کاهش درد زانو با یک پروتکل تمرینی
به گزارش سیناپرس، زانو درد و آرتروز زانو، یکی از آزاردهنده ترین مشکلاتی است که افراد مختلف به ویژه زنان را درگیر خود می کند. محققان در یک مطالعه پژوهشی نشان داده اند که استفاده از یک پروتکل تمرینات ورزشی خاص به مدت هشت هفته، می تواند این عارضه را کاهش داده و به خوبی کنترل کند.
مفصل زانو، شایع ترین موضوع آسیب و اختلال اسکلتی عضلانی در اندام های تحتانی است و احساس ناتوانی و درد در مفصل زانو، شایع ترین و پیچیده ترین مشکل در طب ورزشی است و اغلب، متخصصان ارتوپدی، فیزیوتراپیستها و جراحان با افراد بسیاری که مبتلا به زانو درد هستند روبرو میشوند.
در این میان، سندروم درد کشککی رانی، یکی از شایع ترین علل درد زانو به خصوص در بین زنان جوان است و شیوع آن در زنان، دو برابر مردان بوده و حدود ۲۵ درصد مشکلات مفصل زانو را شامل میشود.
همچنین بنابر گفته های پژوهشگران، افزایش میانگین سن جامعه و شیوع روزافزون اضافه وزن، موجب افزایش قابل توجهی در شیوع بیماری استئوآرتریت زانو یا همان آرتروز شده است. این آسیب، منجر به سفتی و درد مفصل می شود و به دنبال آن، اجتناب از فعالیت های مربوط به درد نیز سبب ضعف عضلات و در نتیجه محدود سازی حرکات افراد می گردد. از جمله مشکلاتی که متعاقب درد زانو به وجود می آیند، کاهش حس عمقی و تعادل است. به گزارش سیناپرس،حس عمقی، یک واژه جامع از حس وضعیت فضایی مفصل و حرکات انجام شده در اندام ها است و حس عمقی مفصل زانو، برای کنترل بهتر حرکت اندام تحتانی در حین راه رفتن، دویدن و انجام کارهای معمولی روزانه لازم است.
پژوهشگرانی از موسسه آموزش عالی شمس گنبد در رابطه با این موضوع، تحقیقی را انجام داده اند که در آن تاثیر هشت هفته تمرینات ثبات مرکزی بدن به همراه بهبود حس عمقی، بر تعادل، درد و ناتوانی عملکردی زنان مبتلابه زانو درد مزمن مورد بررسی قرار گرفته است.
این پژوهش با مشارکت 20 زن 30 تا 50 ساله مبتلابه زانو درد مزمن انجام شده است. این زنان به دو گروه تمرین و کنترل تقسیم شدند و گروه تمرین، به مدت هشت هفته، یک سری تمرین ورزشی موسوم به تمرینات ثبات مرکزی بدن را انجام دادند. پس از این مدت، وضعیت زنان دو گروه از لحاظ تعادل، درد و ناتوانی عملکردی مورد ارزیابی و مقایسه واقع شد.
نتایج این تحقیق نشان داد که اجرای پروتکل تمرینی فوق، تاثیر زیاد و قابل توجهی بر تعادل ایستا و پویا، ناتوانی عملکردی و درد دارد.
به گفته فرزانه زوار، پژوهشگر آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی موسسه آموزش عالی شمس گنبد، تمرینات ثبات مرکزی، علاوه بر بهبود حس عمقی، باعث افزایش تعادل در افراد دارای زانو درد مزمن می شود که همین امر می تواند میزان خطر سقوط را در این افراد کاهش داده و با بهبود درد و ناتوانی عملکردی، کیفیت زندگی شان را بهبود بخشد.
آن ها افزوده اند: تمرینات ثبات مرکزی، باعث تقویت عضلات مرکزی بدن و حفظ وضعیت مناسب لگن شده و این امر با توزیع مناسب نیرو، علاوه بر بهبود تعادل، فشار روی مفصل زانو را کاهش داده و باعث بهبود درد میگردد.
در این تحقیق همچنین اشاره شده است که تمرینات حس عمقی مفصل زانو با تأثیر مستقیمی که بر روی گیرنده های حفظ تعادل دارند، باعث کنترل بهتر حرکات اندام تحتانی می شوند. بنابراین ترکیب تمرینات ثبات مرکزی با تمرینات حس عمقی در افراد دارای زانو درد مزمن، انجام فعالیت های روزمره را بهبود بخشیده و ناتوانی عملکردی آن ها را کاهش می دهد.
به گزارش سیناپرس،این یافته های تحقیقاتی در نشریه «پژوهش در طب ورزشی و فناوری» وابسته به دانشگاه خوارزمی منتشر شده اند.
گزارش: محمدرضا دلفیه
No tags for this post.