پرده برداری از یک مگاسونامی وحشتناک در کره مریخ
به گزارش سیناپرس، در تحقیقی جدید که توسط پژوهشگران نجوم ایالات متحده انجام شده است، از یک مگاسونامی احتمالی در سیاره سرخ مشابه با آن چه روی زمین به نابودی دایناسورها منجر گردید پرده برداشته شده که احتمالا به دنبال برخورد یک سیارک رخ داده است.
محققان آمریکایی بر اساس یک مطالعه جدید احتمال می دهند که در سطح مریخ و در منطقه کم عمق اقیانوسی آن، یک مگاسونامی در اثر برخورد یک سیارک به وجود آمده است. این برخورد احتمالا مشابه با آن برخورد سیارکی معروف روی کره زمین موسوم به چیکشلوب بوده است که موجب انقراض دسته جمعی دایناسورهای غیر پرنده روی زمین در 66 میلیون سال پیش گردید.
تحقیقات قبلی نشان داده بود: برخورد یک سیارک یا یک دنبالهدار در اقیانوسی در دشتهای شمالی مریخ حدود 3.4 میلیارد سال پیش ممکن است باعث ایجاد یک مگاسونامی شده باشد. با این حال، محل دهانه برخوردی حاصله نامشخص بوده است.
اما در تحقیق جدید که توسط دانشمندان موسسه علوم ستاره ای آمریکا انجام شده است، نقشههای سطح مریخ با ترکیب تصاویر مأموریتهای قبلی انجام شده به این سیاره، تجزیه و تحلیل شده اند. این کار منجر به شناسایی یک دهانه برخوردی شد که میتواند باعث ایجاد یک مگاسونامی نیز شده باشد.
این دهانه که دانشمندان فوق، آن را پوهل نامیدهاند، 110 کیلومتر قطر داشته و در منطقهای از دشتهای شمالی مریخ قرار دارد؛ جایی که بر اساس مطالعات قبلی، احتمالاًپیشتر توسط یک اقیانوس پوشیده بوده است.
پژوهشگران فوق، برخورد سیارک ها و دنباله دارها را با این منطقه شبیه سازی کردند تا آزمایش کنند که چه نوع برخوردی می تواند باعث ایجاد پوهل شده باشد و آیا این اتفاق، به راستی منجر به مگاسونامی شده است یا خیر.
آنها بر اساس شبیه سازی های فوق دریافتند که دهانه پوهل می تواند ناشی از برخورد یک سیارک 9 کیلومتری باشد که با مقاومت قوی روبرو شده و انرژی معادل انفجار 13 میلیون مگاتن TNT را آزاد کرده باشد. البته اگر برخورد سیارکی فوق با مقاومت بالایی در سطح مریخ مواجه نشده باشد، دهانه فوق می تواند نتیجه برخورد سیارکی با قطر سه کیلومتر و از طریق آزادسازی انرژی معادل 0.5 میلیون مگاتن TNT بوده باشد.
برای تقریب به ذهن مقدار انرژی فوق، می توان در نظر آورد که مقدار انرژی آزاد شده توسط قوی ترین بمب هسته ای ساخته شده توسط بشر که به بمب تزار معروف است، معادل انفجار 57 مگاتن TNT است.
به گفته مجریان این تحقیق، هر کدام از برخوردهای فوق در مریخ رخ داده باشند، نتیجه اش تولید مگاسونامیهایی بوده که تا فاصله ۱۵۰۰ کیلومتری از محل برخورد گسترش یافته و به ارتفاع 250 متری رسیده است.
این یافته های عجیب و جالب توجه که درک ما را از اتفاقات رخ داده در مریخ بالاتر می برند، در نشریه معتبر جهانی، Scientific Reports منتشر شده اند.
ترجمه: محمدرضا دلفیه
No tags for this post.