افزایش دما و تغییر جنسیت لاک پشت ها
بنابر اعلام اتحادیه بین دولتی آب و هوا و اتحادیه جهانی حفاظت از محیط زیست، دما تا سال 2100 بین 1.4 تا 7.5 درجه و ارتفاع سطح دریاها از 9 تا 88 سانتی متر افزایش می یابد که با این حساب زادآوری گونه های گیاهی و جانوری تحت تاثیر شدید تغییر اقلیم قرار خواهد گرفت؛
بر این اساس 35 درصد پرندگان، 52 درصد دوزیستان و 71 درصد مرجان ها در شرایطی قرار دارند که به شدت تحت تاثیر تغییرات اقلیمی هستند.
بر اساس این پیش بینی ها افزایش بارندگی در مناطق معتدله و جنوب شرق آسیا و احتمال سیل، کاهش بارندگی در آسیای مرکزی، منطقه مدیترانه، آفریقا، نیوزلند و بخشی هایی از استرالیا، شدت تناوب بیشتر در وقایع اقلیمی مانند امواج گرمایی، توفان ها و گردبادها، آب شدن یخ ها و طغیان بیماری های حاصل از حشرات ناقل مانند مالاریا را در پیش خواهیم داشت که تمام این موارد به گونه ای بر حیات حیوانات و گیاهان تاثیر خواهند گذاشت.
چندی پیش اصغر مبارکی مدیرکل دفتر موزه طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست در مورد حیات لاک پشت های دریایی گفته بود که تغییر اقلیم و دمای هوا جنسیت لاک پشت های دریایی را مشخص می کند، زیرا این گونه ها فاقد کروموزوم هستند و تعیین جنسیت آنها ژنتیکی نیست بلکه توسط دما انجام می شود.
بررسی ها نشان می دهد دمای بین 28 تا 29 درجه سبب تولد جنس نر و دمای بین 30 تا 31 درجه سبب تولد جنس ماده می شود؛ حال اگر این روند تغییر دما ادامه یابد، قطعا تعادل بین جنسیت گونه ها نیز تغییر خواهد کرد.
در دنیا هفت گونه لاک پشت وجود دارد که تمام آنها در معرض تهدید قرار دارند؛ پنج گونه آن در خلیج فارس و دریای عمان زیست می کنند که از این تعداد سه گونه آنها شامل لاک پشت های منقار عقابی، پشت چرمی و زیتونی در معرض شدید خطر انقراض هستند و دو گونه لاک پشت های سبز و سر پهن نیز در معرض انقراض قرار دارند.
داود میرشکار مدیرکل دفتر زیست بوم های دریایی سازمان حفاظت محیط زیست در گفت و گو با ایرنا گفت: در سال 1393 پایش علمی در زمینه تاثیر گرم شدن هوا روی جنسیت لاک پشت ها انجام شد و نتایج نشان داد که افزایش دما منجر به تغییر جنسیت گونه های دریایی از جمله لاک پشت ها می شود.
وی افزود: این پایش به این صورت انجام شد که بخشی از تخم های لاک پشت ها را در
'هچری سایت' زیر سایه قرار دادند و بخشی نیز به صورت طبیعی زیر آفتاب ماندند که بعد از به دنیا آمدن بچه لاک پشت ها و بررسی بیشتر مشخص شد با بالا رفتن دما ماده زایی بیشتر شده است.
مکان هایی برای نگهداری تخم لاک پشت ها درنظرگرفته می شود تا پس از تخم گذاری لاک پشت ها، تخم ها به آن محل محصور، منتقل می شوند؛ به این محل ها هچری سایت گفته می شود.
میرشکار تاکید کرد: ادامه روند افزایش دما، در آینده مشکلاتی را برای جوجه آوری لاک پشت ها ایجاد خواهد کرد زیرا تعادل در جمعیت نر و ماده برهم می خورد.
وی گفت: افزایش دما علاوه بر اینکه روی لاک پشت های دریایی تاثیر می گذارد، تاثیر عمده ای نیز روی آبسنگ های مرجانی خواهد داشت و موجب سفید شدگی آنها می شود.
به گزارش ایسنا، مدیرکل دفتر زیست بوم های دریایی سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: آبسنگ های مرجانی یکی از زیستگاه های مهم در خلیج فارس و دریای عمان است و محل تخم گذاری و زیست انواع ماهیان و آبزیان به شمار می رود که از بین رفتن آنها موجب نابودی تعداد زیادی از گونه های وابسته می شود بنابراین تلاش می کنیم که این زیستگاه ها حفظ شوند.