرات خواص آنتی باکتریای خوب و قابل قبولی در برابر این گونه ها دارند.همچنین مشخص شده که باکتری های مقاوم به بعضی از آنتی بیوتیک ها نیز نسبت به این نانوترکیب حساس هستند. به عنوان مثال غلظت های کم نانوذره سنتز شده می تواند اثرات ضد باکتری قوی تر یا متناسبی در مقایسه با داروهای مرسوم مانند کانامایسین داشته باشد.

به گزارش ستاد توسعه فناوری نانو ، این تحقیقات از همکاری عادل قرآنی اعظم- دانشجوی دکترای سم شناسی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد- دکتر محمد بهدانی- عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد- و همکارانشان حاصل شده و نتایج آن در مجله Brazilian Journal of Microbiology به چاپ رسیده است.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا