نظام ملی فناوری در کشور معیوب و ناکارآمد است
حمید امین اسماعیلی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه معاونت پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی در چند حوزه مرتبط با پژوهش و فناوری شامل فنی و مهندسی، علوم پایه، علوم پزشکی و علوم کشاورزی در حال فعالیت است، اظهار کرد: به عنوان مثال این نهاد انقلابی در حوزه فنی و مهندسی در بخشهای برق و الکترونیک، پاور الکتریک، مخابرات، شیمی و مهندسی شیمی، مکانیک، حوزه علوم پایه مانند زیست شناسی تکوینی، شیمی و طراحی و تولید مواد شیمیایی، سموم و کودهای بیولوژیک در حوزه کشاورزی در بخشهای زراعت و باغبانی و گیاهان دارویی، در حوزه علوم انسانی در بخشهایی مانند اقتصاد پایدار، ادبیات انقلاب اسلامی، آسیب های اجتماعی کشور، مناسبات بین نسلی، مطالعات توسعه و در حوزه سلامت و پزشکی هم در بخش هایی مانند درمان ناباروری، سلولهای بنیادی، سرطان برست، بررسی و درمان زخم های مزمن، داروهای نوترکیب و …..در حوزههای مورد نیاز کشور ورود پیدا میکند.
وی با اشاره به ماموریت دیگر بخش پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی افزود: دومین ماموریت معاونت پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی ورود به حوزههای کاربردی و توسعه محور است که این بخش در تحقیقات توسعهای و کاربردی بر طبق اساسنامه فعالیتهای قابل توجهی انجام میدهد.
وی از انجام انواع فعالیتهای پژوهشی در داخل نظام پژوهشی جهاد دانشگاهی خبر داد و گفت: انجام فعالیتهای پژوهشی و فناورانه در این نهاد را شامل، ارائه خدمات تخصصی و مشاوره به بخشهای مختلف کشور، انجام پژوهش های کاربردی، تجاری سازی جزو این ماموریت هاست.
اسماعیلی تاکید کرد: تبدیل یافتههای پژوهشی به ثروت و بهره برداری نهایی و همچنین تشکیل شرکتهای دانشبنیان از طریق مراکز خدمات تخصصی و شرکت ها در این نهاد صورت می گیرد.
معاون پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی با بیان اینکه تمامی فعالیتهای ذکر شده در ساختارهای مختلف پژوهشی سازمان انجام میشود، گفت: ساختارهای پژوهشی جهاد دانشگاهی کشور شامل 130 گروه پژوهشی و 120 مرکز خدمات تخصصی، 25 پژوهشکده و سه پژوهشگاه صورت می گیرد است که انجام پژوهش و به نتیجه رساندن آن وظیفه گروههای پژوهشی بوده و مراکز خدمات تخصصی هم نتایج این پژوهش را به بهره برداری میرسانند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره عملکرد معاونت پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی در سال 94 گفت: در سال گذشته موفق به انجام 1100 پروژه تحقیقاتی و فناورانه شدیم که دو سوم آن کارفرمایی بوده است، حدود یک سوم از این پروژه ها با صرف منابع داخلی سازمان و با هدف کسب تجربه برای گروه های پژوهشی انجام میشود.
وی با بیان اینکه بخش پژوهشی جهاد به صورت خودگردان بوده و 80 درصد منابع آن از بازار پژوهش فناوری کشور تامین میشود، تاکید کرد: از زمان تاسیس سازمان جهاد دانشگاهی تاکنون بیش از 11 هزار طرح پژوهش فناورانه در این نهاد به نتیجه نهایی رسیده است که بیش از دو سوم آن بصورت کارفرمایی انجام شده است.
وی با اشاره به وضعیت پژوهش و فناوری در کشور، نیروی انسانی متخصص، هزینه فعالیتهای پژوهشی و ارتباط پژوهش با تولید ثروت را عناصر اصلی و تاثیرگذار در پژوهش دانست و اظهار کرد: در حوزه نیروی انسانی متخصص، بر اساس شاخصهای جهانی دارای وضعیت مناسبی هستیم اما در خصوص شاخصههای نسبت هزینه های تحقیق و فناوری به GDP و ارتباط پژوهش ها با تولید ثروت با چالشهایی روبرو هستیم.
اسماعیلی افزود: در کشور ما حدود 0.5درصد از تولید ناخالص داخلی برای فعالیتهای پژوهشی هزینه میشود که در مقایسه با کشورهای توسعه یافته این میزان بین 3 تا 4 درصد است، وضعیت مناسبی به شمار نمیرود، همچنین به دلیل نبود مدیریت مناسب در حوزه پژوهش و فناوری قادر به ایجاد چرخه کاملی بین پژوهش و تولید ثروت در کشور نیستیم.
معاون پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی ادامه داد: از لحاظ تولید علم و تولید مقالات در کشور از وضعیت مناسبی برخوردار هستیم اما در مرحله تبدیل علم به ثروت هنوز با مشکلات اساسی مواجهیم.
وی عملکرد معاونت پژوهشی سازمان جهاد دانشگاهی استان آذربایجان شرقی را قابل قبول و خوب ارزیابی کرد و گفت: با پتانسیلهای بسیار بالایی که در استان وجود دارد برنامه های بسیار خوبی در دو سال اخیر در این مرکز پایه ریزی و جهت یافته است و پیش بینی می کنیم در چند سال آینده جهش بزرگی را در حوزه پژوهشی در این استان شاهد باشیم.
اسماعیلی تاکید کرد: آذربایجان شرقی باید در حوزه های پژوهشی محدودی متمرکز شده و به صورت تخصصی در این حوزه ها وارد شود چرا که با عمق بخشیدن و استمرار کار در حوزه های مشخص شاهد موفقیتهای بیشتری خواهند بود.
معاون پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی هدف از چهل و ششمین گردهمایی معاونان پژوهشی واحدهای جهاد دانشگاهی در تبریز را بررسی نقاط قوت و ضعف اقدامات انجام یافته در حوزههای پژوهش و فناوری دانست و گفت: سالانه دو گردهمایی در این حوزه برگزار میکنیم و هدف این گردهماییها مروری بر نقاط قوت و ضعف کارهایی است که انجام دادهایم و برنامه ها و جهت گیریهایی که باید به افق یک سال آینده دنبال کنیم را بررسی میکنیم.
No tags for this post.