تلاش برای برقراری امنیت انرژی
امنیت انرژی که این روزها زیاد به گوشمان میخورد، به معنای این است که بتوانیم به شکل پایدار منابع انرژی ارزانقیمت و در دسترس را تأمین کنیم. این موضوع برای کشور ما حتی نسبت به باقی کشورها از اهمیت ویژهای برخوردار است زیرا ما از نظر منابع گازی در رتبه دوم و منابع نفتی در رتبه سوم دنیا قرار داریم و میتوان گفت که رویهمرفته کشور ایران رتبه اول را در بحث منابع انرژی دارد. انرژی، مولد اقتصاد کشور است؛ ما از محل فروش و تامین انرژی برخی از کشورهای دنیا در حال کسب درآمد هستیم و قلب اقتصاد کشور ما با فروش انرژی و منابع نفت و گاز میتپد.
کشور ما در منطقه استراتژیک و انرژیخیز دنیا قرار دارد؛ منطقه خاورمیانه بهدلیل دارا بودن عمده منابع گاز و نفت دنیا، شاهراه کلیدی انتقال انرژی از شرق به غرب و همچنین از خود منطقه خاورمیانه به کشورهای دیگر است؛ این موضوع اهمیت استراتژیک و ژئوپلیتیک این منطقه را بهشدت افزایش میدهد.
ستاد توسعه اقتصاد دانشبنیان انرژی قرار است در دو حوزه اصلی نفت، گاز و پتروشیمی و همچنین حوزه نیرو فعالیت کند. در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی حل معضلاتی مانند مشکل کاهش ناترازی گاز، تکمیل و ارتقای زنجیره ارزش محصولات پاییندست پتروشیمی و هیدروژن سه برنامه اصلی فعالیت ستاد است. درحوزه نیرو هم طرحهایی درزمینه مدیریت مصرف انرژی باید انجام شود زیرا درکشور میزان وشدتمصرف انرژی بسیاربالاست وسرانه مصرف انرژی کشور تقریبا2.5برابر سرانه دنیاست. این موضوع باعث میشود همیشه شاهد ناترازی انرژی در کشور باشیم.
کاهش مصرف تنها راهحل معضلات حوزه گاز و برق و فرآوردههای نفتی ازجمله بنزین است. برای مثال جایگزینی الکتروموتورهای کممصرف با نمونههای پرمصرف ازجمله برنامههای پیشروی ستاد خواهد بود.
اکبر زمانیان* دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانشبنیان انرژی