لبنیات غیر پاستوریزه و مصرف گوشت خام یا نیمپز علت ابتلا به تب مالت

کارشناس بیماریهای مشترک بین انسان و دام معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان از کاهش چشمگیر آمار تب مالت در استان طی سه سال گذشته خبر داد و در عین حال بر لزوم رعایت توصیههای بهداشتی در مصرف گوشت و لبنیات تأکید کرد.
تقی حاجیلو افزود: طبق آمار ثبتشده، تعداد مبتلایان به تب مالت در سال ۱۴۰۱ حدود یکهزار و ۸۴۱ نفر، در سال ۱۴۰۲ یکهزار و ۳۱۳ نفر و در سال گذشته نیز به یکهزار و ۱۵۵ مورد کاهش یافته است.
وی کاهش آمار ابتلا را نتیجه اجرای مداخلات هدفمند دانست و گفت: از سال ۱۴۰۰ اقدامات مشترکی با همکاری دامپزشکی برای مهار بیماری آغاز شد که از جمله آن میتوان به شناسایی کانونهای شیوع در شهرها و روستاها و واکسیناسیون دامها در مناطق آلوده اشاره کرد.
کارشناس بیماریهای مشترک بین انسان و دام معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان ادامه داد: علاوه بر اقدامات دامپزشکی، آموزشهای گسترده در مدارس، دهیاریها و مراکز بهداشت در سطح استان نیز نقش مهمی در ارتقای آگاهی عمومی و کاهش موارد ابتلا ایفا کرده است.
حاجیلو با تشریح شیوه انتقال این بیماری بیان کرد: تب مالت یک بیماری عفونی خطرناک است که از دام آلوده به انسان منتقل میشود و اصلیترین راه انتقال آن، مصرف لبنیات غیرپاستوریزه و گوشت آلوده، بهویژه در صورت مصرف خام یا نیمپز است.
وی تأکید کرد: افرادی که با دام و فرآوردههای دامی بهطور مستقیم در ارتباط هستند، مانند دامداران، گاوداران، سلاخان، قصابان، کارکنان کشتارگاهها و حتی افرادی که در آزمایشگاههای مرتبط با تب مالت فعالیت میکنند یا مصرفکننده لبنیات سنتی و گوشت خام هستند، در معرض بیشترین خطر قرار دارند.
کارشناس بیماریهای مشترک بین انسان و دام معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان با اشاره به باورهای نادرست در میان برخی شهروندان افزود: بسیاری از افراد تصور میکنند لبنیات سنتی سالمتر است، در حالی که بدون فرآیند حرارتی مناسب، احتمال آلودگی این محصولات بسیار بالاست. برای مثال، شیر تازه باید حداقل سه تا پنج دقیقه پس از جوشیدن روی شعله باقی بماند، اما اغلب این نکته رعایت نمیشود.
وی با انتقاد از خریدهای غیرمطمئن اظهار کرد: برخی شهروندان در سفر به استانهایی که گوشت ارزانتری عرضه میکنند، بدون توجه به وضعیت بهداشتی آن، اقدام به خرید کرده و متأسفانه مواردی از ابتلا به تب مالت به همین دلیل ثبت شده است.
حاجیلو تصریح کرد: افزایش قیمت گوشت و لبنیات در بازار سبب شده تا برخی مردم برای تهیه این محصولات به مراکز عرضه غیررسمی و فاقد نظارت بهداشتی مراجعه کنند. این روند، احتمال شیوع بیماریهایی نظیر تب مالت را افزایش میدهد.
به گزارش سیناپرس و به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی، وی در پایان خاطرنشان کرد: مردم باید گوشت و لبنیات مورد نیاز خود را فقط از مراکز تحت نظارت و دارای مجوز بهداشتی تهیه کنند و هنگام مصرف فرآوردههای خام دامی، اصول ایمنی و حرارتی را رعایت نمایند تا از ابتلا به بیماریهای خطرناک قابل انتقال از دام به انسان پیشگیری شود.
گزارش: فاطمه عزیزی هرمز
No tags for this post.