دانشگاه‌ها نتوانسته‌اند با مراکز تصمیم‌گیر جامعه ارتباط بگیرند

مدیرکل امور اجتماعی استانداری همدان گفت: متأسفانه هنوز دانشگاه‌ها نتوانسته‌اند ارتباط و تعامل مؤثر و ویژه‌ای با مراکز تصمیم‌گیری موجود در سطح جامعه داشته باشند.

اسدالله ربانی‌مهر در نشست «ایسپا و مسأله شنیدن جامعه؛ از نهاد پژوهشی تا ابزار تحول اجتماعی»، جهاددانشگاهی را یک مجموعه علمی، پژوهشی و رسانه‌ای و موفق در حوزه فرهنگی و اجتماعی دانست و اظهار کرد: یکی از اصلی‌ترین مشکلات امروز جامعه جدای از مشکلاتی چون تورم، بیکاری و کم‌آبی، بحث سرمایه‌های اجتماعی است که باید در این حوزه برنامه‌های دقیق و اساسی داشته باشیم.

وی با بیان اینکه در بحث سرمایه‌های اجتماعی یکی از محور‌های اصلی بحث افکارسنجی و نیازسنجی است، خاطرنشان کرد: معتقدم اگر در سیستم اداری ما آن بازدهی، بهره‌وری و چابکی دیده نمی‌شود به این علت است که هنوز نتوانسته‌ایم نظریه‌ها و خواسته‌های مردم را که از طریق افکارسنجی‌ها و نیازسنجی‌ها سنجیده می‌شود، در تصمیم‌گیری‌ها دخالت دهیم.

ربانی‌مهر، مشکل دانشگاه‌ها را ارتباط کم و ضعیف با مراکز تصمیم‌گیری دانست و تصریح کرد: متأسفانه هنوز دانشگاه‌ها نتوانسته‌اند ارتباط و تعامل مؤثر و ویژه‌ای با مراکز تصمیم‌گیری موجود در سطح جامعه داشته باشند.

وی اذعان کرد: اگر در امورات فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی چون سهمیه‌بندی بنزین، توزیع یارانه، دیپلماسی عمومی، سیاست خارجه و حتی مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا که قرار است تصمیمی گرفته شود، پیوست افکارسنجی همراهشان باشد خیلی از مسائل و مشکلات را نخواهیم داشت.

ربانی‌مهر ادامه داد: در حوزه نشاط اجتماعی هنوز مطالبه و نیاز مردم سنجیده نشده است و پیوست رسانه‌ای و افکارسنجی در کارها مدنظر قرار نمی‌گیرد در حالیکه باید از مراکز علمی نظرسنجی چون ایسپا بخواهیم برای انجام برنامه‌ها نظرسنجی و افکارسنجی انجام دهد که آیا اجرای این برنامه نیاز جامعه است یا خیر؟ بنابراین اگر می‌خواهیم کشور توسعه یافته داشته باشیم و در مسیر توسعه پایدار حرکت کنیم باید حتماً سرمایه‌های اجتماعی و خواسته‌ها و نیازهای جامعه به صورت ویژه در اولویت قرار گیرد.

این مسئول بیان کرد: بسیاری از مشکلات امروز به خاطر این است که در تصمیم‌گیری‌ها موضوع مهم افکارسنجی و نیازهای موجود در جامعه به معنای واقعی نادیده گرفته می‌شود و نتیجه آن بعضی از نارضایتی‌های موجود است.

ربانی‌مهر در ادامه گفت: هر مجموعه‌ای چه دولتی، خصوصی و یا خانواده برای داشتن پویایی، نشاط و کارآمدی باید نسبت به حوادث پیرامون خود حساس بوده و به‌روز باشد. در بحث افکارعمومی و افکارسنجی باید ورود کرده و نیازهای جامعه را بشناسیم.

وی تصریح کرد: مشکل ما این است که 80 درصد کارها در کشور ما دولتی انجام می‌گیرد که خود آسیب بزرگی است به طوریکه متأسفانه هنوز نتوانسته‌ایم از ظرفیت سازمان‌های مردم نهاد، تشکل‌ها و بخش خصوصی استفاده کنیم و یکی از دلایل اصلی نارضایتی‌ها و مشکلات موجود در جامعه دولتی بودن خیلی از مسائل است.

وی افزود: هر چه بتوانیم کارها و برنامه‌ها را به سمت خصوصی بودن و واگذاری و استفاده از مشارکت اجتماعی سوق دهیم، به طور حتم موفقیت بیشتری حاصل می‌شود بنابراین در مجموعه و تشکیلاتی که در آن فعالیت می‌کنیم از یک مجموعه کوچک گرفته تا یک مجموعه دولتی باید حرف، نظرات و افکار مردم را در حوزه کاری خود بسنجیم و آنها را دخالت دهیم.

وی با تأکید مجدد بر اینکه بسیاری از کارهایی که انجام می‌دهیم هنوز پیوست رسانه‌ای و افکارسنجی ندارد و این آفت بزرگی است که شاهد هستیم و این کم‌توجهی‌ها موجب نارضایتی می‌شود، گفت: نتیجه کم‌توجهی به افکارسنجی نارضایتی عمومی است بنابراین برای افزایش مشارکت در بخش‌های مختلف باید افکارعمومی سنجیده شود تا از این طریق اعتماد بین دولت و مردم شکل گیرد در نتیجه همکاری و مشارکت مردم را خواهیم داشت و همین امر باعث می‌شود دولت در تصمیم‌گیری‌ها و اجرای برنامه‌ها موفق‌تر عمل کند.

ربانی‌مهر اظهار کرد: در بحث نظرسنجی و افکارسنجی ایراداتی وجود دارد؛ انتظاری که جامعه به ویژه دانشگاهیان دارند این است که استقلال رأی و عدم وابستگی وجود داشته باشد به طوریکه مراکز علمی و افکارسنجی نباید با تغییر دولت‌ها سیاست‌هایشان عوض شود، باید روش استقلال خود را حفظ کنند. داشتن استقلال، رمز موفقیت است و جلب اعتماد عمومی را رقم می‌زند.

وی در ادامه با اشاره به واقع‌بین بودن در بحث نظرسنجی و افکارسنجی گفت: نباید این حس در جامعه باشد که همیشه سنجش‌هایی در جامعه انجام می‌دهیم که همیشه منفی است و وجهه خوبی نداشته باشد بلکه باید در کنار همه مشکلاتی که داریم قسمت مثبت کار را هم ببینیم.

گزارش: سمیرا معارفی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا