رپورتاژ آگهی؛
آشنایی با خطرات مرگبار گاز متان

گاز متان یکی از فراوان ترین گازهای موجود در طبیعت است که از یک اتم کربن و 4 اتم هیدروژن با فرمول CH4 تشکیل شده است. این گاز بی رنگ و بی بو است و کاربردهای بسیاری در صنایع مختلف دارد. اگر شما نیز با این گاز سروکار دارید، با ما همراه شوید تا کمی بیشتر با خطرات گاز متان و ویژگی های آن آشنا شوید.

گاز متان چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

متان فراوان ترین گاز گلخانه ای در طبیعت است که به دلیل داشتن ویژگی های شیمیایی خاص، در بازگرداندن دما به محیط کاربرد بسیار دارد. از سال 2006 مقدار گاز متان موجود در اتمسفر به شکل قابل توجهی افزایش پیدا کرده است. آمارها نشان می دهد که هر ساله حدود 25 میلیون تن به این میزان افزوده می شود. فعالیت های صنعتی که باعث نشر متان می شود، باعث ایجاد بحران آب و هوا شده و آلودگی آن ها را بیشتر می کند.

متان چگالی کمتری نسبت به هوا داشته و از اولین هیدروکربن های اشباع شده به شمار می رود؛ در واقع تمامی پیوندهای متان از نوع یگانه است. متان از تجزیه بقایای گیاهان و مواد آلی نیز به دست می آید، از این رو به آن گاز مرداب نیز گفته می شود.

خوب است بدانید که این گاز یکی از اصلی ترین اجزای گاز طبیعی در کنار هلیوم، متان، نیتروژن و غیره است. متان به راحتی با اکسیژن ترکیب شده و مشتعل می شود. هنگام سوختن، شعله آبی بسیار داغ تولید می کند. همچنین علاوه بر حالت گاز، می تواند به حالت مایع نیز دربیاید. وزن آن در حالت مایع کمتر از آب بوده و چگالی حدود 4 دارد.

گاز متان چه کاربردهایی دارد؟

قبل از آن که با خطرات گاز متان آشنا شویم، بهتر است بدانیم که چه کاربردهایی دارد؟ این گاز یک ماده بنیادی در صنایع پتروشیمی به شمار می رود که همراه با پروپان، به عنوان گاز مایع برای مصارف سوخت و انرژی به کار برده می شود.

  • به عنوان سوخت در توربین های گازی و یا دیگ بخار و برای تولید برق استفاده می شود.
  • به عنوان نقطه مرجع برای اندازه گیری PCI هیدروکربن ها و زغال سنگ استفاده می شود.
  • با توجه به این که نسبت به گازهای دیگر سازگاری بیشتری با محیط زیست دارد، به صورت فشرده و طبیعی از آن برای سوخت خودروها استفاده می شود.
  • برای تجزیه برخی از مواد شیمیایی مانند اسید استیک، استیلن، حشره کش ها و … کاربرد دارد.
  • در غلظت های بالا و یا ترکیب شده با گاز آرگون در دستگاه های شناسایی و تشخیص مواد فلورسانس اشعه ایکسXRF استفاده می شود.

خطرات گاز متان چیست؟

بعد از آن که دانستیم گاز متان چیست و چه کاربردهایی دارد، می خواهیم بدانیم استفاده از آن چه خطراتی برای ما به دنبال خواهد داشت. گاز متان اثر سمی ندارد، اما همان طور که در بالا هم ذکر شد، با اکسیژن وارد واکنش شده و مشتعل می شود. از این رو در دسته گازهای خطرناک قرار گرفته و هنگام کار کردن با آن باید نکات ایمنی بسیاری رعایت شود. از جمله مهم ترین خطرات گاز متان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • در صورتی که غلظت اکسیژن در مجاورت متان بالا رود، امکان انفجارهای خطرناک و بزرگ وجود دارد.
  • این گاز کشنده نیست، اما اگر غلظت آن در محیط زیاد شده و از اکسیژن بیشتر شود، باعث خفگی خواهد شد.
  • این گاز می تواند باعث ایجاد مسمومیت در افراد نیز شود. علائم مسمومیت با آن شامل مواردی مانند از دست دادن حافظه و فراموشی، مشکلات بینایی و گفتار، سردرد، تهوع، توسعه صرع، ذات الریه و مشکلات قلبی عروقی می شود.

ایمنی کار با گاز متان

اکنون که با خطرات گاز متان آشنا شدیم، باید بدانیم هنگام کار کردن با این گاز چه موارد ایمنی را باید رعایت کنیم:

  • سیلندرهای گاز متان و مخازن نگهداری آن ها باید خنک، دارای تهویه و دور از آفتاب باشند.
  • در صورت بروز انفجار و یا آتش سوزی کپسول ها، از دی اکسید کربن و اسپری آب برای خاموش کردن استفاده کنید.
  • اگر با متان مایع تماس پیدا کردید، حتما محل تماس را با آب ولرم بشویید.
  • اگر فردی با این گاز دچار مسمومیت شد، حتما او را به فضای باز برده و در صورت نیاز به او تنفس مصنوعی بدهید.

تهیه گاز متان از شرکت پارس هوای البرز

اگر شما در حرفه و صنعت خود نیاز به خرید کپسول گاز متان دارید، شرکت پارس هوای البرز یکی از شرکت های حرفه ای است که می توانید روی آن حساب کنید. این شرکت سابقه چندین سال فعالیت کاری حرفه ای در زمینه تولید و توزیع انواع گازهای خالص آزمایشگاهی و مخلوط های گازی، تامین انواع تجهیزات گاز و … دارد و می توانید خرید خود را با خیال راحت از این شرکت انجام دهید.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا