پشت پرده هایی از مومیایی مرد یخی معروف

نتایج تجزیه و تحلیل های جدید دی ان ای و بهبود یافته مومیایی معروف مرد یخی نشان می دهد که این فرد باستانی همان چیزی نیست که ما فکر می کردیم.

به گزارش سیناپرس، مومیایی ۵۳۰۰ ساله با نام مستعار اوتزی (Ötzi) قدیمی ترین بدن انسان است که تا به حال به صورت دست نخورده پیدا شده است. او از زمانی که جسدش برای اولین بار در کوه‌های آلپ Ötztal ایتالیا در سال ۱۹۹۱ کشف شد، جهان را مجذوب خود کرده است. اما تصور بیشتر مردم از این مرد ۴۶ ساله لزوماً دقیق نیست.

طبق مطالعه‌ ای که توسط محققان مؤسسه ماکس پلانک آلمان انجام شد، اوتزی ممکن است همانطور که بازسازی‌های قبلی نشان می‌ داد یک شکارچی-جمع‌کننده غذای قفقازی نباشد بلکه یک کشاورز با پوست نسبتاً تیره و سر طاس است.

یوهانس کراوز (Johannes Krause) انسان ‌شناس تکاملی از موسسه ماکس پلانک آلمان می‌ گوید: تحلیل ژنوم ویژگی‌های فنوتیپی مانند رنگدانه‌های بالای پوست، رنگ چشم‌های تیره و طاسی الگوی مردانه را نشان داد که کاملاً در تضاد با بازسازی‌های قبلی است که مردی با پوست روشن، چشم روشن و کاملاً پرمو را نشان می‌ داد.

دانشمندان ممکن است بدانند که اُتزی آخرین بار چه خورده و صدای او چگونه بوده است، اما ظاهر او موضوع دیگری است.

اولین مطالعه ژنوم اوتزی در سال ۲۰۱۲ انجام شد و شواهدی پیدا کرد که نشان می ‌داد این مرد با ساکنان ساردین امروزی ارتباط نزدیکی دارد. به این ترتیب، فرض بر این بود که او از جمعیت شکارچیان شرقی و شکارچیان قفقازی است که در هزاره پنجم ادغام شدند.

اما یافته های جدید هیچ اجداد قابل تشخیصی از این نوع پیدا نکردند. در عوض، محققان نسب کشاورز آناتولی غیر معمول را در ژنوم اوتزی کشف کردند که تقریباً از هر جمعیت شناخته شده دیگری در اروپا در آن زمان بیشتر بود.

یافته‌ها نشان می ‌دهد که اوتزی با دودمان کشاورزان دوره نوسنگی در آناتولی، جایی که اکنون کشور ترکیه در آن قرار دارد، مرتبط بوده است. آنها بعداً به ایتالیا مهاجرت کرده اما در کوه های آلپ نسبتاً منزوی ماندند.

اجداد اوتزی ممکن است چند ده نسل قبل از تولد او با شکارچیان-گردآورندگان در اروپا مختلاط شده باشند. محققان در ژنوم اوتزی شواهدی از رژیم غذایی کشاورزی و رنگدانه‌ های پوستی تیره‌ تر از آنچه که معمولاً در جمعیت‌های امروزی اروپا یافت می ‌شود، یافتند.

پژوهشگران همچنین آلل های خطر مرتبط با طاسی با الگوی مردانه را پیدا کردند.  بنابراین هر مویی که شکارچی زمانی داشته احتمالا سیاه بوده است.

کراوز توضیح می ‌دهد که یافته‌ها با ظاهر مومیایی مطابقت دارد که تیره است و مو ندارد. اما مطالعات قبلی فرض می‌ کردند که این ظاهر نتیجه یخ زدگی برای هزاران سال است.

به گزارش سیناپرس، محققان در پایان نتیجه می‌ گیرند: مطالعات آتی با نمونه‌ برداری متراکم‌تر از آلپ‌ جنوبی برای تکرار یافته ‌های فعلی و نشان دادن سبک زندگی مرد یخی، مورد نیاز است.

شرح کامل این مطالعه در مجله تخصصی Cell Genomics منتشر شده است.

مترجم: مهدی فلاحی پناه

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا