زایمان زودرس بر اثر آلودگی هوا

یک مطالعه که به وسیله انستیتو محیط‌زیست استکهلم رهبری شده است، نشان می‌دهد؛ در سال 2010 حدود 2.7 میلیون تولد زودرس یا حدود 18 درصد از تولد‌های زودرس در جهان به دلیل آلودگی هوا اتفاق می‌افتد. این رخداد به دلیل تنفس ذرات معلق کوچکتر از 2.5 میکرون اتفاق می‌افتد.

ذرات معلق کوچکتر از 2.5 میکرون به دلیل توانایی نفوذ عمیق در ریه و جریان خون بسیار برای سلامتی انسان مضر هستند. این مطالعه می‌گوید برای حل و فصل این معضل باید فکری به حال منابع اصلی تولید این ذرات یعنی؛ وسایل نقلیه دیزلی و سوزاندن پسماند‌های کشاورزی کرد و این کار جان میلیون‌ها بچه را نجات خواهد داد.

به دنیا آمدن زودهنگام بچه‌ها، مخصوصا زودتر از 37هفتگی باعث افزایش ریسک عقب ماندگی ذهنی و جسمی، خطر مرگ و افزایش آسیب‌های عصبی خواهد شد. بر اساس تخمین‌ها در سال 2010 حدود 14.9میلیون بچه به صورت زودرس به دنیا آمدند، و به طور متوسط 18 درصد این زایمان‌ها زودرس به دلیل آلودگی هوا رخ داده است. محققان اثرات انسانی و اقتصادی این موضوع را بسیار عظیم برآورد می‌کنند.

تعداد زیادی عامل خطر از سن مادر، فقر، مسائل اجتماعی گرفته تا  بیماری‌ها در زایمان زودرس دخیل هستند. این تحقیق نشان می‌دهد که آلودگی هوا هم می‌تواند یک عامل افزایش دهنده خطر باشد. مطالعات قبلی نشان داده بودند که آلودگی‌های محیطی می‌تواند باعث زایمان زودرس شود اما هیچ کدامشان به طور دقیق به نقش آلودگی هوا و ذرات معلق کوچکتر از 2.5میکرون نپرداخته بودند.

نتایج این مطالعه که در نشریه Environment International منتشر شده ، برای نخستین بار اثرات جهانی آلودگی هوا روی سلامت نوزادان را با گردآوری اطلاعات آلودگی هوا از کشورهای مختلف، مشخص کرده است. این مطالعه همچنین نشان می‌دهد قرار گرفتن در معرض سطوح مختلف آلودگی هوا می‌تواند سبب بروز زایمان زودرس شود. «کریس مالی» محقق ارشد این پروژه می‌گوید:« این مطالعه نشان داده است که آلودگی هوا تنها کسانی را که به طور مستقیم هوای آلوده را تنفس می‌کنند، تهدید نمی‌کند، بلکه حتی فرزندان را در رحم مادرشان به خطر می‌اندازد». او ادامه می‌دهد:« آلودگی هوا نه تنها ممکن است باعث مرگ و میرنوزادان شود، بلکه در طولانی مدت اثرات سلامتی رود نوزادان خواهد داشت».

بیشتری میزان زایمان زودرس مرتبط به ذرات معلق 2.5میکرون از جنوب و جنوب شرقی آسیا گزارش شده است که روی هم 75 درصد زایمان‌های زودرس ناشی از آلودگی هوا در جهان را شامل می‌شوند. در ایران هم شهرهای بسیاری از جمله کلان شهرها در گیرمعضل آلودگی هوا هستند و مشکل عمده این شهرها هم ذرات معلق کوچکتر از 2.5میکرون است. مطالعات قبلی نشان دهنده نقش این ذرات در مشکلات مغزی و بیماری‌های تخریب‌گر سیستم عصبی مثل پارکینسون و آلزایمر بوده‌اند. همچنین بخش‌های عمده‌ای از کشور ما درگیر مشکلات عدیده آلودکی هوا ناشی از ریزگرد‌ها است. در چند سال اخیر مطالعات بسیاری نقش مخرب آلودگی هوا در سلامت را نشان داده‌اند و سازمان بهداشت جهانی آلودگی هوا در رده سرطان زا ها دسته بندی کرده است.

علی رنجبران

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا