تقدیر جهاددانشگاهی از استاد خادم کتاب
در مراسم اختتامیه سیاُمین جشنواره ملی کتاب سال دانشجویی جهاددانشگاهی، از حجت الاسلام والمسلمین مرعشی نجفی کتابشناس و مدیر «کتابخانه آیتالله مرعشی نجفی» به عنوان استاد خادم کتاب تقدیر شد.
اختتامیه سیاُمین جشنواره ملی کتاب سال دانشجویی با حضور دکتر حسن مسلمی رییس جهاددانشگاهی، حجت الاسلام والمسلمین مصطفی رستمی رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، حجت الاسلام والمسلمین دکتر سید محمود مرعشی نجفی کتابشناس و مدیر «کتابخانه آیتالله مرعشی نجفی»، دکتر علیرضا کلانتر مهرجردی معاون فرهنگی، دکتر حامد علی اکبرزاده دبیر جشنواره و رییس سازمان ترویج مطالعه و نشر جهاددانشگاهی و دکتر سیف رییس دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران، امروز، 29 آبان در تالار فردوسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران برگزار و استادان مولف(جایزه ماندگاران)، استاد خادم کتاب، برگزیدگان کتاب سال دانشجویی، ناشران و مروج کتاب معرفی شدند.
حجت الاسلام والمسلمین دکتر سید محمود مرعشی نجفی کتابشناس و مدیر «کتابخانه آیتالله مرعشی نجفی» و استاد خادم کتاب تقدیر شده در این دوره از جشنواره اظهار کرد: کتاب در چند سال اخیر مغفول مانده و بسیاری ناشران کار خود را تغییر داده اند و آنهایی هم که مانده اند در ماه تعداد معدودی کتاب می فروشند.
وی افزود: این افت در حوزه کتاب به تکنولوژی های جدید و استفاده از فضای مجازی تلفن همراه باز می گردد که فاجعه است. در زمان قدیم که ما مدرسه می رفتم با ذهن خود حساب می کردیم و جواب را پیدا می کردیم اما الان افراد تمام اطلاعات خود را در تلفن همراه جستجوی می کنند و از مغز خود بهره نمی برند.
مدیر «کتابخانه آیتالله مرعشی نجفی» ادامه داد: پرفسوری در امریکا مقاله ای را نوشته بود که در روزنامه های کشور نیز منتشر شد ایشان نوشته بود کسانی که با رایانه و تلفن همراه زیاد کار می کنند در آینده مغزشان از کار می افتد و گرفتار آلزایمر و … می شوند.
این استاد خادم کتاب با تاکید بر این که مردم و به ویژه قشر جوان باید با کتاب آشتی کنند، ادامه داد: استفاده از تلفن همراه باعث می شود مغز کاری برای انجام دادن نداشته باشد و از کار بیافتد.
حجت الاسلام والمسلمین مرعشینجفی با بیان آنکه مرحوم پدرم همواره میفرمودند که برای افزودن به ذخایر مکتوب اسلامی باید پیشقدم بود چراکه دشمنان میخواهند فرهنگ ما را تهی کند افزود: بسیاری از آموزههای من در حوزه نسخهشناسی و خطشناسی کتابها از نوجوانی و در محضر پدرم آغاز شد.
این خادم کتاب با بیان آنکه پدرم کار تجمیع گنجینه آثار مرتبط با حوزه علوم انسانی را در سال ۱۳۴۲ قمری با ۴۲ نسخه کتاب آغاز کرد، گفت: امروز کتابخانه آیتالله مرعشینجفی با ۸۵هزار جلد کتاب بهعنوان بزرگترین کتابخانه شیعی در جهان که توسط یک روحانی شیعی بدون کمک دولت و بدون امکانات مالی شناخته میشود. این کتابخانه اکنون در رأس هرم کتابخانههای دینی جهان است.
وی با اشاره به این که ارتباط مرحوم پدرم با کتاب تا این حد بود که باوجود جایگاه بالای او در حوزه، مزاری در فاصله دو، سه متری از مدفن حضرت معصومه(س) برای او در نظر گرفته بودند، گفت: اما وی وصیت کرده بود که جایی به خاک سپرده شود که خاک کفش اهل کتاب و دوستداران کتاب را بر سنگ قبرش احساس کند. این نشاندهنده ارتباط پدرم به عنوان نماینده روحانیت و حوزه کتاب و کتابخوانی است.
حجت الاسلام والمسلمین مرعشی نجفی با اشاره به آنکه امروز کتاخانه آیتالله مرعشینجفی که از سال ۱۳۴۵ مدیریت آن از سوی پدر به من سپرده شد حتی میزبان توریستهای خارجی است گفت: به جد میگویم که طی چند وقت اخیر تعداد مراجعهکنندگان و پژوهشگران غربی و خارجی نسبت به داخلی افزایش پیدا کرده است.
وی افزود: امام خمینی(ره) که همدوره و همدرس پدرم بود به من فرموده بودند این کتابخانه آبروی تشیع، اسلام و حوزه علمیه است و با مبلغی که دو، سه ماه قبل از رحلتشان در اختیار کتابخانه قرار دادند، ۱۲ خانه اطراف کتابخانه اصلی خریداری شد و با تغییر ساختمان آن، امروز به یک کتابخانه بزرگ بدل شده است.
مدیر «کتابخانه آیتالله مرعشی نجفی» با اشاره به این که از تمام کشورها در قم دانشجو وجود دارد، بیان کرد: در کتابخانه آیتالله مرعشی نجفی بیش از 3 هزار مراجعه کننده داریم که از تمام کشورها می آیند.
وی در ادامه از جهاددانشگاهی برای برگزاری جشنواره کتاب سال دانشجویی تقدیر و تشکر کرد.
تدوین سند ملی خواندن
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی، در ادامه سید مجید امامی دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور با اشاره به تصویب سند ملی خواندن اظهار کرد: کار بزرگی که در یک سال گذشته انجام شده است این بود که مصوبه کیفیت مطالعه مفید که مصوبه اواخر دهه 80 بود به روز شد و تحولات جدی در آن انجام شد که در حال حاضر نیز این سند به شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده است.
وی افزود: بعد از تعریف دقیق و عینی از مفهوم خواندن در این سند که فراتر از خواندن کتاب است مشخصا در حوزه ترویج، عمومی سازی، دسترس پذیری، پژوهش و آموزش و حمایت از مروجان کتاب دستورالعمل های دقیق آمده که امیدواریم بتوانیم پیگیری کنیم.
دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور ادامه داد: به عنوان مثال در حوزه ترویج به شهرداری ها اعلام شد که 3 درصد از فضای تبلیغات شهری خود را به معرفی، تبلیغ و ترویج کتاب اختصاص دهند.
امامی بیان کرد: حجم تولید و نرخ بهره وری تولید در کتاب پایین است.