پیشنهاد یک برنامه اقدام برای هوش مصنوعی
زمان اقدام اکنون است

بهروز رشیدی در یادداشتی نوشت: این فقط یک ایده و پیشنهاد است و هدف باز کردن میدان تضارب آرا و تعاطی افکار است. امید داریم که ایدههای مختلف در یک میدان سالم و سازنده مطرح شود تا ابعاد وسیع و پیچیده این موضوع روشنای بیشتری بیابد.
به گزارش خبرگزاری سینا، مسأله این است که با وجود رشد سریع هوش مصنوعی درست یا غلط، خوب یا بد باید پذیرفت جهان در آستانه یک تغییروضعیت جدی است بنا بر این باید بدون التهاب و تعصب برای هوش مصنوعی و پیشرفت جهانی جهات دست به یک اقدام مشترک و تقریبا هماهنگ بزند. به شرط آنکه قدرت های بزرگ دست از طمع و حرص بردارند و مصلحت جهان را به مصلحت باید و نبایدهای جهان سرمایه ترجیح دهند. سران کشورها اگر کلیت موضوع را قبول کنند زمان اقدام اکنون است.
ما اعتقاد داریم هوش مصنوعی می تواند کاتالیزوری برای پیشرفت، نوآوری مشترک باشد – مشروط بر آنکه کشورها به طور فعال موضوع آن را شکل دهند.نمیگوییم دولتها حق خودرا نادیده بگیرند ولی این به معنای تغییر تمرکز از فناوری به مردم، حرکت مردم در مرکز توسعه هوش مصنوعی است. سرمایه گذاری های استراتژیک، حکمرانی فراگیر، و همکاری بین المللی به جای بازگرداندن تفاوتهای موجود، شاید بهترباشد ابتدا اطمینان یابیم که هوش مصنوعی به نفع همه است.
مگر غیر از این است که تجارت و توسعه سازمان ملل متحد [1] به ترویج توسعه فراگیر و پایدار از طریق تجارت و سرمایه گذاری اختصاص دارد. با عضویت در تنوع، به کشورها این امکان را می دهد که تجارت را برای اقتضائات مهم برنامه ریزی و مهار کنند.
این برنامه اقدام برای هوش مصنوعی در سطح کشورها درچند محور قابل تلخیص است:
- به اشتراک گذاشتن امکانات زیر ساختی
اگر کشورهای کمتر توسعه یافته و با توان کمتر سر در گریبان تنهایی برده و بخواهند این بار را فقط با امکانات و قوای خود بردارند زمان بسیار بیشتری برای حل مشکلات خود نیاز دارند و زمان مهمترین عنصر در این میدان است. اگر کشورهای یادشده یاریگر هم باشند امکان جذب منابع بیشتری در اختیار خواهند داشت. زیرساخت مشترک: یک تسهیلات مشترک جهانی می تواند دسترسی برابر به زیرساخت هوش مصنوعی را فراهم کند.
- ظرفیت سازی علمی و تکنیکی ؛
ابتکارات برای به اشتراک گذاری دانش و منابع هوش مصنوعی، و اقداماتی در قالب همکاری جنوب- جنوب، می تواند ظرفیت کشورهای در حال توسعه را برای اندازه گیری مزایای هوش مصنوعی
- تعهد سپاری منابع ثروت صنعتی . مشابه چارچوبهای زیست محیطی، اجتماعی و حاکمیتی، یک مکانیسم اطلاعات عمومی برابر با هوش مصنوعی می تواند پاسخگویی را بهبود بخشد و تعهدات جهانی را به نتایج موثر تبدیل کند.
- ایجاد میدان اطلاعات باز وقابل استفاده برای دیگران (ضمن رعایت همه اصول و حد ومرزها )
باید دانست که مدل هایی مانند داده های باز و منبع باز، می توانند دانش و منابع دموکراسی را برای تقویت نوآوری هوش مصنوعی فراگیر داشته باشند. هماهنگی منابع معتبر اما پراکنده منبع باز هوش مصنوعی می تواند دسترسی را افزایش داده و همکاری جهانی را ارتقا دهد. بی تردید هم وسعت و فراوانی دادههای اطلاعاتی ودانش از این طریق محقق خواهد شد و هم نحوه استفاده از دانش واطلاعات. مسلم است که این پیشنهاد مشکلات متعددی در اجرا دارد که باید با هماهنگی وبرنامه ریزی درست برطرف شود .
[1] UNCTAD