تولید کاتالیزور جدید برای خنثی کردن گاز خطرناک و شیمیایی اعصاب
به گزارش ایرنا و به نقل از ساینس، این فناوری که با استفاده از فلز زیرکونیوم (zirconium) تولید شده است و NU-1000 نام دارد، علاوه بر خنثی کردن گاز اعصاب و انواع گازهای شیمیایی، در ساخت ماسک و لباس های محافظتی برای کارگران نیز کاربرد دارد.
گازهای اعصاب خانواده ای از مواد شیمیایی آلی حاوی فسفر هستند که مکانیسم انتقال پیام های عصبی را مختل می کنند. این گازها مستقیما آنزیم استیل کولین، آنزیم انتقال دهنده عصبی را مسدود می کنند. گازهای اعصاب بسیار کشنده هستند و برای نخستین بار در سال 1936 توسط ارتش آلمان تولید شدند.
فردی که توسط این گازها آلوده می شود، اگر به سرعت تحت درمان قرار نگیرد دچار عوارض دردناک و مهلکی می شود. این عوارض، اغلب با آبریزش بینی آغاز و به سرعت به تشنج و توقف سیستم تنفسی منجر می شوند.
گازهای اعصاب از جمله سارین و سومان از طریق پوست و تنفس وارد بدن می شوند و حتی مقادیر بسیار اندک آن ها نیز خطرناک است. به همین علت سربازان و سایر افرادی که ممکن است در معرض آلودگی با این گازها قرار گیرند، باید از پوشش محافظی برای تمام بدن خود استفاده کنند. همچنین برای پاکسازی این گازها لازم است لباس ها و اشیای آلوده طی فرآیندی پیچیده در کوره های پلاسمایی، سوزانده شوند.
کاتالیزور NU-1000 فرآیند محافظت و پاکسازی گازهای اعصاب را بسیار ساده تر می کند. این کاتالیزور قادر است گاز سومار را که نوع خطرناک تری از گاز سارین است، ظرف چند دقیقه تجزیه کرده و به مواد بی خطری تبدیل کند. این کاتالیزور در شرایط شیمیایی و دمایی متفاوت، کاملا پایدار است و به خوبی عمل می کند و همین ویژگی، آن را به گزینه مناسبی برای میدان جنگ تبدیل می کند.
در این گزارش آمده است که پس از جنگ جهانی دوم، بیشترین میزان سلاح های شیمیایی در جنگ ایران و عراق، توسط رژیم بعث عراق به فرماندهی صدام علیه ایران استفاده شد.