کشف راهی برای بازگرداندن حیات به جنگل های آمازون

اگرچه آمازون هنوز یک نیروگاه حیات گیاهی و جانوری محسوب می شود، اما حدود ۱۸ درصد از آن از دهه ۱۹۷۰ کاهش یافته است. محققان در جستجوی راه‌هایی برای کمک به بازگرداندن بخشی از آن زمین‌های جنگلی از دست رفته، به خاک غنی روی آورده ‌اند که توسط فعالیت‌های آمریکایی‌ها هزاران سال پیش ایجاد شده است.

به گزارش سیناپرس، حدود ۲۰۰۰ سال پیش، زمانی که مردم آمریکا در منطقه آمازون فعلی زندگی می کردند، به طور ناخواسته خاکی فوق العاده غنی ایجاد کردند. این خاک که به عنوان زمین تاریک آمازون (ADE) یا terra preta شناخته می شود، به عنوان زغال چوب از آتش کمپ ها همراه با سایر بخش های زندگی روزمره مانند استخوان های حیوانات، قطعات سفال شکسته، کمپوست و کود تشکیل شده است. خاک فوق الذکر نه تنها حاوی این اجزای باستانی زندگی انسان است، بلکه مشخص شد که حاوی میکروبیوم غنی نیز می باشد.

محققان دانشگاه سائوپائولو در برزیل که کنجکاو بودند بدانند آیا این خاک می ‌تواند به بازسازی برخی از جنگل‌های بارانی غنی آمازون کمک کند، شبیه ‌سازی را انجام دادند. پژوهشگران ظروف را با سه نوع مختلف خاک پر کردند: برای عنوان کنترل، از خاک زمین های زراعی آمازون استفاده کردند، سپس مخلوطی از خاک مزرعه را با ۲۰ درصد از خاک زمین تاریک آمازون در یک ظرف ایجاد کرده و ۱۰۰ درصد زمین خاک آمازون خالص را در ظرف دیگری قرار دادند.

سپس در هر کدام از ظرف ها علف کاشتند. هنگامی که چمن به بلوغ رسید، آن را قطع کرده و ریشه ها را در جای خود رها کردند و انواع درختان را در ظروف کاشتند. این فرآیند زمانی که زمین‌های زراعی بدون مراقبت رها می ‌شوند و ابتدا به علفزار و سپس به جنگل تبدیل می‌ شوند، به طور طبیعی رخ می دهد.

محققان دریافتند: پس از رشد درختان به مدت ۹۰ روز، همه خاک‌ها مواد مغذی کمتری داشتند؛ زیرا توسط گیاهان جذب شده بودند، اما خاک‌های زمین تاریک آمازون بیشتر از خاک گروه کنترل حفظ شد. همچنین هر دو خاک زمین تاریک آمازون دارای تنوع زیستی بیشتری از باکتری ها و سایر میکروب ها نسبت به خاک کنترل بودند.

اندرسون سانتوس دی فریتاس (Anderson Santos de Freitas) سرپرست تیم تحقیق می گوید: میکروب ها ذرات شیمیایی خاک را به مواد مغذی تبدیل می کنند که می توانند توسط گیاهان جذب شوند. داده‌های ما نشان داد، خاک آمازون حاوی میکروارگانیسم‌هایی است که در این تبدیل خاک بهتر عمل کرده و بنابراین منابع بیشتری برای رشد گیاه فراهم می‌ کنند.

او در ادامه می افزاید: چشمگیرتر از همه این واقعیت است که وقتی در این خاک میکروبی غنی رشد کرد، توده خشک برداشت شده علف ۳٫۴ برابر بیشتر در مخلوط ۲۰ درصد خاک تاریک آمازون و ۸٫۱ برابر در خاک ۱۰۰ درصد آمازون بیشتر بود. درختان نیز وضعیت بهتری داشتند. مخلوط ۲۰ درصد درختانی را به بار آورد که ۲٫۱ و ۵٫۲ برابر گونه ها بلندتر بوده و رشد چشمگیر ۶٫۳ برابری در خاک ۱۰۰ درصد تاریک آمازون رخ داد.

به گزارش سیناپرس، تیم تحقیقاتی نسبت به استفاده از خاک تاریک آمازون در استراتژی‌های احیای جنگل هشدار می ‌دهد، اما می ‌گوید که ایجاد خاک غنی با همان میکروب‌های موجود در زمین آمازون می ‌تواند تأثیرات مشابهی داشته و در نتیجه به تشویق زمین‌های زراعی فرسوده برای رشد جنگل‌های جدید کمک کند.

شرح کامل این تحقیق در مجله Frontiers in Soil Science منتشر شده است.

مترجم: سامیه خسروی زاده

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا