درمان هدفمند نوری-گرمایی برای لخته های خون
بر اساس تحقیقات جدید موسسه بیکر و دانشگاه سوینبرن، نانوذرات مملو از رنگ که گرما را بر اثر تابش مادون قرمز نزدیک، آزاد میکنند، میتوانند کلید درمان هدفمندتری برای لختههای خون باشند.
به گزارش سیناپرس همدان، انسداد حاد رگها توسط لختههای خون، علت اصلی حملات قلبی و سکته مغزی و یکی از علل اصلی مرگ و میر و ناتوانی در سراسر جهان است، البته با وجود درمانهای دارویی فعلی که دارای عوارض جانبی عمده از جمله خونریزی بالقوه کشنده همراه هستند.
در این مطالعه پیش بالینی، محققان فوتوترمال (نوری-گرمایی) درمانی را آزمایش کردند که انرژی نور را به انرژی گرمایی تبدیل میکند تا لختههای خون را با دقت و ایمنتر هدف قرار دهد. این رویکرد قبلاً به عنوان یک موضوع تحقیقاتی جدید در درمان سرطان مورد توجه قرار گرفته است. مکانیسم تحویل دارو از طریق لیپوزومهای هدفگیری لخته بود که در حال بررسی برای توانایی آنها در رساندن محمولههای دارو به طور خاص به پلاکتهای فعال شده است که برای تشکیل لختههای خونی روی آن ها به صورت خوشهای تجمع می یابند.
پروفسور Xiaowei Wang و همکارانش در مقاله خود در Advanced Functional Materials، رنگ حساس به مادون قرمز نزدیک را در لیپوزوم وارد کردند که پتانسیل ترومبولیز سریعتر و قوی تر را تحت تابش مادون قرمز فراهم می کند.
با ادغام تخصص مهندسی زیستی محققان دانشگاه Swinburne با قابلیتهای فناوری دانشمندان موسسه بیکر، آنها توانستند نانوذراتی بسازند که لختههای خون را در خود جای دهند. مکانیسم هدفگیری محمولههای دارو به این معنی است که فقط دوز پایینی از دارو مورد نیاز است، بنابراین استفاده از آنها از عوارض احتمالی جلوگیری میکند. آنها دریافتند که این رویکرد باعث کاهش قابل توجهی از لخته در مقایسه با نواحی تحت درمان با لیپوزوم های غیر هدفمند می شود که ممکن است راه را برای درمان یک دوز با عوارض جانبی کمتر هموار کند.
آنها امیدوارند با استفاده از این نتایج، یک رویکرد درمانی جدید و پایدار برای درمان استاندارد فعلی برای از بین بردن لخته که شامل فعال کننده های پلاسمینوژن است، ارائه دهند، که با محدودیت هایی مانند نفوذ ضعیف در لخته، نیاز به تزریق طولانی مدت و خطر خونریزی سیستمیک کشنده همراه است.
منبع:phys.org
مترجم: سید سپهر ارومیهء