به دنبال کشف علت بیماری؛
تغییرات مایع مفصلی؛ مقصر اصلی آرتروز؟
استئوآرتریت یا آرتروز، یک بیماری پیش رونده مفصلی است که در اثر تجزیه غضروف و ساییدگی مفاصل ایجاد می شود. مکانیسم دقیق تخریب غضروف ها در آرتروز تا کنون کشف نشده است.
مایع زلاله ای یا مایع مفصلی، مایعی است شفاف، به رنگ زرد کم رنگ که توسط سلول های غشای زلاله ای (سینوویال) در مفاصل ترشح می گردد. این مایع، دارای خاصیت چسبندگی بوده و حاوی پروتئین و اسید هیالورونیک است.
ترکیب مایع زلاله ای مفاصل، به شکل قابل توجهی در آرتروز تغییر می کند؛ به طوری که غلظت و وزن مولکولی اسید هیالورونیک به شدت کاهش می یابد. یک تیم بین المللی به رهبری محققان دانشگاه ایلینوی، کاهش هیالورونان ناشی از بیماری و پیامدهای این تغییرات بر مایع زلاله ای و به دنبال آن، سایش مفاصل را مورد مطالعه قرار داده اند.
پژوهشگران گفته اند: یکی از مهمترین ویژگی های مایع زلاله ای، ویسکوزیته یا میزان مقاومت سیال در برابر جاری شدن، است. پلیمرهای بزرگ و با وزن مولکولی بالا مثل اسید هیالورونیک، نقش مهمی در حفظ ویسکوزیته مایع زلاله ای ایفا می کنند که این امر به نوبه خود، اصطکاک بین سطوح مفصلی را در حین حرکت کاهش می دهد.
دانشمندان اظهار داشته اند: عدم تشکیل لایه آمورف روی سطح مفاصل، به دلیل وزن مولکولی پایین اسید هیالورونیک ممکن است پیامد آرتروز باشد؛ زیرا این لایه، به کاهش اصطکاک و سایش کمک می کند. محققان، این فرضیه را مطرح کرده اند که عدم ایجاد لایه آمورف، می تواند سایش سطح غضروف را افزایش دهد.
محققان ادامه داده اند: قطعا برای تایید این یافته ها، تحقیقات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است و ما امیدواریم که مطالعه ما راه را برای توسعه رویکردهای درمانی جدید به منظور مقابله با آرتروز هموار کند.
یافته های تحقیقاتی در مجله Biointerphases منتشر شده اند.
مترجم: سنا دلفیه
No tags for this post.