در پژوهشی عجیب کشف شد
هزینه سنگین نهنگ های قاتل مادر برای بزرگ کردن پسرانشان
پژوهشگران بریتانیایی در یک مطالعه جالب توجه نشان داده اند که در جامعه نهنگ های قاتل، مادران تا سر حد از دست دادن توانایی خود برای تولید مثل، از پسران خود نگهداری و محافظت می کنند.
به گزارش سیناپرس، در دنیای ما آدم ها، مشاهده والدین و به ویژه مادرانی که موفقیت ها و آینده خود را فدای زندگی فرزندان خود می کنند، اصلا چیز عجیبی نیست. اما حالا در یک مطالعه جدید بین المللی، پژوهشگران نشان داده اند که این موضوع در بین نهنگ های قاتل نیز به طرزی شگفت آور دیده می شود.
در این تحقیق که اخیرا در نشریه معنبر و جهانی Current Biology منتشر شده است، نشان داده شده که نهنگ های مادر، برای محافظت بهتر از پسران خود، باروری خود را نیز به خطر می اندازند و این کار حتی پس از بلوغ این فرزندان نیز ادامه می یابد.
به گفته مجریان این تحقیق از دانشگاه اکستر بریتانیا، ما البته بیش از یک دهه است که میدانیم نهنگهای قاتل نر بالغ، برای زنده ماندن به مادرشان وابسته هستند، اما تا پیش از این هرگز مشخص نبوده که این مادران برای انجام کار فوق چه هزینه ای میپردازند و تا کجا پیش می روند.
آن ها در پژوهش خود، گروهی از نهنگهای قاتل را که به نام جمعیت «ساکن جنوبی» در آبهای ساحلی ایالت واشنگتن و بریتیش کلمبیا شناخته میشوند، مورد مطالعه قرار دادند.
ابن محققان می گویند: جامعه نهنگ قاتل ساکن جنوب، در کنار سیستم اجتماعی عجیب و غریب خود، که در آن نر و ماده برای تمام عمر با مادر خود می مانند، یکی از بهترین جمعیت های وحشی پستانداران برای مطالعه در سراسر جهان است.
تجزیه و تحلیل دادههای حاصل از بررسی زیست شناسی این نهنگ ها نشان داد که یک همبستگی منفی قوی بین تعداد پسران یک مادر و توانایی تولید فرزند جدید وجود دارد. بدان معنا که هرچه تعداد پسران یک نهنگ مادر بیشتر باشد، توانایی فرزندآوری او کمتر و کمتر می شود؛ امری که حتی با بزرگ شدن و بلوغ این پسران نیز تغییر خاصی نمی کند.
محققان فوق می گویند: میزان هزینه ای که نهنگ های مادر برای مراقبت از پسران خود متحمل می شوند واقعاً شگفت انگیز است. ما در بهترین تخمین خود نشان داده ایم که با هر نهنگ پسری که در دامان مادر خود رشد می کند، شانس تولد یک فرزند دیگر تا 50 درصد کاهش می یابد و این، هزینه ای هنگفت برای مراقبت از پسران است!
آن ها می افزایند: شاید بتوان گفت مزیت تکاملی چنین رفتاری برای نهنگ های فوق که به شدت در خطر انقراض نیز قرار دارند، هنگامی حاصل می شود که پسرانشان با موفقیت قادر به تولید مثل باشند.
به گزارش سیناپرس، یافته های این تحقیق نشان از آن دارند که پیوند مادر و پسر در نهنگ های قاتل، چقدر خاص و شاید منحصر به فرد است. این مطالعه همچنین اهمیت بررسی سیستمهای اجتماعی عالم حیوانات را در تعیین الگوهای جمعیتی آن ها نشان میدهد. چنین موضوعی هم برای درک بهتر جهان و هم برای حفاظت موثر از گونه های در معرض خطر از اهمیت اساسی برخوردار است.
گزارش: محمدرضا دلفیه
No tags for this post.