جایگاه تاثیر گذار جهاد دانشگاهی در فارس مورد توجه قرار نگرفته است
رئیس جهاددانشگاهی فارس ضمن اشاره به اینکه: پیشبرد کامل اهداف این نهاد منوط به همراهی و همکاری سایر مسئولان و دستگاههای سیاستگذار و اجرایی است، گفت: جهاددانشگاهی این ظرفیت را دارد که در حوزههای مختلف نظیر پژوهشهای کاربردی و بهبود حکمرانی، نقشی اثرگذار داشته باشد اما به نظر میرسد که تاکنون جایگاه تاثیرگذار این نهاد در فارس به اندازه کافی مورد توجه قرار نگرفته و فضا برای حضور و فعالیت بهتر و بیشتر باز نشده است.
به گزارش سینا پرس فارس، دکتر امیر حسین استقلال در یک کنفرانس خبری ضمن تسلیت سالروز شهادت امام هادی(ع)، گرامیداشت ایام دهه فجر و یاد و خاطره شهدای انقلاب، دفاع مقدس و جهاددانشگاهی بیان کرد: انقلاب اسلامی ایران طی بیش از چهاردهه دستاوردهای ارزشمند و رویشهای بلند و اثرگذاری داشته است و جهاددانشگاهی که با تدبیر حضرت امام(ره) تشکیل و تاسیس شد، یکی از همین رویشها به شمار میرود.
استقلال ضمن اشاره به اینکه جهاددانشگاهی یک نهاد تک بعدی نیست گفت: جهاددانشگاهی در منظومه حکمرانی ایران، جایگاه ویژه و منحصر به فردی را به خود اختصاص داده است وهمچنین این نهاد را یکی از رویشهای مهم انقلاب اسلامی برشمرد.
جهاددانشگاهی رویشی از رویشهای انقلاب اسلامی
وی به بیان به برخی از فعالیتهای جهاددانشگاهی به عنوان یکی از نهادهای عمومی غیردولتی، در ابعاد آموزش، پژوهش، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی پرداخت و گفت: جهاددانشگاهی طی بالغ بر ۴۴ سال گذشته از عمر با برکت انقلاب اسلامی، همواره متناسب با نیازهای جامعه، به عرصههای مختلف ورود و موفقیتهایی کسب کرده است، به واقع این نهاد هرجا که نظام نیاز و گره و گلوگاهی وجود داشته، به موقع وارد شده و به حل مشکل پرداخته و به مردم و نظام کمک کرده است.
رئیس جهاددانشگاهی فارس با بیان اینکه این نهاد از ابتدای تاسیس در سال ۱۳۵۹ به حسب نیاز اقداماتی را برنامهریزی و اجرایی کرده است، گفت: حضور اثرگذار جهاددانشگاهی در دوران دفاع مقدس، در حوزههایی نظیر تامین و اعزام منابع انسانی متخصص، طراحی و مهندسی تجهیزات مورد نیاز دفاعی و سامانههای الکترونیکی و …. از خاطر دور نیست.
استقلال با اشاره به اینکه بعد از پایان جنگ تحمیلی و در دوران سازندگی، جهاددانشگاهی نقش خود را در عرصههای علمی، پژوهشی و آموزشی متمرکز و دنبال کرد، یادآور شد که هماکنون در بحث آموزش، جهاددانشگاهی دارای ٢ دانشگاه معتبر، ٨ مؤسسه آموزشعالی و ٤٨ مرکز علمی کاربردی فعال در کشور است و امروز این نهاد را با مراکزی نظیر رویان، تحقیقات سرطان، نانوتکنولوژی، مرکز ذخایر ژنتیک و خبرگزاریهای موفق در سطح جهان میشناسند.
جهاددانشگاهی نهادی چند بُعدی
او با تاکید بر این نکته که جهاددانشگاهی در منظومه حکمرانی ایران، جایگاه ویژه و منحصر به فردی را به خود اختصاص داده است، گفت: جهاددانشگاهی یک نهاد تک بعدی نیست و در حوزه اقتصادی، شرکتهای دانش بنیان، پژوهشکدههای گوناگون، فناوری، آموزشهای تخصصی و … فعالیت دارد.
استقلال با بیان اینکه جهاددانشگاهی در فارس هم عملکرد و فعالیتهای خوبی در حوزههای مختلف داشته است، به وجود سه گروه پژوهشی تخصصی و ۵ مرکز خدمات تخصصی اشاره و عنوان کرد: هم اکنون این نهاد در ١٧ نقطه استان آموزشهای تخصصی کوتاه مدت را با تمرکز بر مهارت آموزی، مهارت افزایی و اشتغالزایی به همه هم استانیها ارائه میدهد.
رئیس جهاددانشگاهی فارس اقدامات فرهنگی این نهاد را جزو شاخصترین فعالیتها برشمرد و از مرکز افکارسنجی، سازمان دانشجویان، خبرگزاریهای ایسنا و ایکنا، سازمان انتشارات و … به عنوان بخشهای مختلف این حوزه یاد و اضافه کرد: یکی از فعالیتهای اثرگذار و ملی در حوزه فرهنگی که سالانه دنبال کردهایم، ۲ همایش ملی دانشجویی در بخشهای هنر، قرآن و ادبیات بوده است.
استقلال همچنین با بیان اینکه در صدد راهاندازی درمانگاه تخصصی در حوزه سرطان هستیم، ابراز امیدواری کرد که با حمایت مسئولان شاهد به نتیجه رسیدن اقدامات انجام شده باشیم و اضافه کرد: چندین مگا پروژه در جهاددانشگاهی تعریف شده که اجرایی شدن آنها به هوشمندساری شهرها کمک کرده و موجب ارتقای ارتباط صنعت و دانشگاه میشود.
لزوم استفاده از پتانسیلهای جهاددانشگاهی
رئیس جهاددانشگاهی فارس در عین حال، پیشبرد کامل اهداف این نهاد را منوط به همراهی و همکاری سایر مسئولان و دستگاههای سیاستگذار و اجرایی دانست و گفت: جهاددانشگاهی این ظرفیت را دارد که در حوزههای مختلف نظیر پژوهشهای کاربردی و بهبود حکمرانی، نقشی اثرگذار داشته باشد اما به نظر میرسد که تاکنون جایگاه تاثیرگذار این نهاد در فارس به اندازه کافی مورد توجه قرار نگرفته و فضا برای حضور و فعالیت بهتر و بیشتر باز نشده است.
استقلال همچنین به ویژه برنامههای پیشبینی شده جهاددانشگاهی فارس در گرامیداشت ایامالله دهه فجر نیز اشاره و خاطرنشان کرد: این برنامهها برای سه گروه از مخاطبان شامل مردم، دانشجویان و کارکنان جهاددانشگاهی تعریف شده است که اجرایی خواهد شد.
ویژه برنامههای ایامالله دهه فجر
رئیس جهاددانشگاهی فارس، پیشبینی برگزاری مسابقات و رویدادهای فرهنگی، ورزشی و هنری و گردشگری ویژه کارکنان این نهاد را یادآور شد و گفت: در بخش عمومی، ارائه خدمات رایگان مراقبتی سلامت و اعمال تخفیف ۲۲ درصدی ویژه دورههای آموزشی کوتاه مدت، طی ایام دهه فجر، مد نظر قرار گرفته است و اجرایی خواهد شد.
استقلال همچنین از تولید پادکست، محتواهای دیجیتال و فرهنگی و هنری با موضوع جهادتبیین در ایام دهه فجر انقلاب اسلامی خبر داد و اضافه کرد که در بخش دانشجویی نیز برگزاری نمایشگاه و مسابقات مجازی و برنامههای ورزشی و فرهنگی مد نظر قرار دارد.
رئیس جهاددانشگاهی استان فارس یکی از اقدامات مد نظر برای ایامالله دهه فجر امسال از سوی این نهاد را فعال کردن بخش “مادر و کودک” در مرکز مشاوره تخصصی، اعلام و اضافه کرد: این بخش امکان ارائه مشاوره توسط متخصصان به متقاضیان را فراهم خواهد کرد.
چگونگی حمایت جهاددانشگاهی از دانشبنیانها
او در پاسخ به سئوال یکی از خبرنگاران در خصوص چگونگی حمایت جهاددانشگاهی از شرکتهای دانش بنیان، گفت: جهاددانشگاهی فارس دارای ٥ ساختار در حوزه اشتغال و کارآفرینی، شامل شعبه تجاری سازی فناوری و اشتغال، شعبه پارک صنایع نرم و خلاق فرهنگی، مرکز نوآوری و شکوفایی تحت عنوان “منش” و مرکز مشاوره است که هر یک از آنها متناسب با وظایف خود، افراد و شرکتهای علاقهمند را از طراحی ایده تا تبدیل ایده به محصول و جذب سرمایهگذار و … راهنمایی و همراهی میکنند.
استقلال در خصوص درمانگاه تخصصی سرطان هم گفت: اکنون با یک سرمایه گذار و مجموعهای که دانش فنی ما را تقویت کند، هماهنگ شدهایم و به زودی شاهد اتفاقات خوبی در این حوزه خواهیم بود، البته در سطح جهاددانشگاهی کشور شبکه تشخیص و درمان سرطان تعریف و اعضای آن هم مشخص شده است و تلاش ما استفاده از ظرفیت موجود برای تحقق این هم در شیراز خواهد بود.
رئیس جهاددانشگاهی فارس همچنین در پاسخ به اینکه علیرغم تلاشها و برنامهها، تاکنون ارتباط بین صنعت و دانشگاه ارتقاء نیافته است، گفت: در کشور دیدگاهی وجود دارد و آن اینست که وقتی صنعتی ایجاد شده به یک ثبات میرسد، دیگر علاقهای به تغییر در ساختار نیست، یعنی تا یک صنعت با مشکلی مواجه نشود، به دنبال راهکار نیست، از دیگر سو، بازار مدام دستخوش تغییر بوده و برای داشتن ارتباط با جهان نمیتوان از این تغییرات پرهیز داشت.
استقلال با یادآوری اینکه همخوان نبودن تحصیلات آکادمیک با نیاز موجود صنایع هم یک سوی این ماجراست، لزوم بومیسازی دانش فنی در دانشگاهها، توجه بیشتر به دانشگاههای نسل جدید و متناسبسازی رشتههای تحصیلی با نیازهای روز را از الزاماتی دانست که باید برای رسیدن به سطح مطلوب ارتباط صنعت و دانشگاه، دنبال و محقق شود.
رئیس جهاددانشگاهی فارس در خصوص ایجاد مرکز نگهداری نمونههای خون بندناف در فارس نیز گفت: خون بند ناف با هدف استفاده در پیوند اعضا ذخیره میشود، بنابراین نگهداری آن باید مطابق با استانداردها و پروتکلهایی سختگیرانه انجام شود که این از عهده رویان بر میآید؛ از طرفی هدف از این اقدام بیش از آنکه انتفاع مالی باشد، نگاهی انسانی در مسیر سلامت است.
او با بیان اینکه داشتن مرکز نگهداری و ارائه آماری از ذخیره خون بندناف در استان، نمیتواند یک امتیاز باشد، گفت: به نظر میرسد که باید بیشتر به دنبال آگاهی بخشی پیرامون اهمیت ذخیره خون بندناف برای خانوادهها و اثرگذاری این اقدام در نجات جان بیماران باشیم.
محکومیت توهین به مقدسات مسلمانان
استقلال همچنین با اشاره به اینکه جهاددانشگاهی دارای ساختاری قدیمی و محکم است، یکی از مهمترین اقدامات و حمایتها را معطوف به فعالیتهای رسانهای و گسترش آن دانست و خاطرنشان کرد که توجه به رسانه و اطلاعرسانی را در راستای جهادتبیین، با قوت دنبال میکنیم.
رئیس جهاددانشگاهی استان فارس در بخشی از این کنفرانس خبری، ضمن محکوم کردن اقدامات غرب و کشورهای اروپایی در رابطه با توهین با مقدسات مسلمانان و کاریکاتورهای موهن و قرآن سوزی، گفت: ظاهرا غرب حساسیت مسلمانان را نسبت به مبانی دینی میسنجد.
استقلال با تاکید براینکه جمهوری اسلامی همواره حرمت همه ادیان و پیروان ادیان الهی را حفظ کرده است، گفت: طی بیش از چهاردهه گذشته موردی از توهین به مقدسات و دین سایر ملل نداشتهایم، اما غربیها که داعیهدار تمدن و پیشرفت و دموکراسی هستند، همواره رفتارهای منزجرکنندهای نسبت به مبانی دینی، به ویژه مقدسات اسلامی از خود بروز دادهاند که این رفتارها از سوی هر انسان آزادهای، مذموم است.
گزارش: محمدرضا قشقایی زاده