3 دانشگاه برتر با بیشترین ثبت اختراع بینالمللی
به گزارش سیناپرس، سید احمد فاضل زاده رئیس مؤسسه ISC گفت: در دنیای کنونی بهخوبی مشخصشده که زنجیره ارزش علم و فناوری فرآیند پیچیدهای است که فعالیت اجزای متعددی را میطلبد. دانش و علم که اغلب در قالب مقالات ارائه میشوند باید به فناوری تبدیل شوند، چراکه تولید علم بهتنهایی نمیتواند به پیشرفت کشور منجر شود. پس از تبدیل آن به فناوری باعث توانمندی و پیشرفت صنعتی و اقتصادی کشور خواهد شد. با توجه به تأکید سیاستگذاران علم و فناوری بر رشد درونزا، ایجاب میکند مؤلفه تولید فناوری موردتوجه جدی قرار گیرد که میزان اختراعات ثبتشده یکی از شاخصهای این مؤلفه است.
بنابر اعلام روابط عمومی مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC)، رئیس مؤسسه ISC در ادامه تشریح کرد: با توجه به زنجیره ارزش علم و فناوری، بایستی دانشگاهها، مؤسسات پژوهشی و فناوری و شرکتهای دانشبنیان کشور با برنامهریزی و اختصاص بودجه مناسب، اقدام به ثبت دستاوردهای علمی و فناوری در پایگاههای ملی و بینالمللی ثبت اختراعات نمایند. بدیهی است در این راستا بایستی متولیان امر با تخصیص بودجههای مناسب و تأمین و تجهیز آزمایشگاههای تحقیقاتی زمینه توسعه تبدیل علم به فناوری و محصولات دانشبنیان را فراهم کنند.
*پروانههای ثبت اختراع بینالمللی در بازه زمانی ۱۳۹۹- ۱۳۹۷ (۲۰۲۰-۲۰۱۸)
فاضل زاده افزود: بر اساس دادههای آخرین رتبه دانشگاهها در ISC، دانشگاههای حاضر در رتبهبندی ۱۴۷ پروانه ثبت اختراع بینالمللی را در بازه زمانی ۱۳۹۹-۱۳۹۷، به ثبت رساندهاند. بر اساس تفکیک دانشگاهها بر اساس نوع آنها، همانطور که در نمودار زیر نشان داده شده است، دانشگاههای جامع کشور، با ۹۵ پروانه ثبت اختراع بینالمللی، بیشترین تعداد ثبت اختراع را در بین سایر دانشگاهها داشتهاند. دانشگاه فنی و حرفهای در بین دانشگاههای زیر، نظام یک پروانه ثبت اختراع را در سال ۹۷ به ثبت رسانده است.
*دانشگاههای جامع
رئیس مؤسسه ISC گفت: از میان ۷۵ دانشگاه جامع ۲۴ دانشگاه توانستهاند ثبت اختراع بینالمللی داشته باشند و ۹۵ پروانه ثبت اختراع بینالمللی را به ثبت برسانند. به لحاظ تعداد پروانههای ثبت اختراع دانشگاه تهران به ترتیب با ۳۳ پروانه ثبت اختراع با اختلاف چشمگیر با نسبت به سایر دانشگاهها، رتبه اول را به خود اختصاص دادهاند.
*دانشگاههای صنعتی
فاضل زاده خاطر نشان کرد: از میان ۲۸ دانشگاه صنعتی حاضر در رتبهبندی ۹ دانشگاه صنعتی موفق به ثبت ۵۱ پروانه اختراع بینالمللی شدهاند. در بین این دانشگاهها، دانشگاه صنعتی امیرکبیر و دانشگاه صنعتی شریف به ترتیب با ۲۴ و ۱۲ پروانه ثبت اختراع با اختلاف نسبت به سایر دانشگاهها رتبههای اول و دوم را دارند. جدول زیر تعداد ثبت اختراعات دانشگاههای صنعتی را نشان میدهد.
اختراعات ملی ثبتشده مؤسسات آموزشی، پژوهشی و فناوری کشور
رئیس مؤسسه ISC گفت: تعداد اختراعات ملی ثبتشده توسط دانشگاهها و مؤسسات آموزشی کشور در سالهای ۱۳۹۷ لغایت ۱۳۹۹ در نمودار زیر نشان دادهشده است. همانطور که مشاهده میشود، دانشگاههای جامع بیشترین تعداد پروانههای ثبت اختراع ملی را در این بازه زمانی داشتهاند.
*تعداد ثبت اختراعات ملی دانشگاههای جامع
وی افزود: در میان ۷۵ دانشگاه جامع حاضر در نظام رتبهبندی ISC ۵۶ دانشگاه موفق به ثبت اختراع ملی شدهاند. دانشگاههای فردوسی و سمنان به ترتیب با ۱۰۴ و ۷۵ اختراع ملی، به لحاظ شمار پروانههای ثبت اختراع رتبههای اول و دوم را داشتهاند.
جدول ۳ثبت اختراعات ملی ۲۰ دانشگاه جامع کشور نشان میدهد
*تعداد ثبت اختراعات ملی دانشگاههای صنعتی
فاضل زاده ادامه داد: از میان ۲۸ دانشگاه صنعتی حاضر در رتبهبندی ISC، ۲۵ دانشگاه دارای ثبت اختراع ملی هستند که در این میان دانشگاههای صنعتی اصفهان، امیرکبیر و علم و صنعت ایران به ترتیب با ۶۷، ۵۳ و ۲۸ پروانه ثبت اختراع ملی رتبههای اول تا سوم را از آن خودکردهاند
جدول ۴. تعداد ثبت اختراعات ملی دانشگاههای صنعتی
ثبت اختراعات ملی دانشگاههای علوم کشاورزی
وی گفت: ۴ دانشگاه کشاورزی در رتبهبندی ISC حضور داشتهاند که هر ۴ دانشگاه موفق به ثبت اختراع ملی شدهاند، با این حال از میان این ۴ دانشگاه، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان با ۱۷ ثبت اختراع رتبه اول را از آن خودکرده است. تعداد ثبت اختراعات دانشگاههای کشاورزی کشور در جدول زیر نمایش دادهشده است.
*ثبت اختراعات ملی دانشگاههای گروه هنر
رئیس مؤسسه ISC گفت: ۴ دانشگاه هنر در رتبهبندی ISC حضور داشتهاند که هر ۴ دانشگاه در مجموع بازه زمانی رتبهبندی موفق به ثبت اختراع ملی شدهاند، با این حال از میان این ۴ دانشگاه، دانشگاه هنر تهران با ۳ ثبت اختراع، رتبه اول را از آن خودکرده است. تعداد ثبت اختراعات دانشگاههای هنر کشور در جدول زیر نمایش دادهشده است.
*ثبت اختراعات ملی دانشگاههای زیرنظام
فاضل زاده در پایان گفت: ۴ دانشگاه از نوع دانشگاههای زیرنظام در رتبهبندی ISC حضور داشتهاند که هر ۴ دانشگاه در مجموع بازه زمانی رتبهبندی موفق به ثبت اختراع ملی شدهاند، با این حال از میان این ۴ دانشگاه، دانشگاه پیام نور با ۸ ثبت اختراع، رتبه اول را از آن خودکرده است. تعداد ثبت اختراعات دانشگاههای زیرنظام کشور در جدول زیر نمایش دادهشده است.
*ثبت اختراعات ملی دانشگاههای غیرانتفاعی
از میان ۱۷ دانشگاه غیرانتفاعی حاضر در رتبهبندی ۶ دانشگاه غیرانتفاعی پروانه ثبت اختراع ملی داشتهاند که در جدول ۸ نشان دادهشده است.