تمیز کردن آثار باستانی با فناوری پلاسما

دستگاه تمیزکاری پلاسمایی آثار باستانی در ابعاد نیمه صنعتی، نخستین بار در کشور توسط فناوران یک شرکت دانش بنیان طراحی و ساخته شد.

به گزارش سیناپرس؛ سید ایمان حسینی، مدیرعامل این شرکت دانش بنیان گفت: فناوری پلاسما از صنایع غذایی و پزشکی گرفته تا تولید انرژی، زباله سوزی، لایه نشانی لایه‌های نازک و نانومتری و تولید قطعات میکروالکترونیک کاربرد دارد.

او افزود : با حمایت‌های ستاد اپتیک و کوانتوم و معاونت علمی ریاست جمهوری دستگاه پلاسمایی را تولید کرده ایم که پلاسمای سرد تولید می‌کند و در صنایع غذایی، پزشکی و محصولات و مواد حساس به دما از جمله قطعات میراث فرهنگی کاربرد دارد.
این فناور در خصوص دستگاه تمیزکننده پلاسمایی که برای قطعات میراث فرهنگی و آثار باستانی ساخته شده گفت: آثار باستانی با گذشت زمان با انواع مواد مختلف آلوده می‌شود که از بین بردن و پاک کردن آن‌ها با استفاده از روش‌های سنتی، نیازمند به کارگیری اسید‌ها یا مواد خورنده شیمیایی است که احتمال دارد به آثار باستانی آسیب برساند. این در حالی است که می‌توان با کمک فناوری پلاسما و بهره‌گیری از پلاسمای گاز اکسیژن یا پلاسمای هیدروژن و یا پلاسمای آرگون و بدون استفاده از هیچ گونه ماده شیمیایی، آلودگی‌های سطحی آثار باستانی را از بین برد.
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان با اشاره به اینکه قطعاتی مانند فلز، شیشه، محصولات چرم، کاغذ و …، تحمل دمای بالا یا محیط‌های سخت شیمیایی را ندارند، اظهار داشت: برای از بین بردن آلودگی‌ها و تمیزسازی این قبیل قطعات و نمایان شدن نقش و نگار‌هایی که روی آثار باستانی و میراث فرهنگی وجود دارد از پلاسمای سرد با استفاده از گاز‌های هیدروژن، اکسیژن و آرگون بهره می‌گیریم. در واقع مهم‌ترین ویژگی دستگاه تمیز کننده پلاسمایی آثار باستانی، پاکسازی بدون استفاده از مواد شیمیایی و همچنین پاکسازی در دمای اتاق است. به این معنی که با استفاده از این دستگاه، دمای قطعات بالا نمی‌رود و بنابراین می‌توان هر محصولی که در محیط و در فضای عادی قرار دارد را به کمک این روش، مورد پردازش قرار داده و تمیزسازی انجام داد و آسیبی از جهت سوختن یا از بین رفتن متوجه آثار باستانی نمی‌شود.
این فناور سومین ویژگی این دستگاه را تولید آن در ابعاد تقریبا نیمه صنعتی دانست و گفت: بنابراین می‌توان قطعات بزرگ و یا صفحات در ابعاد کاغذ A4 و یا تعداد قطعات زیاد فلزی یا شیشه‌ای یا سفالی را در این سیستم قرار داد. همچنین سیستم تحت خلا است و با پلاسمای تحت خلا این پردازش انجام می‌شود و در این سیستم، تقریبا تمام آلودگی‌های محیطی حذف می‌شود.
وی با بیان اینکه قبلا این دستگاه در ابعاد آزمایشگاهی، تولید و به بسیاری از دانشگاه‌های کشور به ویژه دانشگاه علوم‌های پزشکی سراسر کشور عرضه شده بود، ادامه داد : با این حال دستگاه در ابعاد نیمه صنعتی و در این حجم، نخستین بار است که در ایران ساخته می‌شود و البته ساخت دستگاه برای کاربرد خاص میراث فرهنگی، آن را منحصر به فرد کرده است.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا