فروش عمارتِ برنده نوبل به ۳۰۰ دلار!

 

 

عمارت قرن نوزدهمی متعلق به هنریک سینکیه‌ویچ، نویسنده شهیر لهستانی و برنده جایزه نوبل ادبیات، در مزایده‌ای اینترنتی در بلاروس با قیمتی کمتر از ۳۰۰ یورو فروخته شد.

 

به گزارش خبرگزاری سینا، عمارت دوطبقه‌ای که در سال ۱۸۷۸ ساخته شده، در روستای دوبنیکی واقع شده است؛ منطقه‌ای که امروزه بخشی از غرب بلاروس به‌شمار می‌رود، اما در گذشته متعلق به خاک لهستان بوده است. این خانه در اواخر قرن نوزدهم محل زندگی هنریک سینکیه‌ویچ (۱۹۱۶-۱۸۴۶) نویسنده شناخته‌شده لهستانی بود که با نام مستعار «لیتوس» نیز شناخته می‌شود.

بر اساس گزارش‌ها، این ملک در مزایده‌ای آنلاین تنها با رقم ۱۰۵۸ روبل بلاروس (معادل تقریبی ۳۰۰ دلار) به فروش رفت؛ قیمتی که تنها پنج درصد بالاتر از نرخ پایه بود. یک سخنگوی سایت مزایده، به نقل از شبکه «BelSat»، این اطلاعات را تأیید کرد.

برنده این مزایده شرکتی از منطقه گرودنو در بلاروس بود که در زمینه تولید مصالح ساختمانی فعالیت دارد. این شرکت نه‌تنها خود ساختمان اصلی عمارت را خریداری کرد، بلکه مجموعه‌ای از بناهای همراه آن از جمله حمام‌خانه، غذاخوری و مرکز درمانی را نیز در اختیار گرفت.

این عمارت پیش‌تر به‌عنوان خانه سالمندان مورد استفاده قرار گرفته بود و از سال ۲۰۰۵ به حالت تعطیل درآمده بود. هنوز مشخص نیست که خریدار جدید چه برنامه‌ای برای استفاده مجدد از این بنای تاریخی دارد.

هنریک سینکیه‌ویچ یکی از برجسته‌ترین نویسندگان ادبیات لهستانی در قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم بود. او شهرت جهانی خود را با رمان‌های حماسی به‌دست آورد و در سال ۱۹۰۵ میلادی به‌پاس یک عمر فعالیت ادبی، برنده جایزه نوبل ادبیات شد.

یکی از مهم‌ترین آثار او یعنی «سرهنگ وودیوفسکی» که سومین و آخرین جلد از سه‌گانه مشهور اوست، در همین عمارت در دوبنیکی نوشته شده است. این سه‌گانه، که پس از تجزیه لهستان بین امپراتوری‌های روسیه، اتریش و آلمان در پایان قرن هجدهم نوشته شد، با هدف تقویت روحیه ملی لهستانی‌ها در برابر قدرت‌های اشغالگر خلق شده بود.

فروش این عمارت با قیمتی چنین پایین، واکنش‌هایی در رسانه‌ها و محافل فرهنگی برانگیخته است. بسیاری این اتفاق را نشانه‌ای از بی‌توجهی به میراث فرهنگی و ادبی می‌دانند، به‌ویژه در کشوری که تاریخ آن با سرگذشت نویسندگانی چون سینکیه‌ویچ گره خورده است.

در حالی که برخی منتظرند ببینند آیا مالک جدید به مرمت و احیای این مکان می‌پردازد، کارشناسان حفاظت از میراث فرهنگی هشدار داده‌اند که گذر زمان بدون مداخله مناسب می‌تواند به نابودی کامل این بنای ارزشمند منجر شود.

تغییر مرزهای سیاسی در قرن‌های گذشته باعث شده که امروزه بسیاری از مکان‌های تاریخی لهستان، از جمله این عمارت، در خاک کشورهای دیگر مانند بلاروس قرار گرفته باشند. این امر گاه مانعی در راه حفاظت و ثبت میراث فرهنگی این بناها در فهرست آثار ملی به‌حساب می‌آید.

در حال حاضر هیچ برنامه‌ای برای بازسازی رسمی یا تبدیل این مکان به موزه ادبی در دست نیست، اما فعالان فرهنگی لهستانی امیدوارند که این فروش جرقه‌ای برای توجه دوباره به نقش سینکیه‌ویچ در تاریخ ادبیات اروپا باشد.

 

منبع
ایسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا