ارزآوری 25 میلیون دلاری جهاددانشگاهی با ساخت پمپ برقی درون چاهی

 پژوهشگران گروه پژوهشی ماشین‌ های الکتریکی جهاددانشگاهی خواجه‌ نصیرالدین طوسی با بومی ‌سازی دانش فنی طراحی و ساخت پمپ برقی درون چاهی، کشور را از واردات این کالای ضروری بی نیاز کرده اند؛ این پمپ جزو تجهیزات با تکنولوژی بالا در صنایع نفت و گاز محسوب می‌ شود.

عباس نظری، پژوهشگر و مدیر گروه پژوهشی ماشین های الکترونیکی خواجه نصیرالدین طوسی به اهمیت اجرای این طرح اشاره کرد و در این خصوص به سیناپرس گفت: در چاه های نفت پس از مدتی فشار چاه بنابر دلایل مختلف مانند گذشت طول عمر افت پیدا می کند. فشار پایین چاه باعث می شود سیال نفت به طور طبیعی بالا نیاید. اکنون برای رفع این مشکل از روش های فرازآوری مصنوعی استفاده می کنند که یکی از کاراترین، موثرین و بهینه ترین روش ها استفاده از پمپ های برقی درون چاهی است.

وی افزود: این محصول با توجه به طراحی که دارد باید با نفوذ به عمق 2 الی 3 هزار متری و با توجه به شرایط سیال نفت( دمای بالا، خورندگی زیاد، فشار بالا، قطر و طول چاه) نفت را سر چاه بیاورد از اینرو نیاز به تکنولوژی بسیار بالا دارد که اکنون منجر به تولید محصول Electrical Submersible Pump شده است.

وی اظهارداشت: این محصول جزو ده کالای ضروری وزارت نفت محسوب می شود. این پمپ ها از جمله تجهیزات با تکنولوژی بالا در صنایع نفت و گاز به شمار می روند که پیش از این عمدتا از کشورهای آمریکا و روسیه وارد کشور می شدند اما به دلیل اعمال تحریم ها دیگر شرایط خرید این محصول وجود ندارد. اهمیت این مساله باعث شد تا گروه پژوهشی ماشین‌ های الکتریکی جهاددانشگاهی خواجه‌ نصیرالدین طوسی به دانش فنی طراحی و ساخت این پمپ ها دست پیدا کند.

نظری خاطرنشان کرد: این محصول باید طبق شرایط خاص طراحی و اجرا شود یعنی ابتدا باید شرایط مخزن اصلی و چاه مد نظر بررسی قرار گیرد، سپس طبق آن طراحی انجام شود. شرایط تحریم ها باعث شد تا دیگر نتوانیم این محصول را خریداری کنیم. امکان دور زدن تحریم ها نیز وجود نداشت زیرا سازنده باید مشخصات چاه را می گرفت و بر اساس آن طراحی را انجام می داد. چنین پیشامدی برای کشور مشکل ساز شد،بنابراین برخی از شرکت ها تلاش کردند با روش های مختلف این کار را انجام دهند. برخی برای رفع این مشکل درصدد برآمدند با کمک شرکت های روسی این محصولات را تولید کنند اما جهاددانشگاهی کار بومی سازی و طراحی ساخت این محصول را آغاز کرد.

مدیر گروه پژوهشی ماشین های الکترونیکی خواجه نصیرالدین طوسی تصریح کرد: ایده اولیه ما از تعمیر یکی از پمپ های الکتروموتور این پمپ شروع شد و محصولی که حدود 6 متر الکتروموتور با توان 200 داشت، تولید کردیم. پیش بینی کرده ایم اگر سالانه 50 محصول تولید کنیم، تقریبا 25 میلیون دلار در سال ارز آوری به همراه داشته باشیم.

به گفته وی، جهاددانشگاهی خواجه‌ نصیرالدین طوسی برای اجرای این طرح از تمام ظرفیت دانشگاه ها اعم از اساتید، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، شرکت ها و کارگاه های صنعتی دانش بنیان استفاده کرده است.

گفتگو: فرزانه صدقی

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا