کلید تعیین نرخ خدمات چاپی همدلی فعالان صنف است

یک فعال حوزه چاپ معتقد است که تا زمانی که اتحاد و همدلی در میان صنف چاپ نباشد تا واحدها بر اساس یک نرخ واحد یا ثابت کار کنند، تعیین نرخ نهایی خدمات چاپی قابل اجرا نیست.

به گزارش خبرگزاری سینا، مهدی کاظمی درباره قیمت‌گذاری خدمات چاپی، بیان کرد: نمی‌توان نرخ دستمزدها و خدمات را دستوری کاهش یا افزایش داد؛ این موضوع به عرضه و تقاضای بازار برمی‌گردد، معتقدم، تعرفه‌ها هیچ‌وقت رعایت نخواهد شد، چون مجوزهای حوزه چاپ، اغلب بدون پایه و اساس صادر شده‌اند و برخی افرادی صنف، زیر قرض و بدهی هستند و به قیمت ارائه شده توجه نمی‌کنند و فقط می‌خواهند، چند ماه بیشتر در این صنف زنده بمانند.

وی افزود: در کشورهای همسایه به‌خصوص کشورهای حاشیه خلیج فارس، قیمت فروش یک محصول چاپی که همه مواد مصرفی آن وارداتی است، با آنچه در ایران تولید شده، حدود ۱۰ برابر با ایران تفاوت دارد، زیرا آن‌ها برای صنعت چاپ و بسته‌بندی ارزش قائل شدند و صدور مجوزهایشان بی‌حساب و کتاب نبوده است.

کاظمی با بیان اینکه در کشورهای مختلف قوانین زیادی در این حوزه گذاشته شده اما در ایران اینگونه نیست، عنوان کرد: با شرکت‌های مختلف کار می‌کنیم، یکسری کارها مناقصه‌ای است و در مناقصه‌ها طبیعتاً قیمت کم، انتخاب می‌شود، مجموعه‌هایی هستند که همیشه قیمت کمتر می‌دهند تا کار را بگیرند و به‌طور طبیعی در این موقعیت، حذف می‌شویم.

مهدی کاظمی، فعال حوزه نشر
مهدی کاظمی، فعال حوزه نشر

وی با طرح این موضوع که پیش‌بینی و تعیین نرخ دستمزد، شکل و ظاهر خوبی دارد، افزود: اما مسئله اینجا است که تا به‌حال ندیده‌ام طی این دوسه دهه فعالیتم در صنعت چاپ، قیمت‌ها براساس آن چیزی باشد که ازسوی اتحادیه نرخ‌گذاری شده است، حتی زیر آن قیمت کار زده می‌شود، در حالی که در سایر حوزه‌ها اینگونه نیست.

کاظمی همچنین گفت: در مدیریت کلان حوزه چاپ، به فکر و برنامه‌های بلندمدت نیاز داریم، در صنعت چاپ، تنها صنفی هستیم که زیرقیمت مصوبه اتحادیه خدمات ارائه می‌دهیم و بازرس‌ها به همین دلیل واحدها را جریمه می‌کنند، در حالی که همیشه برای گران‌فروشی جریمه می‌کنند.

وی با بیان اینکه در این روند همیشه چاپخانه‌های بزرگ‌تر آسیب می‌بینند، عنوان کرد: برخی چاپخانه‌ها هستند که همیشه ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان از مشتریانشان طلب دارند و اگر به مشتری فشار بیاورند، آن‌ها به سراغ چاپخانه‌های دیگر می‌روند، پس مجبور به مدارا هستند.

عرف بازار یا تعیین نرخ؟

کاظمی در ادامه با بیان اینکه بازار همیشه بر اساس عرضه و تقاضا جلو می‌رود، گفت: چاپخانه‌های تخصصی در حوزه بسته‌ّبندی، افست، نشر و … کار می‌کنند، نرخ هر یک از این خدمات متفاوت است؛ به‌عنوان مثال جعبه پودر یکی از پُرمصرف‌ترین بسته‌بندی‌های کشور است و رقابت زیادی برای سفارش گرفتن این محصول وجود دارد.

وی افزود: در این زمینه هیچ اتحاد و همتی در میان صنف نیست تا براساس یک نرخ واحد یا یک نرخ ثابت کار کنند، اینکه عرف بازار چه قیمتی است یا نرخ ازسوی چه نهادی تصویب شده، هیچ‌کدام در تعیین نرخ نهایی مشخص نیست.

کاظمی با طرح این موضوع که نرخ‌شکنی در حوزه‌های کاری مختلف صنعت چاپ وجود دارد، ادامه داد: به‌عنوان مثال در حوزه چاپ کارت بانکی، پنج مجموعه در کنار هم کار می‌کنند؛ درحالی که حجم سفارش‌ها اینقدر زیاد است که هر مجموعه به راحتی می‌تواند ثبت سفارش داشته باشد اما باز هم مجموعه‌ها برای اینکه سفارش را بگیرند قیمت‌شکنی می‌کنند.

وی با بیان اینکه اقتصاد بیمار مشکل اصلی بروز این مسئله است، گفت: در حوزه کتاب، چتر حمایتی دولت و اختصاص یارانه در این حوزه‌ها بیشتر است اما بخش عمده مطالعه به سمت کتاب‌های صوتی و الکترونیکی رفته و کمتر کسی کتاب چاپی می‌خواند.

به گفته کاظمی، در بحث قیمت‌گذاری خدمات چاپی کتاب، در یک بازه زمانی تعداد ناشران و چاپخانه‌ها به دلیل تخصیص یارانه، رشد کرد اما بعد از حذف یارانه، همه این مجموعه‌ها که یک‌باره ظاهر شده بودند، جمع شدند و چاپخانه‌های این حوزه به جز برخی استثنائات دچار رکود کاری شده‌اند و بیشتر کارها به سمت چاپ دیجیتال رفته است.

وی با بیان اینکه از ماست که بر ماست، گفت: تا زمانی که در میان صنف اتحاد و همدلی صنفی وجود نداشته باشد، نمی‌توان انتظار داشت که بحث قیمت‌گذاری به نتیجه برسد، حتی اگر روزها و ساعت‌ها در این زمینه وقت بگذاریم.

منبع
خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا