مدیرکل محیط زیست گلستان: اسکان و اقامت در آشوراده خلاف مقررات است
اسماعیل مهاجر در گفت وگو با ایرنا اظهار داشت: مدیریت آشوراده به لحاظ حفاظت از محیط زیست زیر نظر اداره کل استان مازندران بوده و برخی از مسوولان به سبب بی اطلاعی از قانون محیط زیست طرح اقامت مسافران در این جزیره را مطرح کرده اند که مورد تایید نیست.
وی با اشاره به فعالیت اردوگاه فرهنگی ورزشی دانش آموزی متعلق به آموزش و پرورش در آشوراده گفت: آموزش و پرورش برای استفاده از این اردوگاه هر سال برنامه دارد و در تعطیلات نوروز امسال نیز همانگونه عمل می کند.
گفتنی است در سال های گذشته تنها امکان انتقال گردشگران با قایق به جزیره آشوراده و بازدید یکروزه از آن فراهم بود که اکنون نیز به روال معمول انجام و علاوه بر آن بعضا مسافران اندکی در آنجا بیتوته می کنند.
پبش از این و در نیمه های اسفند سال گذشته فرماندار بندرترکمن در گفت وگو با خبرنگار ایرنا از اجرای طرح اسکان مسافران نوروزی برای نخستین بار در آشوراده تنها جزیره ایرانی خزر خبر داده و گفته بود: مکان های اقامتی گردشگران در این جزیره با ظرفیت 180 تخت آماده سازی شده است.
مرجان نازقلچی اظهار داشت: مساحت چهار هکتاری اردوگاه ملی دانش آموزی بندرترکمن در جزیره آشوراده و سالن بزرگ آن، محیطی زیبا و آرام بوده و برای اسکان مسافران نوروزی در نظر گرفته شده است.
وی ادامه داد: در قالب این طرح مسافران نوروزی با تعرفه اسکان در مدارس در این جزیره زیبا اقامت خواهند کرد.
نارقلچی اضافه کرد: امکانات مورد نیاز خانواده ها برای طبخ غذا، فضای بازی و امکان ماهیگیری و استراحت در کنار ساحل نیز برای مسافران پیش بینی شده است.
این درحالی است که مسوولان محیط زیست بویژه در استان مازندران با اقامت مسافران در جزیره مخالفت دارند.
بخشی از آشوراده در حوزه سرزمینی مازندران است از دیگر سو در حوزه محیط زیست، جزیره تحت قالب مدیریت یکپارچه زیر نظر مازندران اداره می شود اما در تابستان گذشته به سبب آتش سوزی گسترده در آشوراده که صدمات زیادی به آن وارد شد، برخی کارشناسان این طرح (مدیریت یکپارچه) را ناکارآمد اعلام و به چالش کشیدند.
در همین رهگذر شماری از مسافران نوروزی طی گفت و گو با ایرنا از برنامه ریزی مسوولان بندر ترکمن برای رفاه مسافران نوروزی در این شهرستان استقبال کردند.
ستاد تسهیلات نوروزی بندر ترکمن علاوه بر اقداماتی که به روال همه ساله انجام می شود، امسال با تعبیه چادر و یورت (چادر هایی که به عنوان خانه مورد استفاده قرار می گیرند می گویند.چادر های یورت معمولا از پشم و پوست حیوانات درست شده اند و قابل حمل هستند) در ساحل دریای خزر و اجرای برنامه های فرهنگی و آیینی قوم ترکمن، گردشگران را با فرهنگ و سنت های این خطه میهن اسلامی بیشتر آشنا می کند.
آشوراده در مرکز شبه جزیره میانکاله واقع شده و تنها جزیره ایرانی دریای خزر محسوب می شود و به دلیل برخورداری از جاذبه های منحصر به فرد، یکی از قطب های مهم گردشگری شمال کشور است.
جزیره آشوراده با آب و هوای معتدل در حاشیه ساحل و غرب بندرترکمن از شمال به دریای خزر، از شرق به تنگه ای باریک موسوم به چپق اوغلی و از غرب به کانال طبیعی خزینی و ادامه شبه جزیره میانکاله و از جنوب به خلیج گرگان منتهی می شود.
جزیره آشوراده در برخی منابع تاریخی به عنوان مجمع الجزایر آشوراده که متشکل از سه جزیره بوده، نیز آمده است و گفته می شود با بالا آمدن سطح آب دریای خزر هر دو جزیره کوچک انتهای آن در آب فرو رفته و هم اینک تنها یک جزیره باقی مانده است.
این جزیره تا سال ها قبل با امکاناتی همچون پاسگاه ژاندارمری، شرکت تعاونی روستایی، مدرسه راهنمایی، مغازه، مسجد و حسینیه بیش از هزار نفر سکنه داشت که به مشاغل دامداری، کارگری، پیشه وری و ماهیگیری مشغول بودند، اما با وقوع سیل در سال 1372 این جزیره خالی از سکنه شد.
آشوراده در سال 1354 جزو نخستین مناطق زیست کره جهان معرفی و ثبت شد، در همین حال در کنوانسیون جهانی رامسر در زمره تالاب های مهم دنیا قرار گرفت و سومین اهمیت این منطقه بدلیل بحث پناهگاه حیات وحش است که در تمام ایام سال میزبان انواع پرندگان می باشد، ضمن اینکه 40 درصد خاویار ایران نیز در نزدیکی این جزیره به دست می آید.
پوشش گیاهی این جزیره بوته های تمشک، نوعی خار خودرو و درختان انار ترش است و حیواناتی همچون شغال، روباه، خرگوش، ماهی، قرقاول، کبک و پرندگان دریایی در آن زندگی می کنند.
تماشای صیدماهیان خاویاری، اسکله، بازارچه ساحلی و تاسیسات بندرترکمن از دیگر جاذبه های این ناحیه از استان گلستان است.
طرح گردشگری آشوراده نیز که در توسعه اقتصادی و اجتماعی استان گلستان تاثیرگذار است، در قالب تفاهمنامه ای بین دو سازمان حفاظت محیط زیست و میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری امضاء و اجرای آن در سفر آذرماه 93 ریاست جمهوری به استان گلستان اعلام شد.
براساس تفاهمنامه سازمان حفاظت محیط زیست و میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری قرار است 10 درصد این جزیره به منطقه گردشگری و توریستی تبدیل شود.
بندرترکمن با افزون بر 60 هزار نفر جمعیت در شمال غرب استان گلستان واقع است و بیشتر ساکنان آن را هموطنان ترکمن تشکیل می دهند.