در بیست و پنجمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن بازار
جهاد دانشگاهی و سفتا به روایت تصویر در هفته پژوهش

 

۲۳ تا ۲۹ آذرماه به عنوان هفته پژوهش و فناوری در کشور نام‌گذاری شده است. ۲۳ تا ۲۶ آذر نیز بیست و پنجمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن بازار در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران برگزار شد که معاونت پژوهش و فناوری و سازمان تجاری سازی فناوری و اقتصاد دانش بنیان به نمایندگی از جهاددانشگاهی در این نمایشگاه حضور داشتند و آخرین دستاوردها و یافته‌های پژوهشگران و فناوران این نهاد را به نمایش گذاشتند.

به گزارش خبرگزاری سینا، در غرفه معاونت آموزش و فناوری جهاددانشگاهی که در سالن ۵ نمایشگاه برپا بود حوزه‌های فنی مهندسی، علوم انسانی و اجتماعی و هنر، کشاورزی و پزشکی و همچنین مرکز رشد زیست‌فناوری پژوهشگاه رویان، مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران وابسته به جهاددانشگاهی و پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID) و… حضور داشتند که در مجموع ۱۸ مورد از آخرین دستاوردها و یافته‌های خود را برای بازدید عموم ارائه کردند.

همچنین سازمان تجاری سازی فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان جهاددانشگاهی نیز در سالن ۲۷ این نمایشگاه به عنوان متولی تجاری سازی فناوری در جهاددانشگاهی و در جهت حمایت از تولید ملی و تحقق اقتصاد دانش بنیان، به منظور نمایش جلوه هایی از دستاوردهای علمی، پژوهشی و فناورانه این نهاد و ارایه نیازهای تحقیقاتی و فناورانه کشور و ارتقای ارتباط صنعت و دانشگاه حضور داشت و حدود ۵۰۰ دستاورد فناوران این سازمان از سراسر کشور را برای معرفی ارائه کرد.

در اولین روز بیست و پنجمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن بازار، غرفه جهاددانشگاهی مهمانی ویژه داشت؛ دکتر مسعود پزشکیان، رییس جمهور با همراهی دکتر حسین افشین معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهور؛ دکتر حسین سیمایی صراف وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و دکتر حسن مسلمی‌ نائینی رییس جهاددانشگاهی در جریان بازدید از بیست و پنجمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن بازار با حضور در غرفه جهاددانشگاهی در سالن شماره ۵ با برخی از دستاوردها و فناوری‌های تولید شده توسط این نهاد آشنا شد. همچنین مهندس محمد اسلامی رییس سازمان انرژی اتمی نیز از غرفه جهاددانشگاهی در این نمایشگاه بازدید کرد.

در حاشیه بیست و پنجمین دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن بازار به گفت‌وگو با برخی از پژوهشگران و فناوران جهاددانشگاهی حاضر در این نمایشگاه پرداختیم که در ادامه می‌خوانید.

خودکفایی در تولید ارزآوری برای کشور ایجاد می‌کند

دکتر فاخری رییس مرکز رشد زیست فناوری پژوهشگاه رویان جهاددانشگاهی در خصوص طرح‌هایی که در نمایشگاه ارائه کرده است توضیحاتی ارائه کرد و گفت: پژوهشگاه رویان با سه پژوهشکده سلول‌های بنیادی، بیولوژی تولید متل و زیست فناوری جانوری(اصفهان) از حوزه پژوهش در نمایشگاه هفته پزوهش استان تهران شرکت کرده است.

وی افزود: در بخش سلول‌های بنیادی طرح مربوط به نچرال کیلرها است که این طرح به شکل شرکت دانش‌بنیان به نام کیان ایمن سلول رشد پیدا کرده و در حال حاضر، فاز دوم آزمایشگاه خود را می‌گذراند. برای اینکه این دستاورد بتواند در آینده برای درمان سرطان در دنیا استفاده شود و در کشورمان در اختیار بیماران سرطانی قرار گیرد، چراکه سلول‌های نچرال کیلر که نوعی از سلول‌های ایمنی طبیعی بدن هستند، در حوزه درمان سرطان استفاده می‌شوند.

رییس مرکز رشد زیست فناوری پژوهشگاه رویان جهاددانشگاهی ادامه داد: در بخش بیولوژی تولید مثل، روی محیط‌های کِشت که در حوزه‌ ناباروری در کشور مورد نیاز هستند کار می‌کنیم و این محیط‌های کشت را با توجه به اینکه بخش درمان پژوهشگاه رویان، آزمایشگاه مرجع وزارت بهداشت است، امیدواریم بتوانیم این محیط‌های کشت و تجربه قبلی که در ساخت کتترهای انتقال جنین داشتیم را در قالب شرکت‌های دانش‌بنیان ارایه کرده تا هم خودمان از خدمات آن استفاده کنیم و هم اینکه در اختیار سایر مراکز درمان ناباروری قرار دهیم.

دکتر فاخری خاطرنشان کرد: برخلاف آنچه که ادعا می‌شود بخش‌های درمانی در تحریم‌ها تحت تاثیر قرار نمی‌گیرند، اگر پژوهشگاه رویان با همکاری شرکت دانش‌بنیان کتتر انتقال جنین را نساخته بودند، بحث انتقال جنین در حوزه درمان ناباروری در کشورمان مختل می‌شد. چراکه دو کشور فرانسوی و آمریکایی این کتترها را می‌ساختند. بنابراین پژوهشگاه رویان تلاش می‌کند محصولات حوزه درمان ناباروری را به شکل تجاری با همکاری شرکت‌های دانش‌بنیان تولید کند.

وی در خصوص تاثیر این اقدامات در حوزه ارزآوری برای کشور عنوان کرد: قطعا هم هزینه کتتر ساخته شده در کشور کمتر از نمونه خارجی آن است و هم اینکه طبق قوانینی که در کشورمان وجود دارد، وقتی یک شرکت دانش‌بنیان داخلی محصولات را می‌سازد که استانداردهای لازم را داراست، دیگر واردات آن کالا به کشور ممنوع می‌شود و اینگونه از خروج ارز به خارج از کشور جلوگیری می‌کنیم.

ارایه ۶ طرح شاخص در حوزه علوم انسانی و اجتماعی 

یکی دیگر از بخش‌های غرفه معاونت پژوهش و فناوری جهاددانشگاهی به حوزه علوم انسانی و اجتماعی و هنر اختصاص داشت که آخرین طرح‌های این حوزه توسط دکتر جهانشیری مسئول این بخش تشریح شد.

وی بیان کرد: در بیست و پنجمین نمایشگاه‌ دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن بازار امسال، شش پروژه را به‌صورت شاخص معرفی کردیم که در سال ۱۴۰۲ تا ۱۴۰۳ به مرحله قرارداد رسیده‌اند.

وی افزود: طرح‌های شاخصی مانند رصدخانه هوشمند سلامت اداری، ایجاد سیستم پشتیبان تصمیم گیری مدیران شهری و در حوزه بررسی و تحلیل کالبدی- اجتماعی گسترش محلات با استفاده از GIS و RS و طرح پیمایش ملی بزه دیدگی از جمله این طرح‌ها هستند.

دکتر جهانشیری ادامه داد: علاوه بر این طرح‌های سال‌های گذشته از منظرهای مختلف را معرفی کردیم که یکی از شاخص‌ترین آنها سنجش و تحلیل فضای سرمایه گذاری در اقتصاد ایران است که مجموعه تمامی این کارها در این سال‌ها در حوزه علوم انسانی، اجتماعی و هنر در جهاددانشگاهی انجام شد و ما را به این فکر واداشت تا شبکه سازی منسجمی بین ساختارهای پژوهشی خودمان تحت عنوان “شبکه همایند توسعه و تعالی در ایران” را ایجاد کنیم.

وی خاطرنشان کرد: طی سال‌ها و با توجه به مطالعات در حوزه‌های مختلف، در پنج منظر این کار را انجام می‌دهیم که شامل تولید و کسب و‌ کار دانش‌بنیان، بافت‌های ناکارآمد و سکونتگاه‌های غیر رسمی، کیفیت سیاست اجتماعی که در ابعاد توسعه و سرمایه اجتماعی، خانواده و مناسبات اصلی و… می‌شود. همچنین توسعه دریامحور یکی دیگر از موضوعاتی است که در سازمان جهاددانشگاهی گیلان به آن پرداخته شده است. حوزه دیگر شفافیت و تعارض منافع هست که گروه مدیریت ما از پژوهشگاه علوم انسانی، مرکز توانمندسازی حاکمیت جامع و گروه اقتصاد از پژوهشکده مطالعات توسعه روی این مبحث کار می‌کنند.

وی افزود: بر اساس اینکه طی این سال‌ها در حوزه تعارض منافع و شفافیت و گلوگاه‌های فساد پژوهش‌هایی انجام داده بودیم، سازمان بازرسی کل کشور طراحی و استقرار نظام سلامت اداری را به ما پیشنهاد دادند که در پژوهشگاه علوم انسانی جهاددانشگاهی طراحی شده و پس از آنکه سامانه رصد هوشمند سلامت اداری راه‌اندازی شود، تمامی دستگاه‌های اجرایی رتبه بندی خواهند شد و پس از پایش برگزیدگان تندیس بلورین، سیمین و زرین دریافت خواهند کرد و‌ هر ساله مورد پایش قرار می‌گیرند که طرح رصد رو به اتمام است.

مرکز ملی ذخایر زیستی و ژنتیک وابسته به جهاددانشگاهی نیز یکی دیگر از بخش‌هایی بود که آخرین دستاوردهای خود را در غرفه معاونت پژوهش و فناوری جهاددانشگاهی ارایه کره بود.

از جمله این محصولات چند رقم بذر هیبریدی از جمله کاهو و… بود. همچنین برخی مکمل‌های حوزه آبزی‌پروری از دیگر محصولات این مرکز بود که در دو قالب مکمل غذایی و دارویی ارایه شد و هر کدام یک سری ویژگی‌های مطلوب داشتند و با هم ادغام شده و تبدیل به ویژگی‌های مطلوب‌تری شده است. مثلا مقاوم به شرایط محیطی، بیماری‌زا و… هستند. و یا اینکه برای آبزیان مختلف با آرواره و بدون آرواره تولید شده که به عنوان مکمل به آب آکواریوم اضافه می‌شود و این مکمل‌ها از اسکان میکروارگانیسم‌ها در آکواریوم جلوگیری کرده که هم باعث تقویت سیستم ایمنی آبزیان شده و هم به عنوان غذا برای آنها محسوب می‌شوند.

در بخش دیگری از نمایشگاه در سالن ۲۷ غرفه سازمان تجاری سازی فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان جهاددانشگاهی قرار داشت که در آن آخرین دستاوردهای بیش از ۱۰۰ مجموعه زیر نظر آن برای معرفی به ارایه شده بود.

انصاری، معاون راهبری ساختارهای نوآوری و فناوری سازمان تجاری سازی. فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان جهاددانشگاهی در. رابطه با اقدامات. ابن سازمان در بیست و پنجمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن بازار گفت: در این غرفه حدود ۱۰۰ مجموعه از ۳۰ واحد سازمانی جهاددانشگاهی اعم از واحدهای استانی، پارک‌ها و مراکز رشد حضور دارند که حدود ۵۰۰ محصول و خدمت فناورانه خود را ارائه کرده‌اند.

وی افزود: جهاددانشگاهی در سراسر کشور ۸۰ ساختار اعم از پارک، مرکز فناوری، فب‌لب و… دارد که سعی کردیم پراکنش جغرافیایی داشته‌ باشیم، چراکه کاری که در تهران انجام می‌شود در استان‌های کمتر برخوردار صورت نمی‌گیرد، بنابراین تلاش کردیم در این نمایشگاه به استان‌های کمتر برخوردار نگاه ویژه داشته باشیم.

معاون راهبری ساختارهای نوآوری و فناوری سازمان تجاری سازی. فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان جهاددانشگاهی ادامه داد: اتفاق خوشایندی که در افتتاحیه این نمایشگاه رخ داد ابن بود که رییس نمایشگاه و جشنواره ملی از جهاددانشگاهی به عنوان یکی از بازیگران اصلی زیست بوم فناوری در کنار وزارت علوم و معاونت علمی ریاست جمهوری نام برد. این موضوع حس خوبی ایجاد می‌کند که کشور مطمئن شده است جهاددانشگاهی به عنوان یکی از بازیگران اصلی این زیست بوم نقش آفرینی می‌کند.

وی با بیان اینکه بعد از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بیشترین تعداد پارک‌ها و مراکز رشد متعلق به جهاددانشگاهی است، اظهار داشت: تاکنون در ساختارها اعم از مرکز رشد و نوآوری ۱۷۰۰ شرکت و واحد فناور حمایت شده‌اند. اکنون ۷۰۰ شرکت حضور دارند که اکثریت در حوزه فناوری نرم فعالیت می‌کنند و پس از آن در حوزه فنی مهندسی و علوم پایه، سلامت و کشاورزی حضور دارند.

انصاری افزود: امروز رویکرد تغییر کرده و رویکرد توامان حمایتی و اقتصادی مطرح است. بنابراین اگر قرار است ما به شرکت‌ها اقتصاد و تجارت‌ را آموزش دهیم، ابتدا باید خودمان کار ا تاقتصادی و تجاری بلد باشیم و کسب درآمد کنیم. در جهاددانشگاهی نیز خداراشکر این رویکرد در حال رخ دادن است تا بتوانیم با نگاه برد- برد با این مجموعه‌ها جلو برویم.

همچنین در دو غرفه جهاددانشگاهی در این نمایشگاه نشست‌های تخصصی برگزار شد و صاحب نظران در آن به بیان نظرات و دستاوردهای خود در حوزه زیست بوم نوآوری و فناوری و کسب و کار‌های مرتبط با این حوزه پرداختند.

گفتنی‌ست؛ حضور موثر و قوی جهاددانشگاهی در بیست و پنجمین نمایشگاه پژوهش و فناوری و فن‌ بازار بسیار مشهود بود و تاکیدی بر این مهم دارد که این نهاد انقلابی با اتکا بر تلاش‌های پژوهشگران و فناوران خود نقش کلیدی در حوزه‌های مختلف سلامت، فنی و مهندسی، کشاورزی و منابع طبیعی، علوم انسانی و هنر و… و از جمله در عرصه زیست بوم نوآوری و فناوری کشور ایفا می‌کند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا