مرد آمریکایی با کمک ربات هوش مصنوعی، توانست صحبت کند

 

سومین دریافت کننده تراشه مغزی نورولینک با کمک ربات هوش مصنوعی ایلان ماسک، پس از سال ها خاموشی، صدای خودش را شنید.

 

دینا کوشا: سایت دیلی میل نوشت، «برد اسمیت» که اهل آریزونا است به دلیل ابتلا به بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS)، به نوعی اختلال عصبی- عضلانی پیشرونده مبتلا است که با درگیر شدن سیستم عصبی مرکزی بدنش، به طور تدریجی کنترل ارادی عضلاتش را از دست داده و به تدریج در تکلم، بلع و حرکت نیز ناتوان شده است.

به گزارش خبرگزاری سینا، این مرد آمریکایی نخستین بیمار مبتلا به ALS به شمار می‌رود که این تراشه پیشرفته مغزی را دریافت کرده است. آقای اسمیت حدود یک سال پس از انجام این جراحی، با انتشار پستی ویدئویی در شبکه ایکس(توییتر) درباره شرایطش گفت: «حالا می توانم با تله پاتی، رایانه‌ام را کنترل کنم. فقط نورولینک نمی‌تواند افکار پیچیده و عمیق مغزی‌ام را بخواند.»

 

تراشه نورولینک

 

آنچه جراحی آقای اسمیت را متمایز کرده، توانایی صحبت کردن او آن هم با صدای خودش است. تراشه شرکت ماسک که ضخامتی به اندازه 5 سکه روی هم دارد، به بیمار این اجازه را می دهد تا تنها با فکر کردن بتواند نشانگر ماوس را در مک بوک یا لپ تاپ حرکت داده و افکار خود را به صورت حروف به نمایش درآورد. اما این مرد اهل آریزونا نخستین بیمار حرکتی بود که قدرت تکلمش را نیز از دست داده بود، بنابراین در مورد او شرایط کمی متفاوت‌تر بود و این ربات هوش مصنوعی با استفاده از صدای ضبط شده او قبل از ابتلا به بیماری‌اش، این توانایی را ایجاد کرد که بیمار بتواند افکارش را علاوه بر نوشتن روی صفحات کامپیوتر با صدای خودش بخواند.

 

تراشه

 

یک ربات جراح، این تراشه را در بخش کنترل کننده حرکتی مغز این بیمار قرار داده است. در فرآیند این پیوند، ربات جراح با برداشتن بخش کوچکی از جمجمه، الکترودهای نازک را به مناطق خاصی از مغز متصل کرده و پس از آن، حفره ایجاد شده را بخیه و مسدود می کند. تنها اثر باقیمانده از این جراحی یک زخم کوچک روی سر بیمار است. موضوعی که آقای اسمیت نیز آن را تایید می کند: «همه چیز توسط یک ربات و در فضای چند میلیمتری در مغز من انجام شده و چون رگ های خونی آسیبی ندیده‌اند، خونریزی نیز وجود ندارد.»

 

زندگی دوباره

پیش از این جراحی تنها راه ارتباطی «برد اسمیت» با دنیای پیرامونش، چشمانش بود و او می توانست با نگاه کردن، رایانه‌ش را کنترل کند اما از آنجا که این فناوری تنها در فضای تاریک کارآمد بود، در عمل او را از فعالیت های روزانه در بیرون از خانه دور می‌کرد: «تراشه نورولینک به تغییرات نور حساس نیست و به همین دلیل حالا من می‌توانم به راحتی همه جا بروم.»

شرکت نورولینک اعلام کرده است که در آینده قصد دارد فناوری را به حدی گسترش دهد که بتواند رشته های ایمپلنت را در عمق بیشتری در مغز قرار داده و کارآیی آن را به حداکثر برساند. ماسک پیش از این نیز پیش بینی کرده بود که پیوند این تراشه مغزی به حدی پیشرفت خواهد کرد که نابینایان نیز بتوانند با توانایی دید مادون قرمز یا تله پاتی تصاویر را با دیگران به اشتراک گذاشته و از تماشای دنیای اطرافشان لذت ببرند. تراشه نورولینک ایلان ماسک بالغ بر  5 میلیارد دلار ارزشگذاری شده است.

 

تراشه نورولینک

 

پیش از آقای اسمیت، ابتدا در ژانویه سال گذشته «نولاند آرباوا» این جراحی را انجام داده بود.  او که 8 سال قبل در یک حادثه غواصی دچار فلج در ناحیه چپ بدنش شده بود در جریان این عمل تا حد مرگ پیش رفت اما به زندگی بازگشت. اتفاقی که اما و اگرهایی درباره پیوند تراشه نورولینک به وجود آورد. با این حال آقای آرباوا نیز مانند «برد اسمیت» پس از جراحی زندگی جدیدی را تجربه کرد و توانست علاوه بر بازی های کامپیوتری، زبان ژاپنی و فرانسوی را نیز یاد بگیرد. در آگوست 2024 نیز بیمار فلج نخاعی دیگری به نام الکس تحت این پیوند قرار گرفت و نتایج خوبی را به ثبت رساند.

با این حال با توجه به آزمایش های جنجال برانگیز نورولینک بر روی حیوانات در این سال ها، کارشناسان معتقدند همچنان باید برای ثبت نتایج آن منتظر ماند. از سوی دیگر برخی در حوزه امنیتی و سوءاستفاده از حریم شخصی افراد نسبت به آن انتقادهایی دارند. در حال حاضر شرکت  Synchron Inc، مهمترین رقیب نورولینک در آزمایش ایمپلنت‌ها است. این شرکت نیز مدعی است می تواند با پیوند تراشه های خود به افراد مبتلا به اختلال حرکتی، توانایی نوشتن افکارشان را بدهد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا