مجموعه اتاق تمیز دانشگاه صنعتی شریف به بهرهبرداری رسید
مجموعه اتاق تمیز MNFC-CR دانشگاه صنعتی شریف در دو بخش؛ زیستی و میکروالکترونیک، با هدف ایجاد تحول جدی در تحقیق و توسعه فناوریهای پیشرفته در حوزه میکروالکترونیک، حسگرها و عملگرهای نوین، سامانههای ریزمقیاس زیستی و محصولات زیست فناورانه به بهرهبرداری رسید.
مجموعه اتاق تمیز این دانشگاه با حمایت و مشارکت معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در دو بخش میکروالکترونیک و زیستی راهاندازی شد.
این مجموعه از نظر نوع و شیوه خدمت، هدفگذاری شده و طراحی و یکپارچگی دسترسی آن در کشور منحصر بهفرد است و بهرهبرداری از این مجموعه با هدف ایجاد تحول جدی در تحقیق و توسعه فناوریهای پیشرفته در حوزه میکروالکترونیک، حسگرها و عملگرهای نوین، سامانههای ریزمقیاس زیستی و محصولات زیستفناورانه آغاز شده است.
بخش میکروالکترونیک با هدف ارتقای توانمندیها و امکانات کافی در جهت ساخت ادوات و ریزافزارههای میکرو ونانومتری در محیط اتاق تمیز با کلاس هزار و ۱۰ هزار ساخته شده است. استفاده از خدمات این مجموعه برای کلیه دانشجویان کشور، پژوهشگران، مراکز تحقیقاتی و صنایع مرتبط میسر است.
فرآیندهای ممکن در بخش میکروالکترونیک شامل؛ لایهنشانی به روش کندوپاش، تبخیر حرارتیو پرتو الکترونی، زدایش تر و خشک، فوتو لیتوگرافی و لیتوگرافی نرم قابل ارائه خدمت است.
محور فعالیتهای اتاق تمیز زیستی دانشگاه صنعتی شریف، طراحی و انجام مراحل تحقیق و توسعه محصولات مبتنی بر پزشکی بازساختی دانشگاه پیش از ورود محصول مورد نظر به بازار دارویی خواهد بود و مأموریت آن، ایجاد پل مطمئن و کارا میان مراحل آزمایشگاهی و پیش بالینی این نوع محصولات تا رسیدن به مرحله درمانی و تولید صنعتی محصول است.
این مرکز محیطی را جهت تولید فرآوردههای سلولی و مهندسی بافت جهت اجرای مطالعات بالینی آکادمیک برای درمان بیماریها و تولید و مدیریت دانش در زمینه تامین محصولات سلولی فراهم آورده است. این برنامه یکی از اهداف مهم این مجموعه است که به منظور ایجاد زمینه پژوهش برای گروههای بالینی در دستور کار قرار گرفته است.
به طور کلی اتاق تمیز دانشگاه صنعتی شریف شامل دو بخش اصلی اتاق جداسازی و کشت سلولهای انسانی و اتاق ساخت پلیمرهای سنتتیک و بیولوژیک است.
در اتاق تمیز کشت سلولی، سلولهای بنیادی مزانشیمی بزرگسال و خارج جنینی شامل بافت چربی و زایمانی، سلولهای پوست شامل سلولهای فیبروبلاست، کراتینوسایت و ملانوسیت و … جداسازی و کشت شده و به صورت بانک سلولی نگهداری میشوند.
در حال حاضر فعالیت این مجموعه با ساخت داربستهای ترمیم کننده جهت استفاده برای بیماران سوختگی آغاز شده است و قرار است تولید کیتهای تشخیصی، پانسمان های بیولوژیک در این مجموعه انجام پذیرد. کلین روم زیستی دانشگاه صنعتی شریف آمادگی دارد فضای تمیز را در اختیار متخصصان و تیمهای مختلف خارج از مجموعه که در حال طراحی و انجام کارآزماییهای بالینی و تولید محصولات سلولی و مهندسی بافت هستند، قرار دهد و در این راستا میتواند پشتیبانی تأسیسات و تجهیزات تولید را نیز بر عهده داشته باشد.
این مرکز آماده خدمترسانی به علاقهمندان، دانشجویان و پژوهشگران مراکز علمی مختلف از سراسر کشور است تا بتوانند از مجموعه امکانات فراهم شده در این اتاق استفاده کنند.
به جهت شرایط خاص و متفاوت اتاق تمیز و حفظ پارامترهای مهم در استانداردهای تعریف شده برای اتاق تمیز، حضور در این مکان و کار کردن در آن مستلزم رعایت مقررات ویژه است که طبق پروتکلهای استاندارد الزامی است.