فرصت بینظیر صنعت نهال ایران برای ورود به بازارهای جهانی
![](https://sinapress.ir/wp-content/uploads/2025/02/25579.jpg)
دبیر میز توسعه صادرات نهال و بذر با اشاره به توانمندیهای صنعت نهال کشور، خواستار اجرای کامل ماده ۹ قانون ثبت ارقام گیاهی شد و بر لزوم حمایت وزارت جهاد کشاورزی برای توسعه صادرات نهال تأکید کرد.
مجتبی خاکپور در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری سینا با بیان اینکه در دو دهه اخیر، زیرساختهای لازم برای تولید نهالهای گواهیشده و استاندارد در کشور ایجاد شده است، گفت: ایجاد باغات مادری برای تأمین اندامهای تکثیری سالم و عاری از ویروس، تأسیس دهها مرکز کشت بافت گیاهی و مراکز تولید نهال عاری از ویروس و همچنین تشکیل تشکلهای صنفی استانی و ملی از جمله اقدامات مؤثری بوده که این صنعت را آماده ورود به بازارهای بینالمللی کرده است.
خاکپور با اشاره به تصویب قانون ثبت ارقام گیاهی و کنترل و گواهی بذر و نهال در سال ۱۳۸۲ افزود: در پی اجرای این قانون، تولیدات صدها واحد نهالستان تحت نظارت مؤسسه ثبت و گواهی بذر و نهال قرار گرفته و نهالهای استاندارد مورد نیاز کشور تأمین شده است. بهطوریکه در سال گذشته، تولید نهال سالم و استاندارد در کشور به ۵۲ میلیون اصله نهال شناسهدار رسید.
رئیس انجمن صنفی تولیدکنندگان نهال استان فارس ادامه داد: حال، با توجه به ظرفیت بالای تولید و توانمندیهای این صنعت، زمان آن رسیده که به بازارهای جهانی نیز وارد شویم.
وی با تأکید بر ماده ۹ این قانون گفت: بر اساس این ماده، وزارت جهاد کشاورزی موظف است تسهیلات لازم را برای توسعه فعالیتها و حمایت از سرمایهگذاری در زمینه اصلاح، تولید، تکثیر، توزیع و صادرات بذر و نهال فراهم کند. در شرایط فعلی، اجرای این بند از قانون توسط وزیر محترم جهاد کشاورزی بیش از هر زمان دیگری ضروری به نظر میرسد.
خاکپور همچنین به برنامههای جهانی در حوزه محیط زیست اشاره و عنوان کرد: بر اساس مصوبات سازمان ملل، کشورهای جهان، بهویژه مناطق نفتخیز خاورمیانه، در حال اجرای طرحهای ترسیب کربن و کاهش آلایندگی هوا هستند که شامل کاشت میلیاردها اصله نهال میشود. این یک فرصت بینظیر برای صنعت تولید نهال کشور است تا از این ظرفیت بهرهمند شود و از طریق صادرات نهال، هم ارزآوری داشته باشد و هم زمینه اشتغالزایی گستردهای را فراهم کند.
دبیر میز توسعه صادرات نهال و بذر تأکید کرد: با توجه به توانمندیهای داخلی و ظرفیتهای بینالمللی موجود، ضروری است که با حمایتهای دولتی، مسیر ورود نهالهای استاندارد ایرانی به بازارهای جهانی هموار شود و از این فرصت اقتصادی ارزشمند بهرهبرداری لازم صورت گیرد.