اعتراف تکاندهنده نسل زد: گوشی هوشمند بلای جان ما بود

به گزارش خبرگزاری سینا به نقل از گاردین، بسیاری از نوجوانان حال حاضر که با نام «نسل دیجیتال» شناخته میشوند، میگویند حاضر نیستند برای فرزندشان گوشی هوشمند بخرند. اما چرا افرادی که خود در دنیای فناوری و فضای مجازی بزرگ شدهاند، چنین دیدگاه تاریکی در مورد آنلاینبودن دارند؟ به نظر میرسد که نوجوانان امروزی متحمل آسیبهای روحی و روانی فراوانی از گوشیهای هوشمند شدهاند.
در سال ۲۰۱۹ زمانی که سوفی تنها ۱۲ سال داشت، همکلاسیهایش ویدیوهایی منزجرکننده و غیر قابل تحمل برایش فرستادند که شامل صحنههایی از سر بریدن افراد توسط داعش، پورنوگرافی و حیوانآزاری بود. او کاملا به خاطر میآورد که در همان سنین، در یکی از بازیهای آنلاین، یک گیمر بزرگسال تلاش کرده بود او را برای ملاقات حضوری متقاعد کند. با وجود آن که پدر سوفی متخصص فناوری اطلاعات بود، اما او حالا که به گذشته نگاه میکند، میگوید: «نسل والدینم واقعاً روحشان هم خبر نداشت که چه خطراتی در فضای مجازی در کمین ما نشسته بود.»
سوفی که اکنون ۱۸ ساله و دانشجوی دانشگاه ادینبرو است، میگوید هرگز به فرزندانش اجازه نخواهد داد که تا پیش از بزرگسالی گوشی هوشمند داشته باشند. او در این مورد میگوید: «خودم در دوران نوجوانی از مدافعان سرسخت داشتن گوشی هوشمند برای همه بودم؛ اما حالا نظرم صددرصد عوض شده است. تا وقتی به سنی نرسیدهای که بفهمی مردم چگونه برای منافعشان دست به رفتارهای انحرافی میزنند، نباید آنلاین بشوی. به محض ورود اپلیکیشن پیامرسان، ماجرا خطرناک میشود.»
شبکههای اجتماعی عامل اصلی آزار و زورگویی در مدرسهی سوفی بودند؛ از رقابت برای دریافت لایک گرفته تا اپلیکیشنهای اعترافات ناشناس که در آنها حرفهای گزندهای بین دانشآموزان رد و بدل میشد. او به این فکر میکند که اگر زمانش صرف این فضاها نمیشد، چه کارهای بهتری میتوانست انجام دهد.
سوفی که خود یکی از بهاصطلاح «بومیان دیجیتال» است، حالا نسبت به دسترسی بیحدوحصر به فناوری در دوران کودکیشان نگاه انتقادی دارد. طبق یک نظرسنجی، تقریباً نیمی از جوانان گفتهاند که ترجیح میدهند در دنیایی بدون اینترنت زندگی کنند و تعداد مشابهی هم از ایدهی منع استفادهی شبانه از اینترنت حمایت کردهاند. بیش از سهچهارم از آنها هم گفتهاند که بعد از استفاده از شبکههای اجتماعی احساس بدتری نسبت به خود پیدا کردهاند.
زورگیری آنلاین، خشونت و کودکآزاری باعث شده جوانان درمورد دسترسی بیقیدوشرط به فناوری تجدید نظر کنند
در همین حال، سریال چهارقسمتی پرمخاطب «نوجوانی» که از نتفلیکس پخش شد، بحثهای گستردهای را دربارهی آسیبهای اجتماعی ناشی از شبکههای اجتماعی و نفرتپراکنیهای زنستیزانهی موجود در برخی پلتفرمها به راه انداخته است.
ایزی بوریک، هنرمند ۲۴ ساله، معتقد است یکی از ریشههای مشکل این است که در سالهای اخیر، مرز بین فضای کودکان و بزرگسالان در پلتفرمهایی مانند اینستاگرام، تیکتاک و روبلاکس به تدریج کمرنگ شده است. او در این مورد میگوید: «من در دوران کودکیام بازی آنلاین Club Penguin را بازی میکردم که مخصوص کودکان بود و چیزهایی که میشد در آن نوشت یا گفت، محدود بود. اگر حرف بدی میزدی، فورا اخراج میشدی، چون فضای آن کودکمحور بود. ولی حالا بچههای ۱۲ ساله در اینستاگرام کامنتهای نئونازیها را میخوانند!»