بی احتیاطی عامل 68 درصد حوادث ناشی از کار در ایران
دکتر 'داود رشتچیان' روز چهارشنبه در افتتاحیه اولین همایش ملی مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE) در حوزه شهروندی با محوریت اصناف اظهار داشت: براساس آمارهای منتشره دفتر آمار و محاسبات اقتصادی و اجتماعی سازمان تامین اجتماعی، در سال 1389 تعداد 22 هزار و 559 حادثه در کشور رخ داده است که این آمار در سال 90 به 20 هزار و 399 مورد کاهش یافته و در سال 91 با اندکی افزایش به 20 هزار و 532 مورد رسیده است.
وی ادامه داد: آمار حوادث رخ داده در کشور در سال 1392، تعداد 19 هزار و 477 مورد بوده و در سال 93 به 18 هزار و 916 مورد رسیده است که در مجموع روند کاهشی داشته است.
دبیر همایش مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست در حوزه شهروندی خاطرنشان کرد: از مجموع 18 هزار و 916 مورد حادثه روی داده در سال 93، بیش از 68 درصد (12 هزار و 930 مورد) به خاطر بی احتیاطی افراد بوده است و استفاده از وسایل بی حفاظ با 924 مورد به عنوان دومین عامل حوادث ناشی از کار شناخته شده است و وسایل معیوب و فقدان اطلاعات به ترتیب با 689 و 190 مورد به عنوان عوامل بعدی مطرح بوده اند.
وی در ادامه به ارائه آمارهایی درخصوص تعداد حادثه دیدگان ناشی از کار برحسب نتیجه حادثه پرداخت و گفت: طبق این اطلاعات، در سال 1391 تعداد 113 نفر براثر حوادث ناشی از کار، فوت کرده اند که این آمار در سال 93 به 121 نفر افزایش یافته است اما آمار از کار افتادگی کلی در این مدت از 177 نفر به 169 نفر و آمار از کار افتادگی جزئی نیز از 334 نفر به 289 نفر کاهش یافته است.
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف، نقش HSE را در کاهش حوادث ناشی از کار در کشور بسیار موثر برشمرد و گفت: با وجود تلاش های انجام شده، هنوز کمبود آموزش و خدمات HSE در حوزه شهروندی کشور محسوس است و در کلانشهر تهران، کمبود فرهنگ HSE و عدم آشنایی با قواعد و الزامات آن در زندگی شهری، هزینه های زیادی را به مدیران شهری، محیط شهری و شهروندان تحمیل می کند.
وی با بیان اینکه الزامات HSE شهروندی، صرفا انتقال آموزه ها نیست، گفت: هدف از این الزامات، ایجاد فرهنگ سازی، توسعه و تقویت و رعایت مبانی HSE و آشنایی با نحوه مقابله با موارد نقض الزامات این حوزه است.
رشتچیان تصریح کرد: تحقق اهداف هر سازمان درحوزه رقابت پذیری، پرداختن به موضوعات ایمنی، بهداشت و محیط زیست را به یکی از اولویت های سازمان ها در تجارت امروز تبدیل کرده است و اصناف و مشاغل کوچک به عنوا یکی از بافت های اصلی زندگی امروزی شهری، اثر مهم و بزرگی بر سلامتی و ایمنی شهروندان و محیط زیست پیرامون خود می گذارند.
وی ضمن ارائه پیشنهاد ایجاد سازمان مستقل HSE برای نظارت و قانونگذاری برای اصناف کوچک در سطح کشور تاکید کرد: ایجاد یک ساختار مدیریتی یکپارچه برای تبیین اولویت ها و پایش اجرای HSE در اصناف کوچک ضروری است.
رئیس مرکز ایمنی و کاهش ضایعات دانشگاه صنعتی شریف درعین حال، تاثیرگذاری موضوعات فرهنگی در حوزه سلامت، ایمنی و محیط زیست را مورد تاکید قرار داد و گفت: آمارهای جهانی نشان می دهد که بیش از 80 درصد مشکلات ایمنی، بهداشت و محیط زیست به مسائل فرهنگی برمی گردد درحالیکه کم هزینه ترین و موثرترین راه مقابله با این مشکلات، آموزش و فرهنگ سازی است.
اولین همایش ملی مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE) در حوزه شهروندی با محوریت اصناف با حضور صاحبان صنایع، دانشگاهیان، مسئولان شهری و محققان به میزبانی دانشگاه صنعتی شریف درحال برگزاری است.
از جمله محورهای این همایش می توان به سیستم مدیریت HSE در کسب و کارهای کوچک، شناسایی و ارزیابی ریسک های HSE در اصناف، تازه ترین روش های علمی در جهت شناسایی و ارزیابی ریسک اصناف، مدیریت ایمنی و حوادث ناشی از کار در اصناف، تجزیه و تحلیل علل حوادث در کسب و کارهای کوچک و تاثیر آموزش بر ارتقای سطح HSE و عملکرد شاغلان اصناف اشاره کرد.
چالش ها و پتانسیل های موجود در کسب و کارهای کوچک جهت ارتقای سطح ایمنی، ارتقای فرهنگ HSE در حوزه اصناف، ارزیابی ارگونومی شاغلان اصناف، فناوری های نوین در HSE کسب و کارهای کوچک، راهکارهای بهینه سازی در مصرف انرژی اصناف، تاثیر عملکرد اصناف بر سلامت شهروندان، برآورد اقتصادی پیاده سازی مدیریت HSE در اصناف و برآورد هزینه حوادث در کسب و کارهای کوچک از دیگر محورهای این همایش تخصصی است.
در حاشیه این همایش، نمایشگاهی با حضور شرکتهای مختلف فعال در حوزه HSE برپا شده و کارگاه های آموزشی با موضوعات تاثیر آموزش بر ارتقای سطح HSE و عملکرد شاغلان اصناف، تاثیر عملکرد اصناف بر سلامت شهروندان و رهبری و مدیریت HSE در نوبت بعدازظهر امروز (23 تیرماه) برگزار خواهد شد.