حباب بی تحرک، ایده ای برای مقابله با لخته های خون

یکی از سرگرمی های کودکان ایجاد حباب هایی از طریق دمیدن است که چندان دوام ندارند و به همه جا حرکت می کنند.
اما اکنون دانشمندان فرانسوی موفق شدند یک حباب کوچک را در آب از حرکت بازدارند؛ دستاوردی که گفته می شود می تواند به از بین بردن لخته های خونی و پیشگیری از برخی مشکلات در نیروگاه های هسته ای کمک کند.
معمولا حباب ها در یک محیط مایع به طور طبیعی به سمت بالا رانده می شوند؛ این پدیده توسط ارشمیدس در 250 سال قبل از میلاد توصیف شد و تاکنون روشی برای جلوگیری از آن یافت نشده است. 
ارشمیدس گفته است: هر شیی که به طور کامل و یا جزئی در یک سیال غوطه ور باشد، توسط نیرویی برابر با وزن مایع جابه جا شده توسط شیی، روی آب نگاه داشته می شود.
اما محققان دانشگاه اکس مارسی در فرانسه متوجه شدند که می توانند با عبور دادن برق از یک الکترود کوچک در آب، حباب های کوچک (میکرو) تولید کنند.
براساس گزارش این پژوهش که در مجله Applied Physics Letters منتشر شد، محققان دریافتند که با تغییر فرکانس برق می توانند حباب را در یک فاصله معین از الکترود نگاه دارند، به طوری که حباب به جای بالا رفتن تدریجی در آب، در یک مکان ثابت باقی بماند و در صورت حرکت دادن الکترود، حباب نیز با آن حرکت کند.
انجمن فیزیک آمریکا که نشریه Applied Physics Letters را منتشر می کند، با انتشار بیانیه ای در این خصوص اعلام کرد: گرچه در این آزمایش سطح حباب حرکت نمی کند، اما تحرکات زیادی در داخل آن صورت می گیرد، به این معنی که مولکول های هیدروژن و یا اکسیژن از سطح زیرین حباب وارد و از سطح بالای آن خارج می شوند؛ این پدیده شگفت انگیز و جدید می تواند کاربردهایی در پزشکی و صنعت هسته ای بیابد. 
به گزارش ایرنا از ایندیپندنت، براساس بیانیه انجمن فیزیک آمریکا، کنترل کردن حباب های ریز (میکرو) برای کاربردهای متعدد در پزشکی شامل از بین بردن لخته های خونی و یا بستن عامدانه رگ حین جراحی برای ممانعت از هدررفت خون، اهمیت دارد؛ امکان کنترل میکرو حباب ها در صنعت هسته ای نیز حائز اهمیت است زیرا در این صنعت، حباب های ریز در سردکننده های مایع می توانند مشکل افرین شوند. 

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا