برای اولین بار مشخص شد؛
گلوتن باعث التهاب مغز می شود
در حالی که پیشتر از تاثیر منفی گلوتن بر دستگاه گوارش و توده بدن آگاه بودیم، دانشمندان نیوزلندی اکنون برای اولین بار تشخیص داده اند که گلوتن می تواند باعث التهاب مغز نیز شود.
به گزارش سیناپرس، در مطالعه ای که روی موشها انجام شد، دانشمندان دریافتند: حیواناتی که از رژیم غذایی حاوی ۴٫۵ درصد گلوتن استفاده می کردند، دچار التهاب در ناحیه هیپوتالاموس مغز شدند، ناحیه ای که نقش مهمی در عملکردهای متابولیک مانند تنظیم قند خون دارد.
الکس تاپس (Alex Tups) دانشیار دانشگاه اوتاگو و محقق ارشد این مطالعه گفت: موشها مدلی عالی برای مطالعه فیزیولوژی انسان هستند. آنها سیستم گردش خون، تولید مثل، گوارش، هورمونی و عصبی بسیار مشابهی دارند. بنابراین، کاملاً ممکن است که همان التهابی که در موشها یافتیم، در انسان نیز رخ دهد.
تخمین زده می شود که ۲۰ میلیون آمریکایی به گلوتن حساسیت دارند و اعداد محافظه کارانه نشان می دهد که حدود ۱ درصد از این جمعیت از بیماری سلیاک جدی رنج می برند که یک بیماری خود ایمنی ژنتیکی است که می تواند فوق العاده ناتوان کننده باشد و علاوه بر اجتناب از گلوتن و آلاینده های احتمالی، هیچ درمانی برای آن وجود ندارد.
تاپس در ادامه گفت: مغز دارای دو نوع سلول ایمنی مشابه ماکروفاژها در خون است که آستروسیت و میکروگلیا نامیده می شوند. ما دریافتیم که گلوتن و همچنین رژیم غذایی پرچرب (HFD) تعداد آن سلول های ایمنی را افزایش می دهد. اثر گلوتن اضافه شده به یک رژیم غذایی معمولی تعداد سلول ها را به همان اندازه افزایش داد که اگر موش ها با رژیم غذایی پرچرب تغذیه می شدند. بنابراین وقتی گلوتن به رژیم غذایی پرچرب اضافه شد، تعداد سلولها حتی بیشتر شد.
محققان نمی دانند چرا این التهاب رخ می دهد، اما به نظر می رسد که با واکنش شدید سیستم ایمنی مانند آنچه در بیماری سلیاک دیده می شود، مرتبط باشد.
تاپس توضیح داد: این یافته کاملاً جدید است و ما هنوز نمی دانیم چرا چنین است. ممکن است اجزای گلوتن مقاوم در برابر هضم منجر به یک پاسخ ایمنی شود که در بیماران سلیاک دیده می شود.
تاپس هشدار می دهد: این کشف بسیار مقدماتی است و مطالعات بیشتری مورد نیاز است. اما این نتایج نشان می دهد که حساسیت به گلوتن چقدر پیچیده بوده و پیامدهای سلامتی آن چقدر گسترده است.
وی همچنین گفت: اگر گلوتن منجر به التهاب هیپوتالاموس در انسان و در نتیجه آسیب مغزی شود، در دراز مدت می تواند بد باشد. گر این اثرات پایدار شوند، ممکن است خطر ابتلا به اختلال عملکرد حافظه را تشدید کنند که با اختلال در تنظیم قند خون مرتبط است.
به گزارش سیناپرس، تاپس در پایان گفت: ما نمی گوییم که گلوتن برای همه مضر است. برای افرادی که گلوتن را تحمل می کنند، عدم مصرف گلوتن ممکن است پیامدهای سلامتی داشته باشد. اغلب مردم غذاهای کامل مصرف نمی کنند و محصولات بدون گلوتن بسیار فرآوری شده اغلب دارای فیبر کم و قند بالا هستند.
شرح کامل این تحقیق در مجله تخصصی Neuroendocrinology منتشر شده است.
مترجم: نداجوادهراتی
No tags for this post.