در گفت و گوی اختصاصی با خبرگزاری سینا:
رحمت امینی: باید دعا کنیم ضرر نکنیم، سودی که در کار نیست

رحمت امینی که این روزها نمایش «جگر هندی» را روی صحنه می‌برد، با ابراز تاسف از اقتصاد نابسامان تئاتر گفت: باید دعا کنیم که ضرر نکنیم چراکه با اجرای این نمایش قطعا سودی نخواهیم کرد.

زهرا تقوی: این کارگردان تئاتر که نمایش خود را در تماشاخانه سنگلج اجرا می‌کند، درباره وضعیت استقبال تماشاگران از اجرای نمایش‌ها در این تماشاخانه،در گفت و گوی اختصاصی با خبرگزاری سینا: نمایش «جگر هندی» سومین نمایشی است که در تماشاخانه «سنگلج» کار می‌کنم. آخرین اجرایی که در این تماشاخانه داشتم، به نیمه دوم دهه 90 و سال‌های 96 یا 97 برمی‌گردد که شرایط آن زمان با الان اصلا قابل مقایسه نیست. البته که در این وضعیت، شرایط اقتصادی مردم قطعا تاثیرگذار است. چراکه وضعیت اقتصادی در سال‌های اخیر با شرایط آن دوره اصلا قابل قیاس نیست.

امینی با اشاره به قرار گرفتن تماشاخانه «سنگلج» در خیابان بهشت افزود: این تماشاخانه در جایی قرار گرفته که طبقه‌ای از مردم زندگی می‌کنند که در سال‌های اخیر، فرهنگ و هنر در سبد مصرفی‌شان، کمتر جایی داشته است. در حالیکه در دهه 90 ما از مردم همین منطقه تماشاگرانی داشتیم چراکه آن زمان درآمد آنان در قیاس با قیمت بلیت نمایش‌های تماشاخانه سنگلج، تناسبی داشت و این گونه نبود که تهیه بلیت برای خانواده‌ای که ساکن آن محله بود، با دشواری زیادی همراه باشد.

 

تئاتر جگر هندی

 

او یادآوری کرد: آن زمان با پخش تراکت در اطراف تماشاخانه مانند پارک شهر و خیابان‌های پیرامونی آن، بخشی از تماشاگران نمایش‌ها، از طریق ساکنان محله جذب می‌شدند و همین افراد به تماشای نمایش‌ها می‌آمدند اما امروزه شرایط این گونه نیست.

این کارگردان با ابراز تاسف از هزینه‌های هنگفت ساخت و اجرای یک اثر نمایشی ادامه داد: در حال حاضر هزینه ساخت دکور، لباس و گریم به شدت بالا رفته است. حتی ساده‌ترین دکورها رقمی در حدود 100 میلوین تومان هزینه دارد و لباس نیز کمتر از 60، 70 ملیلیون نخواهد شد. اینها در کنار هزینه‌های گریم، تبلیغات و … شرایط سختی را برای آماده‌سازی یک نمایش ایجاد می‌کند. بنابراین گروه اجرایی ناچار است برای تامین هزینه‌های تولید کار خود، قیمت بلیت را از رقم مشخصی پایین‌تر نیاورد و به ناچار بخشی از تماشاگران را از دست خواهد داد.

 

بیشتر بخوانید:

در نقد فرمالیستی نمایش جگر هندی

سنگلج، میزبان جشن روز جهانی تئاتر با اجرای نمایش «جگر هندی»

 

امینی اضافه کرد: از سوی دیگر وقتی گروه‌های نمایشی حرفه‌ای چنین وضعیتی را می‌بینند، دیگر کمتر برای اجرای نمایش‌های خود در محلی مانند تماشاخانه سنگلج رغبت نشان می‌دهند. بنابراین عموما، گروه‌هایی در این تماشاخانه روی صحنه می‌روند که کمتر شناخته شده‌اند.

امینی با اشاره به علاقه‌مندی برخی از هنرمندان و گروه‌های نمایشی به تماشاخانه‌ای مانند «سنگلج» افزود: همچنان افراد وفاداری دوست دارند در این تماشاخانه کار کنند چراکه سالن خاطره‌انگیزی است و نفس بزرگانی از تئاتر در آن دمیده شده که هنرمندانی بی‌بدیل و بدون جایگزین بوده‌اند؛ کسانی مانند استادان عزت‌الله انتظامی، علی نصیریان، داود رشیدی، محمد علی کشاورز، جمشید مشایخی، جعفر والی، علی حاتمی، بهرام بیضایی، اکبر رادی، غلامحسین ساعدی، هادی اسلامی، عباس جوانمرد و … ولی در حال حاضر پر کردن سالنی مانند تماشاخانه سنگلج کار ساده‌ای نیست و گروهی مانند ما باید دعا کنیم که بعد از اجرای نمایش ضرر نکنیم، چون خیلی بعید به نظر می‌رسد سودی در کار باشد.

او در پاسخ به اینکه در حال حاضر طبقه متوسط به عنوانی بدنه اصلی تماشاگران تئاتر با شرایط اقتصادی دشواری رو به روست و این وضعیت در دیگر سالن‌های و مجموعه‌های تئاتری مانند تئاترشهر هم وجود دارد، اضافه کرد: این شرایط در دیگر مجموعه‌های تئاتری هم وجود دارد. امروزه در مجموعه‌ای مانند تئاتر شهر هم که مخاطبان پیش از این همه نمایش‌هایش را تماشا می‌کردند، نمی‌توان همه نمایش‌های روی صحنه را دید و بسیاری از تماشاگران به ناچار باید دست به انتخاب بزنند.

امینی با اشاره به وضعیت اقتصادی اقشار حقوق‌بگیر در نیمه دوم فروردین ماه که عموما به عنوان مقطع دشواری از نظر شرایط مالی به شمار می‌آید، افزود: نمایش ما که اجرایش از هفتم فروردین ماه شروع شده بود، در اجراهای آغازین خود، با استقبال بیشتری رو به رو شد ولی از نیمه دوم فروردین این استقبال کمتر شده است و این نخستین بار است که نمایشی از من در این مقطع و به این علت دچار آسیب می‌شود. با همه اینها ما همه تلاش‌مان را به کار بستیم تا نمایشی در حد استاندارد و با کیفیتی قابل قبول به مخاطب ارایه بدهیم. بنابراین چیز از دکور و لباس و گریم و … کم نگذاشتیم.

او با اشاره به حضور بسیاری از بازیگران حرفه‌ای و نام‌آشنای تئاتر در آثار شبکه نمایش خانگی افزود: وقتی بازیگران شناخته‌شده ما چشم‌شان به این است که به دلیل شرایط اقتصادی، پیشنهادی از سوی پروژه‌های شبکه نمایش خانگی دریافت کنند، طبیعی است که آن پیشنهادها را به بازی در تئاتر که آورده چندانی برایشان ندارد، ترجیح بدهند و من به آنان کاملا حق می‌دهم اما در هر حال این نکته را هم نباید از نظر دور داشت که بخش عمده‌ای از درخشش و موفقیت یک اثر نمایشی در گرو بازیگران حرفه‌ای و توانمند است؛ بازیگر است که باید روی صحنه بدرخشد تا ثمره تلاش یک گروه در قالب بازی او به چشم مخاطب بیاید.

اجرای نمایش «جگر هندی» به نویسندگی و کارگردانی رحمت امینی تا هفته آینده ادامه خواهد داشت.

نمایش «جگر هندی» به نویسندگی و کارگردانی رحمت امینی هر شب ساعت ۲۰  و پانزده و به مدت ۷۰ دقیقه روی صحنه می‌رود. متن این نمایش کمدی با الهام از داستان‌های گلستان سعدی نوشته شده است.

بازیگران این نمایش (به ترتیب الفبا) عبارتند از: فرزاد ‌برهمن، دلارام ترکی، محسن ‌جلالی ‌راد، نوید ‌جهانزاده، امین ‌زارع، بهروز ‌سروعلیشاهی، مهدی مهریار، محمدرضا نوری.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا