بررسی میزان تاثیرپذیری سنایی از عرفای پیش از خود

 در چکیده‌ پایان‌نامه‌ای که با عنوان «بررسی سرچشمه اندیشه‌های عرفانی سنایی در حدیقةالحقیقه و شریعة الطریقه» که در سال 1387 در دانشگاه فردوسی و در مقطع دکتری دفاع شده، آمده است:حدیقةالحقیقه و شریعةالطریقه‌ سنایی نخستین اثر منظوم مستقل عرفانی و مهم‌ترین منبع مورد استفاده شاعران عارف پس از سنایی در زمینه شعر عرفانی است. در این رساله تلاش کردیم تا با استخراج و دسته‌بندی مضامین عرفانی حدیقه‌الحقیقه و مقایسه آن با مضامین آثار عرفانی بیش از سنایی به بررسی تاثیرات احتمالی او از پیشینیان بپردازیم و در عین حال موارد استقلال و ابتکار او را در بیان مضامین عرفانی روشن سازیم. 

مجموعه‌ اندیشه‌های عرفانی را در حدیقه در قالب 5 بخش خداشناسی، انسان‌شناسی، حالات عرفانی، مقامات عرفانی و مصطلحات و مستحسنات صوفیه جای دادیم که در بردارنده 40 فصل است. در پایان هر فصل نتیجه آن به صورت جدولی که شامل مضامین صنایع و مضامین مشابه در آثار پیشینیان است، آمده است.

در بخش فرجام، نخست نمودار فراوانی تاثیرات احتمالی سنایی از متقلمین به ترتیب فصل‌بندی رساله ارائه شده است. سرانجام نمودار نهایی تاثیرات سنایی از پیشینیان در کل حدیثه به عنوان نتیجه پایانی در اختیار خواننده قرار می‌گیرد.

به گزارش ایسنا، نگارنده این پایان‌نامه منیره فرصی‌شوب، استاد راهنما دکتر سید مهدی زرقانی و استاد مشاور آن دکتر محمدجواد یاحقی و دکتر محمدرضا راشد محصل هستند.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا