مهم‌ترین دستاوردهای فنی مهندسی جهاد دانشگاهی در سال ۱۴۰۳

جهادگران جهاد دانشگاهی در سال ۱۴۰۳ با تمام فراز و نشیب‌ها توانستند با اتکا بر تخصص و ظرفیت‌های داخلی، دستاوردهای بزرگی در حوزه‌های مختلف علمی، آموزشی، پژوهشی، فناوری، فرهنگ و هنر، اقتصاد دانش‌بنیان و کارآفرینی به ارمغان آورند.

 به گزارش خبرگزاری سینا، این نهاد انقلابی از آغاز فعالیت در سال ۱۳۵۹ تا امروز با بهره‌گیری از توانمندی متخصصان و پژوهشگران خود توانسته در حوزه‌های مختلف پزشکی و سلامت، فنی مهندسی و علوم پایه، تجاری‌سازی فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان و علوم انسانی و اجتماعی تا آموزش و کارآفرینی و فرهنگی توانسته در راستای تحقق مأموریت‌های واگذار شده به این نهاد، گام‌های مؤثری در رفع نیازهای کشور بردارد.

این اقدامات در سال ۱۴۰۳ با تمام فراز و نشیب‌ها و در مسیر تحقق شعار سال؛ «جهش تولید با مشارکت مردم» تداوم یافت.

این گزارش نگاهی اجمالی دارد به برخی از مهم‌ترین اقدامات و دستاوردهای حوزه فنی مهندسی جهاد دانشگاهی در سالی که گذشت:

فنی و مهندسی

رونمایی از رام قطار ملی با حضور معاون علمی رئیس‌جمهور

پس از ساخت موفقیت‌آمیز قطار ملی مترو با مشارکت جهادگران جهاد دانشگاهی، با حضور معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهور از رام قطار ملی که اجرای آن از سال ۹۸ با همکاری فناوران جهاد دانشگاهی کلید خورده بود، رونمایی شد.

این پروژه با هدف توسعه و بومی‌سازی ناوگان حمل و نقل عمومی مترو با همکاری معاونت علمی ریاست جمهوری، شهرداری تهران، جهاد دانشگاهی و شرکت‌های دانش‌بنیان کلید خورد و در فروردین ۱۴۰۱ نخستین نمونه آن تولید شد و گامی مهم در کاهش وابستگی به واردات، صرفه‌جویی ارزی و ارتقای کیفیت ناوگان حمل و نقل شهری محسوب می‌شود.

قطار ملی پس از انجام موفقیت‌آمیز تست‌های ایمنی، اکنون در برخی خطوط متروی تهران مانند خط پرند استفاده می‌شود.

طراحی و ساخت دستگاه آموزشی الکتروهیدرولیک در سازمان جهاددانشگاهی صنعتی شریف

مهندسان سازمان جهاد دانشگاهی صنعتی شریف با هدف تجهیز و ارتقای سطح آموزش‌های فنی و تخصصی، دستگاه آموزشی الکتروهیدرولیک را به صورت کاملا بومی طراحی کرده و نیاز کشور را در تامین این محصول از خارج مرتفع ساختند.

مهندسان این سازمان با طراحی و تولید این دستگاه کمک‌آموزشی که شبیه سازی نمونه خارجی آن با کیفیت و دقت به مراتب بالاتر است، موفق شدند نیاز داخلی را به خصوص در حوزه پژوهش و آموزش تخصصی، مرتفع سازند و از خروج ارز جلوگیری کنند. همچنین به صرفه بودن قیمت تمام شده‌ی این محصول در کشور نسبت به نمونه خارجی آن و از طرفی با تجاری سازی محصول در جهاد دانشگاهی، ارزش افزوده قابل توجهی به واسطه آموزش آن از دیگر مزایای تولید این دستگاه است.

افتتاح آزمایشگاه توکسین و خط تولید نیمه صنعتی افزایه‌های سیمان‌کاری چاه‌های نفت

افتتاح آزمایشگاه توکسین مرکز آنالیز شیمیایی و خط تولید نیمه صنعتی پکیج کامل افزایه‌های سیمان‌کاری چاه‌های نفت توسط پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی جهاد دانشگاهی و امضای تفاهم‌نامه سه‌جانبه این پژوهشکده با مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران و پژوهشکده گیاهان دارویی از دستاوردهای پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی جهاد دانشگاهی در سال ۱۴۰۳ است.

مرکز آنالیز شیمیایی در راستای توسعه خدمات آزمایشگاهی امنیت و سلامت غذایی و اجرای طرح‌ها و عرصه‌های رقابت ملی، اقدام به تاسیس این آزمایشگاه در دو حوزه کاری جدید با عنوان آزمایشگاه اندازه‌گیری آلاینده‌های آلی زیست محیطی و غذایی با دستگاه مدرن LC MSMS و آزمایشگاه اندازه‌گیری آلاینده‌های فلزی با دستگاه مدرن ICP MS کرده است. هدف از تاسیس آزمایشگاه، اندازه‌گیری آلاینده‌های آلی است که مقادیر بسیار ناچیز آنها می‌تواند موجب بروز سرطان و ابتلا به بیماری‌های صعب‌العلاج شود.

بومی‌سازی و توسعه فناوری تولید اینورترهای نیروگاه‌های تجدیدپذیر

فعالیت‌های سازمان جهاددانشگاهی علم و صنعت در ۵ محور تولید انواع اینورتر خورشیدی، سازه‌های فلزی، ترانس‌های اتصال به شبکه، تابلوهای برق مورد نیاز نیروگاه‌های خورشیدی و راه اندازی آزمایشگاه مرجع اینورتر متمرکز شده است و به میزان ۱۰۰۰ مگاوات در سال برای طراحی و ساخت اینورتر، ترانس و تابلوهای برق و سازه‌های فلزی ظرفیت سازی انجام گرفته که در این راستا آماده همکاری با پیمانکاران بخش خصوصی و دولتی جهت تأمین تجهیزات نیروگاه‌های خورشیدی در دست احداث است.

این سازمان در راستای شعار سال ۱۴۰۳ از سوی مقام معظم رهبری با عنوان “جهش تولید با مشارکت مردم” راه اندازی خط تولید اینورتر، ترانس و سازه‌های فلزی رادر اولویت کاری خود قرار داده و با توجه به زیرساخت های موجود در جهاد علم و صنعت با حمایت ساتبا اینورتر و ترانس مورد نیاز شرکت‌های سازنده نیروگاه‌های خورشیدی را با بهترین کیفیت و قیمت رقابتی و خدمات پس از فروش تأمین می‌کند.

بومی‌سازی دانش فنی طراحی و ساخت فیلترهای الکترواستاتیک جاذب روغن

به همت جهادگران سازمان جهاد دانشگاهی خوزستان در گروه پژوهشی شیمی و مرکز برق، دانش فنی طراحی و ساخت فیلترهای الکترواستاتیک جاذب روغن مورد استفاده در سد و نیروگاه، بومی سازی و تست میدانی تجهیز مذکور با موفقیت انجام شد.
در تاییدیه تست میدانی سد و نیروگاه آمده: این تجهیزات کاملا مناسب و معادل نمونه‌های خارجی است.

ثبت اختراع «مالچ معدنی زیست سازگار»

در راستای تکمیل زنجیره ارزش معادن، مالچ معدنی زیست‌سازگار بر پایه مواد معدنی و املاح جاذب رطوبت توسط محققان و پژوهشگران جهاد دانشگاهی سمنان تولید و به عنوان دومین محصول فناورانه و دانش.بنیان بعد از اولین کود هفت جزئی دنیا ثبت اختراع شد.

از مهم‌ترین اهداف این طرح ساخت ترکیبی جدید و سازگار با محیط زیست به عنوان جایگزین مالچ نفتی است تا علاوه بر تثبیت خاک و جلوگیری از ایجاد ریزگرد سبب اصلاح شرایط خاک و افزایش حاصلخیزی نیز گردد. مالچ معدنی زیست‌سازگار، سوسپانسیونی شامل کانی.های معدنی و املاح جذب‌کننده رطوبت است که قابلیت جذب رطوبت بسیار بالایی دارند، به‌علاوه به منظور افزایش راندمان جذب و نگهداری رطوبت و چسبندگی ذرات از هیدروژل و مواد آلی نیز در ساختار این مالچ استفاده شده است.

شکست انحصار تولید آلیاژهای مس- کروم- زیرکونیوم و چرخ مسی

با شکست انحصار آلیاژهای «مس – کروم – زیرکونیوم» مورد استفاده در قالب کریستالیزاتور مسی توسط فن‌آوران جهاددانشگاهی تهران، مرکز تحقیقات و فناوری فرآوری مواد ویژه فلزی این سازمان، توانسته با دست‌یابی به دانش‌فنی، casting wheel را بسازد و همه تاییدیه‌های محصول را اخذ کند.

چنانچه به‌علت تحریم‌های موجود تأمین آلیاژهای «مس -کروم- زیرکونیوم» از خارج کشور با مشکل جدی روبه‌رو شود، احتمال توقف خط تولید مفتول مسی به‌علت نبود چرخ مسی بسیار زیاد است که با تولید این قطعه در داخل کشور توسط جهاد دانشگاهی، علاوه ‌بر صرفه‌جویی ارزی، نیاز به واردات این محصول نیز از بین رفته و ریسک توقف تولید نیز به حداقل ممکن می‌رسد.

دستیابی به تکنولوژی ساخت جانک میل متال مانچر و آغاز عملیات تست میدانی

در راستای توسعه تکنولوژی‌های مورد نیاز صنعت نفت پس از یک سال مطالعه و پژوهش، تکنولوژی ساخت جانک میل متال مانچر توسط پژوهشگران پژوهشکده تکنولوژی تولید سازمان جهاد دانشگاهی خوزستان بومی‌سازی شد.

جانک میل متال مانچر یکی از تجهیزات حیاتی، پیشرفته و پرمصرف صنعت حفاری است که برای برخی از عملیات‌های خاص جهت نفوذ به قطعات فلزی درون چاه نفت استفاده می‌شود.

طراحی و ساخت موتور حفاری درون چاهی، قدمی جدی پیش به سوی خودکفایی در صنعت نفت

متخصصان سازمان جهاد دانشگاهی صنعتی شریف موفق شدند پس از سه سال تلاش بی‌وقفه با طراحی و ساخت موتور حفاری درون چاهی، قدمی بزرگ در جهت خودکفایی کشور در صنعت نفت برداشته و نقش بسزایی در حل مشکلات کشور در این زمینه ایفا کنند.

موتورهای درون چاهی در صنعت حفاری چاه‌های نفت به ویژه حفاری جهت‌دار از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. مهم‌ترین خصوصیت این محصول آن است که تولیدکنندگان را در سراسر جهان قادر می‌سازد از مخازنی برداشت کنند که برداشت از آنها از نظر اقتصادی با روش‌های سنتی امکان‌پذیر نیست.

تولید افزودنی‌های شیمیایی پیشرفته برای صنعت الکترونیک

گروه پژوهشی مهندسی فرآیند پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی ایران با تکیه بر دانش روز و تجربیات خود، موفق به تولید و عرضه انواع مواد شیمیایی مورد نیاز صنعت الکترونیک شد.

این مواد که نقش کلیدی در ساخت و مونتاژ قطعات الکترونیکی ایفا می‌کنند، شامل امولسیفایر مخصوص روغن لحیم، اکتیواتور پودری، فلاکس مایع لحیم‌کاری بدون نیاز به شستشو، رزین مخصوص ساخت فلاکس خمیری و خمیر سیلیکون مخصوص انتقال حرارت هستند. امولسیفایر مخصوص روغن لحیم برای پایدارسازی فاز آب در فاز روغن در فرمولاسیون روغن لحیم استفاده می‌شود و شرایط دمایی و محیطی مناسب برای بردهای الکترونیکی را فراهم می‌کند.

اجرای فرآیند زمان‏‌سنجی و شبیه‌‏سازی خطوط تولید، به منظور افزایش بهره‏‌وری در کارخانه‌‏های تولید قطعات خودرو

گروه پژوهشی مهندسی فرآیند پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی ایران با تکیه بر دانش روز و تجربیات خود، موفق به تولید و عرضه انواع مواد شیمیایی مورد نیاز صنعت الکترونیک شد.

این مواد که نقش کلیدی در ساخت و مونتاژ قطعات الکترونیکی ایفا می‌کنند، شامل امولسیفایر مخصوص روغن لحیم، اکتیواتور پودری، فلاکس مایع لحیم‌کاری بدون نیاز به شستشو، رزین مخصوص ساخت فلاکس خمیری و خمیر سیلیکون مخصوص انتقال حرارت هستند. امولسیفایر مخصوص روغن لحیم برای پایدارسازی فاز آب در فاز روغن در فرمولاسیون روغن لحیم استفاده می‌شود و شرایط دمایی و محیطی مناسب برای بردهای الکترونیکی را فراهم می کند.اببزارک تصویرابزارک تصویبزارک تصویرابزارک تصویرابزارک تصویر

منبع
ایرنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا