فناور برتر کشور و آسیا در زمینه ساخت لیزر هوشمند
در آذرماه سال جاری شرکت «نوین لیزر صبا» بهعنوان یکی از شرکتهای دانشبنیان مستقر در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان، موفق به دریافت جایزه Excellence Award انجمن پارکهای علمی آسیا در رقابتهای آسیایی ASPA Award ۲۰۲۳ شد. در این دوره از رقابتها، سید مهدی موسوی، فناور و مدیر عامل این شرکت، نیز بهعنوان فناور برتر معرفی شد.
همچنین، در بیست و چهارمین جشنواره تجلیل از پژوهشگران، فناوران و نوآوران برتر کشور، در بخش فناوران برگزیده، سید مهدی موسوی از شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان با طرح «لیزر جوش هوشمند» بهعنوان فناور برتر کشور شناخته و مورد تجلیل قرار گرفت.
فناور برگزیده در رقابتهای آسیایی ASPA Award ۲۰۲۳
سید مهدی موسوی، فناور برتر کشور و مدیر عامل شرکت نوین لیزر صبا، در گفتوگو با ایسنا، از آغاز راه اندازی این شرکت دانش بنیان و کسب افتخارات متعدد این شرکت در جشنوارهها و رقابتهای مختلف کشوری و بین المللی سخن گفت. او در این باره گفت: شرکت نوین لیزر صبا در سال ۱۳۹۷ تاسیس شد و حوزه فعالیت ما ساخت ادوات لیزری حالت جامد سیستمهای پزشکی، صنعتی، تحقیقاتی و دانشگاهی است.
موسوی با بیان اینکه شروع کار این شرکت با همکاری سه نفر از فارغ التحصیلان مقطع دکتری در سال ۱۳۹۷ آغاز شد، درباره افتخارات کسب شده توسط این شرکت دانش بنیان چنین گفت: در سال ۱۳۹۷ ما یک محصول تولید کردیم که همان سال هم وارد خط تولید شد و به عنوان فناور برگزیده کشور انتخاب شدم. سال بعد، یعنی سال ۱۳۹۹ در جشنواره شیخ بهایی رتبه اول را کسب کردیم و سال ۱۴۰۰ به عنوان شرکت برتر دانش بنیان کشور برگزیده شدیم. همچنین، در جشنواره خوارزمی سال ۱۴۰۱ رتبه اول، و امسال هم در رقابتهای آسیایی ASPA Award ۲۰۲۳ به عنوان شرکت برتر فناور محور قاره آسیا، انتخاب شدیم.
او ادامه داد: در حال حاضر، ۴۰ نفر نیروی تحصیلکرده در مقطع دکتری و کارشناسی ارشد در این شرکت مشغول به کار هستند و سپس آماری از رشد شرکت را از سالهای تاسیس تاکنون ارائه کرد و در این باره اظهار کرد: سال ۱۳۹۷ درآمد ما کمتر از ۲۰۰ میلیون تومان بود، اما در این سالها با پیشرفت خوبی همراه بودهایم، به طوری که در سال ۱۳۹۸، یک و نیم میلیارد، سال ۱۳۹۹، ۱۰ میلیارد و سال گذشته ۱۰۰ میلیارد تومان فروش داشتیم. بیش از ۳۰ درصد از این میزان صادرات بوده است.
موسوی افزود: در ایران از طریق سه مرکز فروشی که داریم به کشورهای خاورمیانه و شرق آسیا مانند کشورهای افغانستان، پاکستان، تاجیکستان و روسیه صادرات انجام میشود. در کشورهای دیگر نیز سه شعبه تاسیس کردیم که از طریق آنها، به اروپا صادرات انجام میدهیم.
فاکتورهای مورد نظر در رقابتهای ASPA Award ۲۰۲۳
وی در خصوص چگونگی انتخاب «نوین لیزر صبا» در رقابتهای آسیایی ASPA Award ۲۰۲۳، خاطرنشان کرد: در این رقابت، برخی از کشورها، بر اساس معیارهای مورد نظر ASPA، از شهرکهای علمی و تحقیقاتی خود نمایندگانی را معرفی کرده بودند. در واقع، هر کشور یک نماینده معرفی کرده بود. از ایران هم معاونت علمی ریاست جمهوری حدود ۵۰ شرکت دانش بنیان را معرفی کرده بود و بر اساس برخی از امتیازات مانند دانش بنیان بودن، فناور محور بودن محصولات، مقالات چاپ شده در مورد محصولات، پیشرو بودن محصول، رشد فنی آن مرکز و برخی معیارهای دیگر، از هر کشور یک شرکت انتخاب شد. این رقابت در کره جنوبی انجام شد و در مرحله آخر، هر شرکت خودش را معرفی و ارائه کرد و در نهایت هیئت ژوری ما را به عنوان شرکت برتر انتخاب کرد.
حمایت معنوی شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان از شرکتهای دانش بنیان
این فناور برتر در پاسخ به این سوال که حمایتهای چه نهاد یا بخشی در موفقیت شما نقش موثری داشته، پاسخ داد: بزرگترین حامی ما به لحاظ معنوی، شهرک علمی وتحقیقاتی اصفهان بوده است. حقیقتا تا به حال حمایت مالی خاصی انجام نشده است، یعنی مجموع تسهیلاتی که ما در این ۵ سال دریافت کردهایم حدود یک و نیم میلیارد تومان بوده است که این رقم در برابر آخرین تراکنش ما که ۲۰۰ میلیارد تومان بوده، رقم بسیار کمی است.
او در ادامه به زیان بار بودن پدیده مهاجرت از کشور اشاره کرد و یادآور شد: در سفرها و رقابتهایی که به خارج از کشور سفر میکنیم، میبینیم که تعداد زیادی از ایرانیان به کشورهای خارجی مهاجرت کردهاند و در آن کشورها فضا تقریبا فضای ایرانی است. ایران کشور خوبی برای تولید استو پیش رفتن به این سمت و سو و تداوم چنین وضعیتی میتواند برای کشور یک فاجعه بزرگ باشد.
این فناور برتر همچنین به ارزش افزوده اشاره کرد و ادامه داد: برخی از شرکتهای دانش بنیان کارهای خدماتی انجام میدهند و برخی کارهای انحصاری مانند کارهای فولاد و اسنوا، که این شرکتها در گمرک دچار مشکل خاصی نمیشوند. اما شرکتهای دانش بنیان معمولا شرکتهای کوچک مبتنی بر ایده محور هستند که سرمایه آنچنانی ندارند و تولید بر اساس ایده را بنیان گذاری کردهاند. این شرکتها حمایتهای گمرکی و حمایت مبارزه با قاچاق ندارند. شرکتهای دانش بنیان مالیات بر درآمد هستند و این مورد بسیار کمک میکند. یکی از موادی که شرکتهای دانش بنیان را دچار مشکل میکند بحث ارزش افزوده است. وجود ارزش افزوده به این معناست که من باید محصولم را ۹ درصد گرانتر بفروشم، به عبارتی من ۹ درصد از رقیب خودم عقب هستم، در حالی که کالای قاچاق مشابه آن وارد کشور میشود.
وی ادامه داد: بسیاری از شرکتها به دلیل این موضوع قدرت رقابت خود را از دست میدهند. رقابت با کشورهایی مانند چین، هند و ترکیه واقعا دشوار شده است. کالاهای این کشورها به راحتی و از راههای غیر رسمی وارد کشور میشود و به فروش هم میرسد.