رشد بیش از ۵۰ درصدی در نشریات علمی با نمایه بینالمللی در دو سال گذشته
به گزارش روابط عمومی وزارت علوم، صمد نژادابراهیمی با بیان اینکه مرجعیت علمی و دیپلماسی علمی بهعنوان دو اولویت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در دولت سیزدهم بهطور ویژهای مورد توجه قرار گرفته است، گفت: در این راستا، برنامههای راهبردی برای نمایهسازی نشریات در پایگاههای استنادی و علمی در دستور کار معاونت پژوهشی و دفتر سیاستگذاری و برنامهریزی امور پژوهشی وزارت علوم قرار گرفته است.
وی افزود: رشد قابل توجه دستاوردهای علمی در دو سال گذشته به نحوی بوده است که تعداد نشریات علمی کمیسیون نشریات وزارت عتف که به موفق به اخذ نمایه در پایگاه استنادی بینالمللی اسکوپوس از ۱۰۱ نشریه در ابتدای دولت سیزدهم به ۱۵۴ نشریه در حال حاضر افزایش یافته است، این نشانگر رشد بیش از ۵۰ درصدی در نشریات علمی با نمایه بینالمللی در دو سال گذشته است. در حال حاضر به صورت متوسط در هر ماه ۳ نشریه علمی کشور در پایگاه استنادی اسکوپوس نمایه میشود که موفقیت بسیار ارزشمندی است و جا دارد به جامعه علمی کشور، سردبیران، رؤسای دانشگاهها و مراکز علمی بابت این موفقیت بزرگ تبریک و دستمریزاد گفت.
نژادابراهیمی ادامه داد: نمایه شدن نشریات علمی در پایگاه استنادی اسکوپوس تأثیر بسزایی در ارتقاء جایگاه علمی ایران در ردهبندیهای جهانی دارد و به تثبیت موقعیت ایران در مرجعیت علمی کمک شایانی میکند.
وی افزود: وزارت علوم نیز برای بینالمللی شدن نشریات، تدابیر ویژهای اتخاذ کرده و در قالب برنامههای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت، اقداماتی همچون سیاست تشویقی و ترغیبی با اعطای پایه تشویقی به مدیران مسئول و سردبیران نشریات، کمک مالی به نشریاتی که نمایه در پایگاه استنادی اسکوپوس نمایه شدهاند، تشکیل کارگروه برنامهریزی برای نمایهسازی نشریات و بهرهگیری از ظرفیت نخبگان کشور در نمایهسازی، تدوین کتاب راهنمای نمایهسازی، ارزیابی نشریات انگلیسی و فارسی جهت شناسایی نشریات مستعد برای نمایهسازی را انجام داده است.
به این ترتیب، کارگاههای متعددی بهصورت حضوری و مجازی در دانشگاهها، پژوهشگاهها و مؤسسات آموزش عالی برگزار شده که امروز شاهد ارتقای سواد ژورنالیستی علمی در نشریات کشور هستیم. این اقدامات سبب ارتقاء جایگاه نشریات علمی کشور و وزارت علوم شده است.
نژادابراهیمی خاطرنشان کرد: همچنین رشد چشمگیر تعداد نشریات ایرانی در پایگاه دسترسی آزاد (دوآج) و احراز رتبه نهم نشریات علمی زبان فارسی از میان ۸۰ زبان رسمی دنیا از دیگر دستاوردهای مهم نشریات علمی کشور است. در حال حاضر با لیست شدن ۸۵۲ نشریه علمی کشور در این پایگاه ایران رتبه هفتم دنیا را دارا است.
وی افزود: ورود نشریات به پایگاه دسترسی آزاد باعث تسهیل در مسیر نمایه شدن نشریات علمی در پایگاههای استنادی بینالمللی نظیر اسکوپوس است و کمیسیون نشریات برنامهریزی لازم برای لیست شدن سایر نشریات علمی در این پایگاه را فراهم کرده است. امیدواریم که ریلگذاری انجامشده و اقدامات زیربنایی، مطابق با انتظارات، موجب گسترش مرزهای دانش توسط دانشمندان و پژوهشگران این میهن بزرگ شود و این موضوع، زمینههای بهزیستی و رفاه بیشتر را در جامعه و کشور ایجاد خواهد کرد.