رشد دوباره دندان انسان به کمک کوسه ها

کوسه ها یکی از پیچیده ترین ساختارهای فک و دندان را در بین تمام موجودات زنده جهان داشته و شواهد فسیلی نشان می دهد، این جانور از روزگار باستان دارای دندان های منحصر به فردی بوده است. بررسی ساختار ژنتیکی دندان کوسه ها به دانشمندان این اجازه را می دهد تا امکان رشد مجدد دندان های افتاده در انسان را فراهم کنند.

به گزارش سیناپرس، کوسه ها بزرگترین شکارچی اقیانوس هستند. حدود ۵۰۰ گونه مختلف از کوسه ها از نظر اندازه، رژیم غذایی و رفتار، در آب های سراسر جهان وجود دارد.

در این میان دندان ‌های این جانور آبزی در اشکال و اندازه‌ های مختلف، از دندان‌ های سوراخ ‌دار و سوزنی‌ گرفته تا دندان‌ های صاف کوسه  و تیغ‌ های بریده‌  کوسه سفید بزرگ وجود دارد. گونه ای منقرض شده از کوسه ماهی خال مخالی که به نام مگالودون شناخته می شود، دارای بزرگترین دندان ها در بین کوسه های شناخته شده بود، با دندان های مثلثی شکل با ابعادی بیش از ۱۷ سانتی متر، یک کابوس واقعی در قلمرو دریاها به شمار می رفت.

باید توجه داشت هنگامی که یک انسان بالغ دندانی را از دست می دهد، داستان برای وی تمام می شود و این دندان هیچ گاه به طور طبیعی باز نخواهد گشت و وی برای داشتن دندان به روش  کاشت ایمپلنت و کمک دندانپزشک نیاز دارد. با این حال، کوسه ها می توانند در طول زندگی خود  بارها دندان هایشان را از دست داده و مجددا آن ها را جایگزین کنند.

‌گونه های مختلف کوسه از جمله کوسه‌ های چکشی و ببری، در طول زندگی خود حدود ۳۵ هزار دندان را از دست می ‌دهند. این دندان ها اغلب هنگامی که آن ها با طعمه خود دست و پنجه نرم می کنند، افتاده د یا آسیب می بینند، اما کوسه ها دارای چندین ردیف دندان هستند که پشت سر هم ردیف می شوند. وقتی دندانی از  آرواره آن ها می افتد، دندان مربوطه در ردیف پشت به سمت جلو حرکت می کند تا جای آن را بگیرد  و مجددا یک دندان ذخیره به جای دندان تازه وارد، ایجاد خواهد شد.

به گزارش سیناپرس، در واقع کوسه ها دارای یک خط تولید طبیعی از دندان ها هستند که گویا روی یک تسمه نقاله قرار داشته و به نوبت جایگزین دندان های از دست رفته می شوند.

دانشمندان به تازگی سلول ‌های بنیادی خاصی را در داخل دهان کوسه‌ ها کشف کرده ‌اند که می ‌توانند برای تولید سلول‌ های جدید و تخصصی‌ تر تقسیم شوند که در نهایت دندان‌ هایی را تشکیل می‌دهند که برای بقای کوسه ها مورد نیاز است.

ژن‌های کنترل‌ کننده این فرآیند در انسان همتایان مشابهی دارند، بنابراین اکنون دانشمندان به این فکر می ‌کنند که آیا می ‌توانند فعالیت این ژن‌ ها را در افراد تغییر دهند تا به ما کمک کنند دندان ‌های از دست رفته را دوباره رشد دهیم.

مترجم: نیروانا محمدحسینی

منبع: sciencefocus

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا